« Till översikten

Tvärs över gränserna - Åk skidor i 2 länder

Berg Sträcker sig ofta över landsgränser och flera skidområden ger därför möjligheten att åka skidor i två länder på samma dag. Här är en guide på skidområden som går över gränserna.


Ischgl är ett fantastiskt skidområde där du har möjlighet att åka över gränsen till Samnaun i Schweiz


Ischgl - Samnaun

Skidområdet Silvretta Arena binder Ischgl i Österrikiska Tirol samman med Samnaun Val Müstair Holidau Regionen i Schweiz. Skidområdet sträcker sig från 1 260 meters höjd upp till    2 872 meter som högst. Området har moderna liftar som effektivt transporterar skidåkare runt i området och över gränser. Området är delvis bra för nybörjare som vill ha breda pister och inte för brant, Men med det sagt så är det även eftertraktat av de erfarna skidåkarna som letar svåra pister och offpiste. 


Pistkilometer: 239 kilometer utför och 15 kilometer längdskidspår



På gränsen mellan Frankrike och Italien ligger ett gammalt fort vid namn La Rosiere/ La Thuile


Espace San Bernardo

På en höjd mellan 1 176 meter och 2 800 meter över havet ligger skidområdet Espace San Bernardo. Skidområdet binder samman byarna La Rosiere i Savoie regionen (Frankrike) och La Thuile i Valle d’Aosta precis vid Mont Blanc (Italien). Det finns utmärkt skidåkning med panorama liknande utsikt i både nord och syd vilket gör att det väldigt ofta finns bra förhållanden i skidområdet. Med utgångspunkt i La Rosiere är denna sidan med sina lätta pister utmärkt för nybörjare. Om du sedan tar dig över till La Thuile eller som vi rekommenderar för de erfarna skidåkarna att bo där så finns det otaligt med röda pister på kartan. Söker man en utmaning så ska man pröva World Cup pisten Tre Franco Berthod som har en lutning på över 70 grader.


Pistkilometer: 152 kilometer slalom och 5,2 kilometer längdskidor




I det enorma skidområdet Portes du Soleil kan du åka mellan Frankrike och Schweiz


Portes du Soleil

I skidområdet Portes du Soleil kan du åka skidor över gränsen mellan Schweiz och Frankrike. Skidområdet är sammansatt av en rad byar som är mer eller mindre kända. Du kan förvänta dig att åka till skidområdet Portes du Soleil  om semestern går till Morzine, Avoriaz, Les Gets, Chatel, Morgins, Champery och flera andra. Själva området spänner sina muskler med hela 172 liftar och en höjdskillnad mellan 985 meter upp till 2 254 meter över havet. Förutom de redan nämnda områdena kan man över nå skidsystemet från Les Crosets, Champoussin, Torgon, La Chapelle d’Abondance, Saint-Jean-d’Aulps och Montriond.


Pistkilometer: 580 kilometer



I Sella Nevea kan du åka mellan Slovenien och Italien


Sella Nevea - Bovec Kanin

Ett av de mindre skidområden som ger möjlighet att åka över gränsen på skidor är det mer otraditionella Sella Nevea/Bovec. Skidområdet ligger på gränsen mellan det Slovenska Goriška med byn Bovec och den italienska byn Sella Nevea med bergstoppen Kanin/Canin på 2 587 meters höjd mellan byarna. Trots den lilla storleken på systemet sträcker sig området från 1 103 meter till 2 292 meter och är unikt då man från toppen kan se Adriatiska havet. Regionen är känd för att få stora mängder snö och sen lång skidsäsong. Sella Nevea - Bovec Kanin kan primärt rekommenderas till erfarna skidåkare. 


Pistkilometer: 10,5 kilometer 



I Wadring/Steinplatte kan du korsa gränsen mellan Österrike och Tyskland


Steinplatte - Winklmoosalm

Ett lite mer otraditionellt område är Steinplatte/Winklmossalm som binder samman Pillerseetal i österrikiska Tirol med Chiemgau i tyska Bayern och ligger därför nordligare än många andra områden. 14 liftar transporterar skidgäster från 740 meter upp till 1 860 meter över havet. Trots områdets storlek så rymmer det pister i alla svårighetsgrader. På toppen av Steinplatte finns en läcker utsikt åt alla håll, den tyska sidan är en nybörjares paradis medans den österrikiska sidan bjuder på lite svårare pister. Området har även både snowpark och längdskidspår. 


Pistkilometer: 42 kilometer slalom och 2 kilometer längdskidor



I det romantiska området Via Lattea kan du åka mellan Italien och Frankrike


Via Lattea

“Mjölkvägen” som området översatt till svenska heter täcker en samling av många skidområden från det italienska Piemonte nära Turin till det franska Montgenèvre. Från Italien kan man komma till Via Lattea från byarna Sauze d’Oulx , Oulx, Pragelato, Sestriere, Sansicario, Cesana og Claviere. Hela 300 pistkilometer är markerade röd eller svart vilket gör området ett paradis för de erfarna åkarna. Det finns dock massor av möjligheter för nybörjare då de resterande 100 kilometer pist är blå. Om man vill ha en utmaning så finns det möjlighet att köra “Via Lattea Tour” som går från Cesana i Italien över gränsen till Montgenèvre vilket är uppskattat att ta 6 timmar.


Pistkilometer: 400 kilometer



I Matterhorn Ski Paradise kan du åka över gränsen mellan Schweiz och Italien


Zermatt - Cervinia

Tvärs över Matterhorn sträcker sig skidområdet Matterhorn Ski Paradise från Zermatt i Schweiz till Cervinia i Italien. Åker man på semester hit så hittar man ett modernt skidsystem med fräscha liftar som under de senaste åren har gjort stora investeringar i. De har precis annonserat att de ska göra Världens längsta Störtloppsbacke som ska korsa gränsen mellan de två länderna. Projektet ska vara klart 2022 men redan idag är det möjlighet att åka skidor mellan 1 562 meter upp till otroliga 3 899 meter på Matterhorn glaciären. Skidområdet är därför ett av de högsta i alperna, förutom Cervinia så är det också möjligt att tillträda systemet från Valtournenche i Italien.


Pistkilometer: 322 kilometer slalom och 38 kilometer längdskidor



Korsa gränsen mellan Österrike och Tyskland i Oberdorf och Kleinwalsertal


Oberstdorf - Kleinwalsertal

På gränsen mellan tyska Oberstdorf och Österrikiska Kleinwalsertal ligger ett skidområde som inte bara sträcker sig över två länder utan även över 6 berg och är en sammanslutning av 7 skidområden: Nebelhorn, Fellhorn, Söllereck, Kanzelwand, Walmendingerhorn, Heuberg och Ifen. Huvudparten av pisterna är blå tätt följt utav röda. Det är alltså ett skidområde upplagt för nybörjare som med fördel kan starta i Riezlern på den österrikiska sidan där det är rikligt med nybörjar områden för att sedan bege sig ut i resten av området. Det är i området dessutom möjligt för kvällsåkning vid Kanzelwand dalstation, Kesslerliften och i snowparken.  


Pistkilometer: 130 kilometer


- Hitta din nästa skidsemester här 

Skidsemester förslag i Ischgl

Hotel Garni Astoria Hotel Garni Astoria Bus fra 12.649:-/pers.
Hotel Seiblishof Hotel Seiblishof Bil fra 6.149:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning