Nytt superstort skidområde i Frankrike

Nytt superstort skidområde i Frankrike

År 2018 smälter Alpe d’Huez och Les Deux Alpes ihop till ett gigantiskt skidområde via en ny linbana.

År 2018 smälter Alpe d’Huez och Les Deux Alpes ihop till ett gigantiskt skidområde via en ny linbana. Om tre år kan du åka till ett helt nytt superski-område i de franska Alperna. Det sker, när de två skidområdena Alpe d’Huez och Les Deux Alpes förbinds med en helt ny linbana – efter planen från och med säsongstarten år 2018. Ryktet har länge svirat om att de två skidområdena skulle slås samman. Men nu ska det vara ett faktum. Till sommaren börjar man att bygga på det som ska bli en mega-linbana mellan de två skidområdena.

Fundamentet till liften ska bestå av 18 enorma pyloner. Och banan ska sväva utan stopp från toppen av Signal de l'homme i Alpe d’Huez och till Le Cret i Les Deux Alpes. Transporttiden förväntas bli cirka 17 minuter. Vilket faktiskt är en snabbresa om man tänker på hur många extra pistkilometer man som skidåkare får tillgång till.

Foto: alpedhueznet.com

Banan ska gå från toppen av Signal de l'homme i Alpe d’Huez

Ska man tro skidområdenas egna uppmätningar av pistkilometer så kommer det nya skidområdet bjuda på hela 474 km markerade pister och blir därmed Frankrikes – och världens – näst största skidområde, det är bara De Tre Dalarna som är större.

PSSST: Lita inte helt på antalet kilometer

Att det dock är anledning att tvivla på hur många pistkilometer vi som skidåkare köper oss tillgång till visar en rapport från den tyska kartografen, Christoph Schrahe. För ett par år sedan mätte han upp antalet pistkilometer på en lång rad skidanläggningar.

Det visade sig att skidorterna ofta gjorde deras skidområden 34 procent större än vad de faktiskt var. På en del orter överdrev man helt extremt. Till exempel mätte han i Four Valley Resort i Schweiz 164 pistkilometer, där området själv påstod sig ha 412 km. Det är en överdrift på 151 procent.

De Tre Dalarna i Frankrike påstår att de har 600 pistkilometer. Här mätte Christoph Schrahe 493 km. Här överdriver man alltså “bara” med 22 procent.

Till skidorternas försvar kan man säga att de inte alltid deciderat ljuger. Om två pister på 10 km flätas ihop mitt på berget kommer de oftast att mätas till tjugo km, även om det i själva verket är 15 km olika pister.

Här kan du se de fyra största skidanläggningarna i Frankrike, när Alpe d’Huez och Les Deux Alpes slås samman. Men litar du på den tyske kartografen – och det gör till och med det internationella förbundet av lift-operatörer - ska du nog dra av en tredjedel.


1. De Tre Dale (Val Thorens, Meribel, Courchevel): 600 km

2. Les Deux Alpes/Alpe d’Huez: 474 km

3. Portes du Soleil (Morzine, Avoriaz, Les Gets, Champery, Chatel, Abondance, Montriond og St Jean d'Aulps): 400 km

4. Les Sybelles (La toussuire, Le Corbier, St. Jean d'Arves, Les Bottières, St. Sorlin d'Arves, St. Colomban og Jarrier) 310 km

5. Espace Killy (Tignes og Val d’Isère): 300 km


Se snörapporterna här om du vill veta var det snöar nästa gång.

Alperna har aldrig varit finare än nu! Se de snöklädda landskapen på våra webbkameror.

Publicerad av: Jesper Svennum

Hitta erbjudanden på skidresor