9 saker du ska uppleva på din skidsemester i Schladming

9 saker du ska uppleva på din skidsemester i Schladming

Vi ger dig här 9 helt unika tips som du kan använda på din skidsemester i Schladming. Det är allt från var ni hittar den bästa hamburgaren, den roligaste afterskin till den mest avkopplande wellness.

Staden Schladming agerar som skidcentrum för området Dachstein-Tauern-Region och består av 4 sammanhängande, dock olikartade bergstoppar; Hauser kaibling, Hochwurzen, Planai och Reiteralm. Destinationen som har cirka 170 pistkilometer är känd för en fantastisk skidåkning och ett energiskt stadsliv. Tidigare nämnda är basala förklaringsfaktorer för otaliga korningar – häribland som Europas bästa skidområde flera gånger.

Populariteten beror på att Schladming är en destination som har något för alla – både barn, unga, föräldrar och äldre. Man har med liftkortet tillgång till hela Ski Amadé-sammanslutningen, som bjuder på i allt 760 pistkilometer fördelade över bland annat: Wagrain, Flachau, Maria Alm, Zauchensee, Bad Gastein och många fler. Skidområdet täcker över 174 kilometer perfekt preparerade pister, över 40 mysiga matställen samt en stad full av liv.

1. Nattskidåkning

Liftarna har stängt, kvällsmaten är intagen och mörkret sänker sig. Vid den här tiden kommer ni först kunna åka skidor tidigt nästa morgon på de flesta destinationer, men inte i Schladming. Pist nummer 33 ligger i Hochwurtzen i grannstaden Rohrmooser, som dock är en del av området och helt klart värd att besöka. Här är det nämligen öppet för 3 kilometer belyst nattskidåkning, vilket är en upplevelse i sig själv. Pisten är tillgänglig via Hochwurzen Peak Lift och är öppen måndag till lördag från 19-21:30. Pisten är belyst av en mycket modern utrustning som ger formidabel sikt och en markant annorlunda skidupplevelse än man har prövat tidigare. På samma ort kan du också få den häftiga upplevelsen att pröva Österrikes längsta rodelbana; något som kan vara en perfekt familjeaktivitet.

Copyright: Gregor Hartl


Pisterna är i topp och ofta är det inte så mycket folk .

2. Blue Tomato

På en tvärgata till gågatan ligger skidbutiken Blue Tomato, som lockar många från de närliggande områdena. Här kan du alltså göra ett kap bland det enormt stora sortimentet, vilket också kan vara en superbra anledning till att uppfriska din utrustning eller pröva lite andra alternativ.

3. Dachstein-glaciären (Der Dachstein)

När du besöker Schladming har du också liftkort till Dachstein-glaciären. Som Ski-amadé själva uttalar det, så kallas Dachstein-glaciären ett naturligt snöparadis över molnen (2700 meter). Inte nog med att det är ett naturligt paradis, så har det också öppet året runt. På glaciären hittar du härliga pister som nästan alltid är välpreparerade och med bra snö på grund av höjden. På Dachstein-glaciären ligger Dachstein Superpark, en funpark av högsta klass som används av bland annat världseliten, framförallt under sommarperioden. Parken har kickers, funbox jumps, down/flat/down rails, rainbow tubes, flat rail två banana down special, flat/up tube, frameboxes och mycket mer.

Foto: Dachstein

Superparken är alltid av hög kvalitet

Men magin stoppar inte här. På glaciären finns det mycket mer att komma efter. Ice Palace är en spännande och mystisk värld av snö och is djupt inne i glaciären där du kan uppleva en resa genom Styria som oftast omtalas som Österrikes gröna hjärta. Dessutom kan du uppleva den magiska hängbron där du i närmast euforiskt tillstånd kan stå och betrakta Österrikes högsta toppar i horisonten. Sist men inte minst kan du också uppleva Dachstein Skywalk och Panorama-gondolen, som är en otroligt vacker himmelsbro och en jättestor gondol som svävar stilla över den admirabla snöklädda glaciären.

Copyright: Planai-Hochwurzen-Bahnen

Du kan se fler mil härifrån

4. Stans bästa hamburgare

Vårt bud på stans bästa hamburgare är helt klart Platzhirsch-Alm, det samma gäller wienerschnitzel. Här hittar man också en mer autentisk afterski-stämning än på det gigantiska Tenne och självaste Arnold Schwarzenegger är stamgäst och har därför fått ett rum uppkallat efter sig, där man kan äta. Dessutom är denna bar också känd för champagne, och du får en flaska hängd i taket med ditt namn på om du köper en Möet & Chandon. Det är alltså ett jätteroligt och mysigt ställe.

5. FIS Alpine Ski World Cup pister

Det har flera gånger hållits FIS-världsmästerskap i slalom i Schladming. Det betyder att stora delar av skidområdet är rustade med några av världens bäst preparerade pister eftersom de ska leva upp till de stränga standarderna från det Internationella Skidförbundet. Men det unika i det är att alla dessa imponerande vassa pister är öppna för alla när det inte är världscup. Det vill alltså säga att du som besökare i Schladming kan pröva Super-G, slalom, Giant Slalom och downhill på samma villkor som världseliten. Det är något som kan kännas som att spela på några av de största fotbollsarenorna i världen; ganska magiskt. Dessutom hålls det varje år en slalom World cup-tävling i Schladming där över 50 000 människor trängs i botten av den stora World cup-pisten. Att alla dessa människor strömmar till staden gör att allt förvandlas till en stor fest och stadskärnan ger konnotationer till Distorsion, när tävlingen är över. Helt klart värt att uppleva.

Titta vilken folkmängd!

6. Lyx-spa

Besök ett lyx-spa på hotell Pichlmayrgut, som är ett femstjärnigt spahotell i hjärtat av Schladming. Här kan man antingen köpa ett endagskort eller månadskort (50 euro) om man är där i längre tid. Det finns inget bättre att göra efter en lång skiddag än att lägga sig i de varma baden och koppla av i bubblorna till lugn musik. Spa-området är enormt stort och det finns ca 15 olika saker att pröva där inne. Det är i alla fall skön avkoppling som ska prövas.

7. Hohenhaus Tenne Schladming

Tenne är inte mindre än Europas största afterski-chalet. Hela vintern kommer det i denna praktfulla ”afterski-stuga” presenteras kända artister på den stora party-scenen. Hohenhaus Tenne fungerar som ett afterski-centrum för alla regionerna i området, som går ihop och skapar en helt ny dimension av afterski. När man säger att Tenne är Europas största afterski-chalet, så är det inte för skojs skull. Tenne är utrustad med inte mindre än en restaurang, sju barer, en nattklubb på tre våningar och två pensionat – alltihop fördelat på 3 000 kvadratmeter. Varje vecka är det events där kändisar som Oluf Henning kommer och spelar.


Europas största afterski "höghus" vet hur man festar

Nyårsfesten är kanon, det samma gäller karnevalsfesten och festen efter Worldcup-loppet. Och inte nog med att Hohenhaus Tenne har den bästa afterskin och det bästa nattlivet, så kan man också arrangera firmafester samt privata arrangemang där ni kan få delikat gastronomi från en rustik buffet eller en meny.


Till de stora arrangemangen är det fullt ös

8. Snapsprovning

Det är ett superbra insider-tips att ta på snapsprovning eller bara besöka det lilla bränneriet, Wein- & Schnaps Spezialitäten Toni, mitt på torget i Schladming. Här kan man smaka eller köpa spännande och roliga snapsar med en massa olika smaker.

9. Mexikansk mat

Marias Mexican är en restaurang med annorlunda mat jämfört med resten av stadens många matställen. Här är det en aning dyrare att äta men den mexikanska maten är helt i topp. Här kan man också sitta i baren och njuta den festliga stämningen efter 22-tiden.

Schladming bjuder på en massa bra skidåkning och fina dagsturer på de 4 sammanhängande bergen.

Läs mer om Schladming här

Publicerad av: Johan Toft-Nielsen

Resebyråer till Schladming
Fakta om Schladming
Skidområdet: 800-2700 m.ö.h
Staden/byn: 745 m.ö.h

152 pister i allt
46 km blå
91 km röd
15 km svart

Lifter: 87 stk. / 89.400 pers/time

Släpliftar: 65
Tåg: 2
Sittliftar: 15
Kabinliftar: 5

Mer om skidresor till Schladming

Hitta erbjudanden på skidresor