Österrikes största skidområde

Österrikes största skidområde

Wagrain har i årsvis varit svenskarnas absoluta favoritställe i Alperna, men med införandet av ett gemensamt liftkort för hela Ski Amadé är Wagrain nu bara en liten del av ett kolossalt skidområde.

Ski Amadé är Österrikes största skidområde – och det är en bra bit ned till nummer två. Det sträcker sig över fem skidregioner, 760 kilometer välpreparerade pister, 270 liftanläggningar och nästan lika många skidstugor som serverar äkta österrikisk mat och extra festliga drinkar. Det bästa av allt är att du kan få alltihop med bara ett liftkort.

Områdets storlek och diversitet betyder att man ska ha en särdeles livlig fantasi för att föreställa sig den skidåkare som inte kan få sina behov tillfredsställda i Ski Amadé. De 760 pistkilometerna är naturligtvis topptrimmade och mer än 90 % av dem täcks av snökanoner. Området kan således skryta med att man förra säsongen kunde åka skidor helt ner i botten i 126 dagar i sträck - ganska imponerande.

Till våghalsarna finns det massor av ställen att åka i orörd pudersnö, men många håller nog med om att den allra bästa offpist-terrängen finns i Sportgastein i Gasteinertal. Till de som gärna vill hoppa, åka på ramper och boxar eller i halfpipes, finns det hela 22 snowparks och funslopes. Sistnämnda är fantastisk till barn, eller de som precis har börjat experimentera med den slags skidåkning.

Ski Amadé är bland svenskarna känt för att vara otroligt barnvänligt. Både skidterrängen, de alltid vänliga österrikarna och de fantastiska möjligheterna för skandinaviska hotell och skandinaviska skidskolor gör detta till ett riktigt lätt ställe att ta med barnen till – vare sig det är deras första eller tionde resa till snön.

Allt som allt sträcker sig området över fem skidregioner med 25 skidorter - här kan du få en snabb överblick.

Foto: © Ski amadé


I Ski Amadé hittar du några av världens absolut bästa liftsystem

Salzburger Sportwelt

Det här är det mest populära området bland turister och i synnerhet svenskar. Salzburger Sportwelt sträcker sig över orterna Wagrain, Flachau, St. Johann, Alpendorf, Zauchensee, Kleinarl och ett par till. Denna region är (framförallt under sportlovsveckorna) fulla av skandinaver så att du på många ställen nästan kan beställa din öl eller wienerschnitzel på svenska, vilket i gengäld också betyder att det är superlätt att hyra skidor, att det finns fler skandinaviska hotell och att det alltid är skidlärare som talar svenska till barnen samt att det finns kompisar att leka med när de kommer ner. Salzburger Sportwelt ligger dessutom mitt i hjärtat av Ski Amadé och därför är detta en perfekt utgångspunkt för att uppleva hela Ski Amadé.

Foto: © Ski amadé

Det finns massor av snowparks till våghalsarna

Schladming Dachstein

Schladming Dachstein är Salzburger Sportwelts mer okände lillebror, som lite färre har hört talas om, men som faktiskt är ganska genial. Denna region bjuder på 123 pistkilometer, varav några har söderläge så att du kan njuta solen hela dagen, en del vänder mot norr så att de är mer snösäkra, och en del ligger på Dachstein-glaciären, som säkerställer bra snövillkor hela året runt. Terrängen på de många bergen i området varierar fint från blå till svart och med bra offpist-möjligheter. Här kan alla vara med och alla kan få utmaningar. Det är dessutom möjligt att uppleva lite mer autentisk österrikisk stämning än man kan hitta i Wagrain. Därmed inte sagt att staden inte har bra shoppingmöjligheter, barer och restauranger - för det har den.

Foto: © Ski amadé

I Ski Amadé är pisterna alltid perfekt pistade på morgnarna

Gastein

Detta namn får sannolikt också en klocka att ringa hos alla som har tittat lite på skidsemester i Alperna. Bad Gastein är det av skandinaver näst mest besökta stället i Alperna (efter Wagrain), och det är inte så konstigt. Gasteinertal har fyra olika skidområden som tillsammans erbjuder 201 pistkilometer med olika slags svårighetsgrad. Precis vid Bad Gastein är skidåkningen ganska allsidig, med något för alla smaker, men vill man verkligen få utmaningar på pisten eller framförallt är ute i pudersnön är det Sportgastein man ska åka till. Området är inte stort, men det sträcker sig upp till 2 700 meter och möjligheterna för offpist är helt fantastiska. Staden Bad Gastein bjuder på trevlig österrikisk stämning, avkoppling i dalens berömda termiska bad och möjlighet för skandinavisk skidskola och service på många ställen.

Foto: © Ski amadé

Det finns massor av fantastisk offpist – i synnerhet i Gasteinertal

Hochkönig

Här hittar du Maria Alm, Dienten och Mühlbach. Detta hörn av Ski Amadé har en mer avslappnad atmosfär än de andra orterna på listan. Bergen är i stort sett uteslutande mjuka och vågiga och sträcker sig upp till ca 1 900 meter över havets yta. Här handlar det inte i lika stor grad om festfylld afterski, som det handlar om att börja sin skidkarriär och komma igång med skidåkningen ordentligt och det görs lätt på Hochkönigs ca 120 kilometer välfriserade pister. Det finns skandinavisk skidskola till barnen och det är dessutom massor av saker att göra utanför pisterna.

Foto: © Ski amadé

Det finns massor av barnområden och lekland till de minsta

Grossarltal

Här hittar du de minst och mest orörda delarna av Ski Amadé. Orterna Grossarl och Dorfgastein utgör tillsammans en pärla, med väsentligt färre svenskar och turister i allmänhet än resten av Ski Amadé. Här finns njutbar och mysig österrikisk stämning och du ska leta lite längre för att hitta en svensk. Skidområdet är inte jättestort, men pisterna är breda och topptrimmade och det är dessutom särdeles bra möjligheter för längdskidåkning och vandrarturer i denna skidregion.

Foto: © Ski amadé

Det är svenska skidlärare på många ställen, så alla kan vara med

Vill du läsa mer om Ski Amadé eller ett av skidområdena kan du läsa vidare här:

Wagrain:

10 saker du ska uppleva på din skidsemester i Wagrain

Schladming

9 saker du ska uppleva på din skidsemester i Schladming

Bad Gastein

10 tips til skidsemester i Bad Gastein

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Fakta om Wagrain
Skidområdet: 650-2188 m.ö.h
Staden/byn: 900 m.ö.h

860 pister i allt
280 km blå
483 km röd
97 km svart

Lifter: 270 stk. / 375.000 pers/time

Släpliftar: 69
Sittliftar: 98
Kabinliftar: 47

Mer om skidresor till Wagrain

Hitta erbjudanden på skidresor