Arkitektonisk transformation i St. Anton

Arkitektonisk transformation i St. Anton

De flesta svenskar förknippar Österrike med tyrolerstil och gammeldags hotell. På ett hotell i den annars så traditionella österrikiska alpbyn, St. Anton, har man dock valt att frångå denna stil oc

Online: 16/06 2011

Hotellet heter Lux Alpinae och ligger i St. Anton am Arlberg – ett hotell som med sin jättestora glasfront är en modern inspark till utvecklingen i byn, där det hela tiden växer fram ny funktionell arkitektur – sida om sida med de traditionella österrikiska byggnaderna.

Lux Alpinae skiljer sig ut från de många traditionella byggnaderna – men inte på ett dåligt sätt. Konstigt nog passar hotellet med dess moderna uppbyggnad och val av material, väldigt bra in i byns annars ganska traditionella utseende.

Det bärande intrycket på hotellet är jättestora glaspartier som släpper in massor av ljus – oavsett var man befinner sig på hotellet. Lux Alpinae är ett alternativt och överraskande hotell – men innanför är atmosfären avslappnad och nästan lite ”hippiaktig”.

Ägaren, Alexander Kertess, är exponent för denna stämning genom att inte vara utklädd till något som han inte är – han trivs bäst i sin gamla T-shirt: ”Vi ÄR detta ställe. Vi spelar inte teater. Vi är lyckliga här”, säger Alexander Kertess som driver hotellet med sin hustru Sabine Kertess.

Det är hustrun som har stått för inredningen som innefattar genomskinliga tyger, stora vaser och massor av sten.

”Lux Alpinae är vår livsstil. Det är lugnt och avslappnat och har samtidigt hög kvalitet, som är det viktigaste för mig”, säger hotellägaren. Lux Alpinae har till och med fått fyra stjärnor.

Språngbrädan var VM i alpin skidåkning år 2001 när man flyttade järnvägen som gick genom byn och fick plats till några nya saker – bland annat en ny tågstation.

Hotellet byggdes rakt på den branta bergssidan där man var tvungen att ta bort 7 000 kubikmeter klippa – det krävde 650 trucklass. Därefter var man tvungen att banka 500 stycken tre till åtta meter långa stålspikar in i klippan för att hålla det på plats – inte det lättaste direkt. Heller inte för en österrikare: ”Jag skulle aldrig göra det igen. Risken – även den finansiella – är allt för stor”, säger hotellägare Alexander.

Han drev tidigare ett hotell med sin mamma, men två chefer var en för mycket, som han själv uttrycker det. Istället valde han att bygga ett hotell på en klippa – och det lyckades. Hotellet öppnade år 2003 och trots att det var en kamp mot klockan för att att kunna öppna i tid till vintersäsongen hann de precis och undgick därmed en ekonomisk kollaps.


Arkitektonisk transformation i St. Anton - Billede 791
Arkitektonisk transformation i St. Anton - Billede 792

Publicerad av:

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen