Så får du arbete i en skidbutik!

Så får du arbete i en skidbutik!

Varje år reser massor av ungdomar mot Alperna, i Norden eller till Amerika för att leva en eller flera vintrar i ett skidområde där de kan få fantastiska upplevelser för livet.

En del väljer att spara ihop en massa pengar och leva skidsäsongen utan ett arbete. De flesta väljer dock ett jobb bredvid skidlivet – bland annat av ekonomiska och sociala orsaker. Jobbmöjligheterna i ett skidområde är mycket breda. Denna artikel handlar om hur du får arbete i en skidbutik.

Det finns bra möjligheter att få jobb i en skidbutik, i synnerhet om du är ute i god tid på säsongen.

När & hur ska du söka jobb?

• Skriv en ansökan ett par månader innan vintersäsongen börjar till de respektive butikerna i det skidområde dit du vill. Du kan googla dig fram till skidbutikerna t.ex. skishop in St. Anton am Arlberg/Ischgl /Val Thorens /Livigno etc.

• Har du en kompis som har arbetat i en skidbutik tidigare så fråga personen ifråga om han/hon kan hjälpa dig och ev. Introducera dig för chefen.

• Bäst av allt: Åk till den skidort du önskar – i slutet av november/början av december, där skidbutikerna öppnar upp för säsongen – och gå in och fråga hur möjligheterna ser ut att få ett arbete. På så sätt kan butikens chef även se den/dig som hen eventuellt ska anställa.

Så om du har intentioner om att arbeta i en skidbutik är det lättast att ta sig upp/ned till den destination dit du vill under säsongen och gå in i butiken och säg till exempel:

”Hej, jag heter Peter. Jag vill gärna arbeta här och vill bara hör hur möjligheterna är för mig denna vinter… Jag kan tala flytande engelska och svenska, lite tyska och förstår de skandinaviska språken… Dessutom har jag arbetat i butik tidigare och har erfarenhet inom servicebranschen… Jag lär mig saker fort och …”

Resten får du själv tänka dig till…

Vilka arbetsuppgifter kan du förvänta i en skidbutik?

I en skidbutik kan du förvänta många olika arbetsuppgifter. Det hyrs ut och säljs skidutrustning, pjäxor, kläder och många andra saker som har med vinter och skidsport att göra.

Beroende på hur stor butiken är kan det hända att du kommer bli specialist inom ett område. Exempelvis skiduthyrning, köp och försäljning av skidor och slalompjäxor, snowboards m.m. Eller det kan hända att du uteslutande kommer att stå i klädavdelningen. Det kan också hända att du kommer reparera skidor/board om du har egenskaperna och lust till detta. När du är på jobbintervju kan du ha turen att själv få inflytande på vad du helst vill jobba med ... Bäst av allt skulle självklart vara att du kan lite av varje.


När du har anställts i en skidbutik kommer personalen lära upp dig. Du kommer lära dig om alla de olika produkterna och tjänsterna som butiken erbjuder. Ska du t.ex. stå i skiduthyrningsavdelningen kommer du lära dig hur du till exempel justerar bindningar och pjäxor till kunden m.m., och ska du arbeta i klädavdelningen får du också en grundlig introduktion till de olika produkterna m.m. Så under en hel skidsäsong kommer du lära dig en hel del nytt.

Vad krävs av dig när det gäller arbete i en skidbutik?

• Utåtriktad och människokännare (humor)

• Serviceinriktad

• Du kan arbeta självständigt och ta ansvar

• Bra språkkunskaper

• Positiv attityd

• Gå-på-mod för att lära nytt

• Du trivs i teams

• Du gillar ditt arbete

• Du kommer i tid

• Över 18 år gammal

Med hänsyn till språkkunskaper ska du tänka på vilket land du kommer till. I Österrike är det t.ex. bäst om du kan tala tyska och engelska. I Norge är det en fördel om du kan förstå norska, danska och engelska. I Frankrike är franska och engelska bra att kunna osv. 

När och hur är arbetstiden?

I högsäsongen är det oftast mer behov för din arbetskraft, dvs. över jul & nyår, i februari samt på påsklovet. I dessa perioder måste du arbeta heltid men däremot kan du i ett par veckor i januari ha turen att arbeta lite mindre, eventuellt på deltid och få mer tid att ge fullt ös på pisterna eller i offpisten.

Men när det framförallt är hektiskt i december och februari, kan du förvänta långa arbetsdagar, mellan nio och tolv timmar. I de flesta skidbutiker börjar man oftast jobba kl. 8.00 – 9.00 på morgonen, innan liftarna öppnar. Eftersom de flesta skidbutiker stänger kring kl. 19.00 är det möjligt att du kan börja senare vissa dagar. Det är därför också möjligt att åka skidor på de dagar när du arbetar. Du kommer oftast arbeta sex dagar i veckan. Så du har en ledig dag per vecka.

Eftersom en skidbutik har öppet alla veckans dagar är din arbetstid och din veckoliga lediga dag baserat på jobbschemat. Det beror på skidbutiken, skidorten och vilken chef du har…

Lönen i en skidbutik

Beroende på land och butik är en genomsnittslön i en skidbutik ca på 14000 kr. brutto/månad/heltid. (lön har hämtats från sex anställda i olika länder). Häribland erbjuds normalt olika personalförmåner i form av gratis lån av skidutrustning, billigare skidutrustning, gratis lunch m.m. Dessutom erbjuder en del skidbutiker de anställda gratis bostad och/eller bostadsbidrag över säsongen.

Vad får du ut av att arbeta i en skidbutik?

• Lär att hantera stressade och pressade situationer

• Säljtekniker

• Problemhantering

• Hur man ger en bra service

• Försäljning och reklamationer

• Språkliga kompetenser

• Personlig utveckling (yrkesmässigt, socialt och personligt)

• Får nu kunskap om utrustning och skidgadgets m.m.

• Får billigare skidutrustning och kläder från butiken

En verklighetshistoria från Alexander som fick jobb i en skidbutik förra vintern:

”Jag älskar natur och friluftsliv. Som ett resultat av detta reser jag väldigt mycket - antingen för skojs skull – eller i kombination med arbete i utlandet. Förra vintern fick jag jobb i en skidbutik genom en vän som också jobbade i en skidbutik.

Vad fick du ut av att arbeta i en skidbutik och vilka fördelar är det med detta jobb?

”Först och främst bra lön och bostad! Dessutom lärde jag känna en massa härliga människor från hela världen och på fritiden befann jag mig i bergen. Och jag hade aldrig åkt skidor eller snowboard tidigare så jag var ivrig efter att lära mig det och det borde ju vara möjligt under en hel vintersäsong från början av december till mitten av april. Dessutom har jag också blivit mycket bättre på att prata tyska och engelska. Jag lärde mig en massa om sporten itself och alla de olika gear som butiken sålde samt att jag gjorde några framsteg till att bli en någorlunda anständig skidåkare”. 

Vad var nackdelarna med att arbeta i en skidbutik?

"Det är inte så mycket tid till skidåkning i högsäsongen eftersom arbetsdagarna ligger på 6 dagar med en ledig dag i veckan. Arbetet i en skidbutik låter väldigt easy, men det är inte alltid ett så lätt jobb. Det är ett ganska krävande jobb både fysisk såväl som mentalt. Du bär runt på skidutrustning hela dagen, hela tiden måste du växla mellan tre språk i mitt fall. Och självklart kommer det vara en del kunder som förtjänar att kastas ut från en klippa, men du ska vara artig och hjälpsam oavsett vad.

" Men är det värt det? ”

Jag vill helt klart rekommendera alla unga att ta en säsong och arbeta i en skidbutik. Det er helt klart en upplevelse och erfarenhet man kan ta med sig vidare i livet – även om du i perioder ska arbeta mycket, mycket hårt!” En glad Alexander till vänster på bilden.


En glad Alexander till vänster på bilden. 

Hitta aktuella jobb i snön här.

Publicerad av: Anne-Louise Saikkonen Jørgensen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen