Beitostølen

Beitostølen

När längdskidåkning står högst upp på önskelistan är Beitostølen ett kanonbra val. Det finns utmaningar på alla nivåer, spår för de erfarna och men även lagom skyddade spår för nybörjarna

Beitostølen - Norge

Man preparerar 150 km längdspår dagligen - från korta och tillgängliga i skyddad skogsmiljö till de mer utmanande spåren på fjället och högfjället..

Stilla väder med blå himmel inbjuder till att "gå på tur" på högfjället där olika landskaputsikter tar form på näthinnan. I mer disigt väder - eller när vinden biter - söker man sig mot mer skyddade spår i skogsterräng. Här kan man få uppleva enastående naturupplevelser oavsett val av skidspår.


Nypreparerade spår - i bakgrunden Jotunheimen.

Turen kan börja uppifrån

Beitostølen har ett erbjudande till "utförsåkare" - och därför också ett antal möjligheter för att längdskidåkaren kan komma upp på toppen utan att använda för mycket krafter. Det finns lift både till fjället och högfjället där du väljer ett spår.

Naturligtvis kan du välja att åka i ett spår utan att ta liften och glida direkt ned i skogen - eller lugnt och stilla arbeta dig upp på fjället.


Här kan ni få uppleva enastående naturupplevelser.

Stuga, lägenhet eller hotell?

- vad är viktigt för dig?

Är ni flera och gärna vill äta era måltider tillsammans och tillbringa kvällarna ihop - så ska ni säkra er att er stuga har ett vardagsrum.

Är det viktigt med en storslagen utsikt? Ska det vara kort avstånd till liften? Eller bara kort avstånd till närmsta skidspår? Önskar ni att få måltiderna serverade?

Beitostølen har alla möjligheter!

Utflykter

Det är alltid möjligt att hitta ett ställe med lä och måleriska landskap. Här stannar man upp och sätter sig på en rastplats - och så är det tid för att äta sin matsäck och dricka något varmt från termosen.

Beitostølen bjuder också på helt speciella utflykter. Ligger er skidsemester i högsäsongen - och är det bra väder - måste vi rekommendera en utflykt till Bygdin. Här sker den första delen av utflykten med buss, medan den sista delen är med ett bandfordon - kanske den enda bandfordonsrutt som finns kvar i Europa. Innan ni spänner på er skidorna kan vi rekommendera att titta förbi Bygdin Fjeldhotel som ligger avsides och ensamt beläget och som är ruttens ändstation. Det är ju en god anledning till att dricka en kopp varm choklad.

Turen från Bygdin tillbaka till Beitostølen går via ett lätt fjällspår och ett något svårare högfjällsspår. Oavsett val av skidspår är turen tillbaka till Beitostølen en färd med oförglömlig utsikt över fjällen.

Bandfordon klar för avgång från Båtskåret till Bygdin.

Se video från Beitostølen här:

Upplevelser utan skidor

Drömmen om en tur i hundsläde kan realiseras i Beitostølen. Det finns färdiga paketturer med olika varaktighet och destination. Dessutom tillrättaläggs det turer efter egna önskemål. Som underhållning betraktat ligger upplevelser med hundspann i den dyra änden. Men om en sådan upplevelse ligger högt upp på önskelistan så finns möjligheten här. Till dem som inte har provat: Hundar fiser när de springer!

Det finns en pulkabacke.

Det finns en simhall.

Det finns afterski - - - men alkoholpriserna är norska.


Hundslädar vid Beitostølen.

Myter avlivas

Dagligvarupriserna är högre än de svenska men inte alls på den nivån att vi efter semestern kan underhålla våra vänner och kolleger med historier om halva gurkor till skyhöga priser. Men det ska erkännas att det är svårt att vänja sig vid priser på till exempel mjölk.

Lust till utförsåkning

I själva Beitostølen finns det alpina nedfarter i mildare skala. De mer utmanande svarta pisterna kan nås efter ca. 10 min. i skidbuss till Raudalen. Beitostølen är ett perfekt ställe för barnfamiljer. Nybörjarna kan få hjälp av skidskolan. Alla liftar och backar kan dock avklaras på ca 2 timmar - så man ska inte välja Beitostølen bara för utförsåkningens skull.


Varm dricka från egen termos.

Reseform

Det finns bussresor med paketlösning - eller man kan köra själv. När man är förberedd på många timmars bilfärd känns det inte så långt.


Stuga med fantastisk utsikt. 

Publicerad av: Rasmus Skov

Fakta om Beitostølen
Staden/byn: 900 m.ö.h

21 pister i allt
3 km grön
7 km blå
6 km röd
5 km svart

Lifter: 12 stk.

Släpliftar: 7
Sittliftar: 4

Mer om skidresor till Beitostølen

Hitta erbjudanden på skidresor