6 tips: Så slipper du frysa om fötterna när du åker skidor

6 tips: Så slipper du frysa om fötterna när du åker skidor

Att frysa om tårna kan förstöra även den mest perfekta skiddagen. Här kommer några tips på hur du undviker kalla tår och fötter.

1. Spänn inte pjäxorna för hårt 

I vår iver efter att styra skidorna så bra som möjligt råkar många av oss spänna pjäxorna för hårt under skidåkningen. Det märks genom att man egentligen är ordentligt varm i kroppen, men just precis framfoten och tårna är så svinkalla att det nästan förstör skidåkningen.

Det låter kanske som en bagatell att nämna. Men känner du igen ovan nämnda symptom är det kanske för att du har spänt åt pjäxorna ett hack för långt in och det kan stoppa en del av blodcirkulationen till dina tår.

2. Knäpp upp pjäxspännen i liften

Har dina tår blivit iskalla kan det enda svaret på problemet vara att gå in på en restaurang, ta av sig pjäxorna, dricka en mugg varm choklad eller glühwein och massera tårna så att de blir varma igen. Problemet är bara att kylan lätt kommer tillbaka senare.

Har du redan kollat att dina pjäxor inte sitter för hårt? Testa ändå att knäppa upp spännen varje gång du åker upp i liften och vicka på tårna långsamt upp och ned. Ja, det är lite besvärligt att knäppa upp spännena hela tiden, men det kan vara ett bra trix till att hålla kylan borta. Du kan ju välja att bara knäppa upp pjäxspännena på de längre liftturerna.

3. Torka innerpjäxan varje kväll

En väldigt viktig förutsättning för att slippa kalla fötter/tår är att dina pjäxor är helt torra varje morgon. Varje eftermiddag, när du kommer hem från backarna, bör du ta ut innerpjäxorna och värma dem – gärna hela natten. På många skidhotellrum och i en del skidlägenheter finns det torkstativ där du kan hänga dina pjäxor på särskilda värmestativ.

Om du vill vara på den säkra sidan kan du köpa pjäxvärmare att stoppa ned i skidpjäxorna. Det bästa med dem är att du slipper krångla ut innerpjäxorna från det ganska stela ytterskalet. 

Dessutom finns det alltså INGEN bättre känsla än att sätta på sig varma skidpjäxor varje morgon.


- Se den billiga pjäxvärmaren här - 






- Tips mot illaluktande innerpjäxor:

Har dina innerpjäxor börjat lukta så mycket att du inte har lust att hänga dem på tork på hotellrummet, så kan du ta med dig en burk bikarbonat på skidsemestern och pudra varje innerpjäxa med det innan du torkar dem. Och sedan knacka/dammsuga bort det nästa morgon. Bikarbonat är en bas och fungerar bra mot den syra som orsakar de illaluktande sulorna. Om du vill vara helt på den säkra sidan finns det bl.a. luktborttagare som du kan spreja i pjäxan.

4. Välj skidstrumpor med massor av ull

Det finns många skidstrumpor på marknaden. Och det varierar mycket hur många procent bomull, ull, merinoull, syntetiska och elastiska material som strumporna innehåller. En del har till och med invävda silvertrådar för att ta bort svettlukten.

Kort sagt är det – rent värmebaserat – inget som slår ull. Ull är grymt bra på att isolera och hålla kvar värmen – men även leda bort värme. Och sedan har ull en naturlig antibakteriell egenskap. Fryser du lätt om fötterna bör du köpa skidstrumpor med ett högt innehåll av ull. 20 procent eller mer. Men välj inte gammeldags ullsockar, alltså raggsockar, som inte sitter särskilt bra på fötterna, och där mönstret kommer att irritera och ”gnaga” huden.

Förutom ull kan även syntetiska material ha fina värmeegenskaper för en skidstrumpa. Till exempel polyester-hålfibrer. 

Vår erfarenhet är dock att skidstrumpor med merinoull är de bästa på marknaden. Vi har testat att enbart använda ett par skidstrumpor i en hel vecka utan att de började lukta illa. Det beror på att svetten inte binder sig i fibrerna i merinoullen. Vi vädrade dem bara. 

- Se skidstrumpor för herr här - 

- Se skidstrumpor för dam här - 


Falke gör några av de allra bästa merinoullskidstrumporna på marknaden - Se skidstrumpor från Falke här

5. Gå all in och köp skidstrumpor med värme i

Om varma fötter är viktigare än pris kan du gå all in och köpa ett par skidstrumpor med inbyggd värme. 

Med sådana strumpor kan även den som alltid fryser hålla värmen i timvis genom det inbyggda värmeelementet i strumpan.

Se exempel på skidstrumpor med värme här.


6. Ha alltid engångsfotvärmare med dig

Förutom elektriska värmestrumpor finns det också fotvärmare till engångsbruk som du kan ha med dig. Blir det för kallt kan du med engångsvärmarna få lite hjälp till att värma fötterna. De är praktiska på så sätt att du kan ha dem med i ryggsäcken och så kostar de mindre än 10 kronor för ett set – inte mycket när man tänker på vad varje timme på pisten kostar i liftkortskronor.

Se det stora urvalet av pjäxvärmare, fotvärmare och handvärmare här. 

Publicerad av: Jesper Svennum

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen