Redo för skidåkning - trots gamla knäskador...

Redo för skidåkning - trots gamla knäskador...

Vill man åka skidor på trots av tidigare knäskador, är det en riktigt bra idé att vara förberedd

Är man skidälskare och vill man fortfarande gärna åka skidor på trots av tidigare knäskador, är det en riktigt bra idé att vara förberedd - och det är speciellt 3 saker som man ska tänka på:

  • Att skidutustningen ska vara okej. Det är viktigt att pjäxor, skidor m.m. passar ihop och är i gott skick. Har man inte själv förstånd på val av skidor och pjäxor bör man kontakta en fackman på området.
  • Att träna upp kroppen (här speciellt knälederna) inför skidresan. Det är en riktigt bra idé att genomföra ett skidträningsprogram eller ett skidträningsförlopp i ett träningscenter, innan man drar ut på skidorna. En bra tidpunkt att börja träningen på är 3 månader innan du ska åka skidor eftersom muskulatur och andra strukturer då får möjlighet för att stärkas.
    Men kom ihåg, -det är aldrig försent att komma i gång.
  • Att använda den rätta utrustningen. Har man tidigare haft problem med knäna eller har man haft en reel skada och har nu blivit rädd för att åka skidor, kan man med fördel använda ett knäbandage eller en knäskena under skidåkningen. Det är stor belastning på knälederna under skidåkning speciellt under slalomåkning. Genom att använda ett bandage eller en skena kan man nedsätta belastningen och minska risken för vridskador och försträckningar, och på på sätt kanske undgå skador.
Här följer en liten guide till val av knäbandage eller knäskena vid olika knäproblem:

Ett bandage är framställt i ”mjukt” material t.ex SBR/neopren, polyester, lycra m.m. Det kan ha en metallspiral eller metallskena med ett enkelt led på invändig och utvändig sida.
De ligger oftast i prisklassen 200 - 3.000 kr.

En skena består av en metall- eller kolfiberram omkring knäet.
Den är polstrad med ett ”mjukt” material invändigt och har en rad velcro­snören som ska stängas/spännas på helt rätt sätt för att ge optimalt stöd till knäet. De ligger typiskt i prisklassen 4.000 - 8.000 kr. En individuellt framställd skena kan dock vara dyrare.
Skenorna har den stora fördelen, att de inte blir lika varma som bandagen, eftersom man inte är 100 % inpackad i material men kan få luft till huden på flera ställen.
Den fås i 2 varianter (utöver såklart en kort och en lång).
  1. En skena som läggs på benet framifrån.
  2. En skena som ”man går in i”.
    Det man kallar en 4-punktsskena.


Principerna med en 4-punktsskena:

4-punktsskenans fasta ram sitter på baksidan av vaden (punkt 2) och på framsidan av låret (punkt 1), förbundet med sidskenor. Den fasta rammen bildar på så sätt ett ”S”. Motpunkterna till den fasta rammen sitter nederst på baksidan av låret (punkt 3) och överst på framsidan av skenbenet precis under knäet (punkt 4). I rörelsebanan puttas punkt 4 underbenet(tibia) tillbaka och avlastar på så sätt korsbanden (primärt längst fram). 


Kom ihåg: Då skidåkning inte är en kontaktsport, får man gärna använda ett bandage eller en skena där metalldelarna är synliga.



Knäproblem:

Bandage- eller skentyper:

Ömhet vid överbelastning Mjukt bandage med metallspiral eller lätt metallskena i bägge sidor.

Problem med knäskålar

Mjukt bandage - Speciellt patella (knäskålen) bandage – med extra hållbarhet vid knäskålen.

Generellt slitage/ början till gikt/löshet

Kraftigt (gärna neopren) bandage med starka skenor i sidorna och ett snörkryss bakpå för att stödja korsbanden. Ev också med ledstopp, om lösheten får knät att sträckas. (d.v.s. att lederna kan stoppas i t.ex. 15 grader – så försträckning är omöjligt).

Menisk-problem

Ett kraftigt bandage med stabila skenor i sidorna. Eller en lätt skena. Om menisk-problemen är ensidiga – så gärna en som kan justeras in till menisken från sidan, så man kan avlasta den skadade sidan.

Hypermobilitet

Vid lätt hypermobilitet använd ett bandage med skenor i sidorna med ledstopp (d.v.s. att lederna kan stoppas i t.ex. 15 grader – så försträckning är omöjligt). Men försträcker man knät mycket och har samtidigt ett löst knä ska det till en skena (igen med ledstopp) för att uppnå den nödvändiga stabiliteten.

Invändigt och/eller utvändigt ledband

Stabilt bandage med kraftiga metallskenor i sidorna. Eller en skena som kan läggas på framifrån.

Gikt i en eller båda ledkamrarna Stabil skena med primärt sidstöd.

Ev. med möjlighet för vinkling av knäets ställning, för att avlasta ledkammaren.




Välj det rätta bandaget eller skenan.
Lätta bandage kan köpas i vanliga sportbutiker.
Kraftiga bandage och skenor ska det tas mått till, provas och köpas hos en bandagist eller en specialiserad fysioterapeut.
Är man osäker i fråga om val av bandage eller skenor, bör man kontakta en bandagist eller en specialiserad fysioterapeut, som kan ge goda råd angående val av bandage eller skenor. Pengar till en eventuell konsultation är en bra investering, – framför att göra ett felköp på bakgrund av avsaknad av kunskap om problematik och behov.

Fysioterapeut med special i kroppsburna hjälpmedel
Lotte C. Toftebjerg

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen