Här får du de bredaste pisterna på skidsemestern

Här får du de bredaste pisterna på skidsemestern

Det finns inget bättre än massor av plats i pisten. Därför har vi gjort en lista över vilka ställen du ska åka till, om du vill ha breda boulevarder att vältra dig i.

Det finns inget som att susa nedför pisten med stora svängar, utan att behöva oroa sig för att åka slalom mellan de andra skidåkarna på berget. Det kan ibland verka lite omöjligt, men många skidområden sätter en dygd i att skapa breda boulevarder, så att det är massor av plats i pisterna. Vi har i denna förbindelse kikat lite närmare på vart skidresan bör gå, om det speciellt är känslan av att ha det hela för sig själv som hägrar, när skidorna ska finnas fram.

Men det ska erkännas att det kan vara svårt att hitta extraordinärt god plats även på de bredaste pisterna under högsäsongen, om man drar mot de mest populära områdena. Så om du vill ha så mycket plats som möjligt, så rekommenderas speciellt veckorna före och efter högsäsongen, likaså så är det typiskt extra mycket plats i pisterna på lördagar, då det är denna dagen som de flesta skidresenärerna åker till och från destinationerna.

En motorväg/bred boulevard att åka skidor på

Oavsett om du föredrar de breda boulevarderna för att dina skidor ska åka snabbast möjligt, eller för att du bara gillar att ta ut svängarna ordentligt utan att behöva oroa dig för andra skidåkare, så finns det en rad med bra skidorter i Europa, med pister lika breda som motorvägen i Tyskland. Vi tittar här lite närmare på ett axplock av områden både i Österrike, Frankrike och Italien. Det finns många fler skidområden, det här här endast några av dem.

Flachau, Österrike

Flachau är alltid en vinnare, och området har en stor bredd och variation. Det ligger inte bara lättillgängligt tätt på motorvägen, skidområdet bjuder även på motorvägsbreda pister. Här finns det möjlighet för att känna det som att man har det hela för sig själv på långa nedfarter, medan skidorna tar ut stora svängar på välpreparerade pister. Som granne till Wagrain är Flachau ett populärt område, så man kan inte räkna med att vara ensam under högsäsongen - men för det mesta är det ändå massor av plats.

Flachau är platt på ett bra sätt, ett familjevänligt område med massor av plats i pisterna

Lech, Österrike

I förbindelse till Österrikes kanske mest populära skidområde, St. Anton, finns Lech. Byn är omgiven av möjligheter för motorvägsskidåkning på breda, långa blå och röda pister. Här kan man både slå stora svängar och fartrekord, samtidigt som man har en otrolig utsikt över dalen. Sedan vintern 2016/2017 har Lech varit förbundet med St. Anton, det finns därför otaliga möjligheter för att utforska byarna runtomkring.

I Lech får du utöver breda pister även massor av plats. Det är sällan fyllt med många människor

Schladming, Österrike

Full med österrikisk idyll, så skapar Schladming ramarna för ett skidområde som erbjuder något för alla. Det finns inte uteslutande breda boulevarder i området, men det finns många både röda och blåa pister med massor av plats. Schladming ger dig dessutom en möjlighet för att få det hela för dig själv, då området av outgrundliga orsaker inte är lika besökt, som många andra populära österrikiska skidorter.

Schladming är ett mysigt område med bra skidåkning

Tignes, Frankrike

Tignes erbjuder skidåkning i världsklass. Det är nästan svårt att undgå de breda pisterna oavsett vart man beger sig i det 300 kilometer stora skidområdet, som hänger samman med Val d'Isère. Området har dessutom många långa nedfarter, och det betyder massor av plats för både stora svänger och hög fart. Observera dock att området är mycket populärt, så man kan aldrig förvänta sig att få en pist helt för sig själv, det är dock sällan som det känns överfullt - även under högsäsongen.

I Tignes är det nästan alltid strålande solsken, och ett hav av öppna och breda pister

Les Deux Alpes, Frankrike

I Les Deux Alpes finns det goda möjligheter för att hitta pister som du har helt för dig själv. Skidområdet är stort, och bra planlagt med många breda pister. Ta till exempel en tur på Mont de Lans-glaciären, som är bred som en motorväg, och som alltid bjuder på bra snö och goda möjligheter för att prova de helt stora carvingsvängarna på det välpreparerade underlaget.

Foto: Les Deux Alpes

Les Deux Alpes är ett populärt område i Frankrike som erbjuder skidåkning på över 3.000 meters höjd

La Plagne, Frankrike

Om man gillar välpreparerade breda boulevarder, så är La Plagne väl värt ett besök. La Plagne är en samling av 10 olika skidområden, samlade till ett stort. Området har många långa blå pister som är speciellt bra för nybörjare, eller skidåkare som gillar stora svängar och avslappnande turer i vackra omgivningar.

Vem älskar inte en helt nypreparerad pist som den här?


Courchevel Moriond, Frankrike

Tidigare känt som Courchevel 1650 så ligger Courchevel Moriond som en del av skidområdet De Tre Dalarna. Just Courchevel Moriond särskiljer sig från Val Thorens och de andra områdena, då pisterna här generellt är bredare, och har massor med plats. Här kan man därför i högre grad ha pisterna helt för sig själv, medan man fortfarande har tillgång till resten av det 600 kilometer stora området. 

Foto: Courchevel

Det är något magiskt över att köra direkt ned till flygplatsen mitt på berget

Valmorel, Frankrike

Här finns ett skidområde som sätter fokus på nybörjare och medelgoda skidåkare. Det betyder även att pisterna i Valmorel i högre grad är anlagda som breda boulevarder med massor av plats. Möjligheterna för dagsturer till St. Francois och Longchamp ger många långa och breda nedfarter, där man kan njuta av avslappnad skidåkning helt för sig själv - om man har tur.

Valmorel bjuder på mysiga pister

Cervinia, italien

Cervinia är känt för att vara ett paradis för avancerade skidåkare, och det är inte utan grund. Skidområdet bjuder på många långa och breda boulevarder, som varken blir puckliga eller insnävade. Området är därför perfekt om man gillar att ha massor av plats, och att köra fort.

Cervinia bjuder på enormt många pister i världsklass

Livigno, Italien

I Valtellina-dalen i Italien ligger Livigno. I Livigno finns det speciellt bra förhållanden om du älskar långa blå pister utan oväntade pucklar och smala insnävningar. Hela vägen ned till byn finns det en lång rad av blå boulevarder där du får massor av plats, och känslan av att ha det hela för dig själv. 

Vart du än tittar så är det sköna pister i Livigno

Canazei, Italien

I den nordliga delen av Italien hittar du Canazei, som ger tillgång till hela 1.220 pistkilometer. Här finns många kilometer motorvägsbreda pister, som inbjuder till hög fart och stora svängar. Området bjuder generellt på massor av plats, då det är så stort att man ofta kan känna det som, att man har det hela för sig själv.

Canazei är hemvist för härliga pister. Bland annat kan du uppleva flera av dem på Sella Ronda, där du kan åka på stora breda boulevarder runt om Sella-massivet


Publicerad av: Sofie Ærthøj

Resebyråer till Valmorel
Fakta om Valmorel
Skidområdet: 1400-2550 m.ö.h
Staden/byn: 1400 m.ö.h

83 pister i allt
28 stk.
32 stk.
15 stk.
8 stk.

Lifter: 48 stk. / 41.500 pers/time

Släpliftar: 33
Sittliftar: 13
Kabinliftar: 2

Mer om skidresor till Valmorel

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen