« Till översikten

Topp-10 av längdskidorter i Norge

Norge är ett längdskidsmecka. Här får du norrmännens egen topp-10-lista. Både Oslo och Svalbard är med.

Med tidigare topp-längdskidsåkare som jury har den norska turistorganisationen utsett de tio bästa längdskidorterna i Norge.
Svenskarna kommer känna igen ställen som Geilo och Beitostølen. Men med på listan finns också längdskidsområden vid Trondhjem och Svalbard, som inte är lika kända hos den svenska befolkningen.

På listan har juryn bedömt kvaliteten och antalet preparerade spår, övernattningsmöjligheter och landskapet i allmänhet.
Och vi skjuter iväg korken direkt: Sjusjøen öster om Lillehammer är norrmännens kronjuvel.

1. Sjusjøen, Hedmark

Här hittar du 350 kilometer längdskidsspår i ett imponerande nätverk av välpreparerade spår och i en mycket varierad terräng bestående av skog och fjäll. Här finns också ett stort utbud av övernattningsmöjligheter.
Det mycket kända 54 kilometer långa längdskidsloppet, Birkebeinerrennet, går genom detta område. Loppet startar i Rena och slutar i Lillehammer. Se loppets hemsida här. 
Läs mer om Sjusjøen här.

2. Gålå, Gudbrandsdalen

På andraplatsen kommer Gålå-området, som enligt norrmännen är ett fantastiskt längdskidsområde med över 200 kilometer spår i en varierad terräng. Området ligger långt inne på den smala Peer Gynt-vägen, små 6 mil nordöst om Skeikampen.
Det är lättast att komma hit genom att åka på E6 ända till Harpesund, där det finns skyltning mot Gålå. 
Har man först kommit till Gålå, så ska det vara lätt att hitta någonstans att övernatta.
Läs mer om Gålå här. 

3. Holmenkollen, Oslo

Tredjeplatsen ligger lite utanför Oslo. Holmenkollen är en huvudport till Nordmarka-området och en startplats för längdskidåkning på otaliga, välpreparerade spår nära Oslo. Många spår är belysta på kvällen. I Nordmarka ligger de bemannade stugorna relativt tätt, så här finns bra möjligheter för att köpa varm choklad. Här finns också många övernattningsstugor – både bemannade och obemannade.
Man kan kanske tycka att det är konstigt att ett så sydligt – och snöosäkert - ställe som Holmenkollen kommer in på en tredjeplats.
Läs mer om Holmenkollen här.

4. Beitostølen, Oppland

Så är vi tillbaka i snösäkra områden, och ett välkänt sådant för svenskar. Förutom att vara ett riktigt bra alpint skidområde, bjuder Beitostølen på mer än 300 kilometer längdskidsspår genom de norska fjällen. Beitostølen ligger vid foten av bergskedjan Jotunheimen och här finns fantastiska panorama-utsikter (och längdskidåkning) norr ut. Som många svenskar vet är Beitostølen en fullt utbyggd skidort med många hotell, stugor, restauranger, butiker osv. Vi har besökt området flera gånger, läs om vårt test av Beitostølen här

5. Geilo

Precis som Beitostølen är även Geilo ett mycket känt alpinområde. Med sina 500 kilometer välpreparerade pister är Geilo också ett längdskidsmecka. Här finns både “låglandsturer” runt om Ustedalsfjord i 800 meters höjd. Och högfjällslängdskidsturer till Hallingskarvet, som kan tillfredsställa även de mest hardcore längdskidåkarna. Som en fullt utbyggd skidort finns det många övernattnings- och inköpsmöjligheter i Geilo. Det bästa för icke-bilister är att tåget mellan Oslo och Bergen stannar i Geilo.
Läs mer om Geilo här. Och läs vår recension av Geilo här.

6. Skeikampen

Skeikampen är en riktigt storfavorit hos svenskarna och inte utan anledning. Området har hela 600 kilometer spår och ett stort nätverk av rundor med förbindelse till Peer Gynt-skidregionen samt Kvitfjell. Terrängen växlar mellan skog och fjäll. Och här finns många övernattningsmöjligheter. Skeikampen ligger i den södra delen av det område där listans andraplats, Gålå, ligger.
Läs mer om Skeikampen här.

7. Bymarka, Trondheim

Så beger vi oss lite högre upp. Trondheim, som en gång i tiden hette Nidaros och var landets första huvudstad, ligger ungefär åtta timmar i bil från Oslo. Men i området Bymarka hittar du ett stort och fint längdskidsområde med 250 kilometer spår. Precis som i Oslo är många av spåren belysta kvällstid. Trondheim är fortfarande en slags “huvudstad” i Trøndelaget, så det är inte brist på vare sig övernattningsmöjligheter eller stadsliv. Här kan man nästan göra en kombi-semester av storstadssemester och längdskidor.

8. Hovden, Setesdal

Hovden är både en alpin skidort och en längdskidort. Här finns 170 kilometer längdskidspår genom både skog och fjäll. Många av spåren prepareras dagligen. Är vädret dåligt, kan du ta några rundor i en särskild längdskidsarena. Även här kan du åka på elljusspår på kvällen.
Här hålls även Hovden Tour. Det är en längdskidtävling som började år 2012 och som består av ett 2,2 mil eller ett 4,2 mils lopp. Du kan läsa mer om Hovden Tour här.  
Läs mer om Hovden här.

9. Norefjell, Buskerud

Norefjell är ett område som ligger 11 mil nordväst om Oslo och som du åker till via huvudled 7. Området har utsetts till landets nionde bästa av Norges Turistorganisation. Här finns ett stort och varierat nätverk av längdskidspår. Och på senare år har området byggts ut så här finns det riktigt många övernattningsmöjligheter. 
Läs mer om Norefjell här.

10. Svalbard

Tycker du att Trondheim ligger för långt bort så glöm allt om Svalbard. Svalbard är en ögrupp i det allra nordligaste Norge. Det är världens nordligaste ställe med permanent befolkning.
Som vinterturist kan man komma på organiserade längdskidturer över glaciärer och åka skidor i ett tvättäkta arktiskt landskap. Meeen!

Vill du på en organiserad och hardcore längdskidstur över en glaciär så behöver du inte åka längre än till Jostedals Breen – cirka sex timmar i bil från Oslo.
Undrar om inte Svalbard har kommit in på topptiolistan för att tillmötesgå nordnorska turistintressen? Har du mod på att testa längdskidor i Svalbard, får du hemskt gärna skicka ett resereportage till Skidresor.com.

Läs mer om möjligheterna för längdskidor och skidsemester i Norge här. Eller också kan du läsa om 8 bra längdskidsorter i Sverige här.

Är du på jakt efter valla och underhållsprodukter kan du hitta det här.