9 saker du ska uppleva i Bad Gastein

9 saker du ska uppleva i Bad Gastein

Bad Gastein är en vansinnigt charmig kurort med branta gator och brusande vattenfall i staden. Här kan du prova de termiska baden. Du bör även leka Jamens Bond för en kväll på Grand Hotel.

Bad Gastein är en vansinnigt charmig kurort med branta gator och brusande vattenfall i staden. Här kan du prova de termiska baden. Du kan också kolla om Lars Penis strippar på Hægblomms Bar. Och så ska du testa ett av Österrikes häftigaste offpist-åk.

1. Testa 1 600 meter puder-åk från Schareck

Tycker du om hardcore offpist, är vädret bra och är du i god form? Så ska du definitivt anlita en skidguide och åka ned från Schareck, som är en bergstopp på 3 122 meter. Schareck är ett av de tre högsta bergen i “Goldberggruppen” i gränslandet mellan norra och södra Alperna.
Här hittar du Österrikes absoluta offpist-höjdpunkter. Och det är lika mycket ett upplevelse-åk som ett skid-åk.
Du får 1 600 orörda höjdmeter och du får alla slags terränger och alla slags lutningar – både breda “högslätter” och smala passager.


Skidåkare som har provat denna tur säger att de aldrig tidigare har fått så många sammanhängande pudersvängar i sitt liv.
Turen är krävande men alla som har testat offpist några gånger kan åka den, eftersom skidguiden kan välja rutter med olika svårighetsgrad.

2. Koppla av i det nyrestaurerade Felsentherme

Hänger snömolnen tungt över dalen så att du inte orkar åka skidor? Eller har du lust att koppla av i varma bassänger efter en lång dag på skidorna? Då ska du inte missa ett besök i de termiska baden i Felsentherme, som nyligen renoverades.
Här finns 32 grader varma bassänger både inomhus och utomhus - och en barnpool. Du kan svettas i bastu eller ångbad och beställa massage till de ömma skid-benen om du har lust. Och har du inte fått tillräckligt mycket motion kan du träna på träningsmaskinerna.
Det speciella med vattnet i Felsentherme är att det har färdats i sisådär 3 000 år genom klipporna innan det poppar upp som mineralrika och hälsobringande källor i Bad Gastein. Tre timmar i Felsentherme kostar 22 euro för vuxna. En hel dag kostar däremot bara 25,50 euro.
Foto: Bad Gastein

3. Bege dig till Sportgastein om du vill högt upp

Är snön för blöt i Bad Gastein (1000 meter), kommer snön antagligen vara mycket bättre i Sportgastein, som ligger i 1 584 meter och som är det högst belägna skidområdet i Gasteiner-dalen. Härifrån kan du ta en kabinlift till Kreuzkogel i 2 650 meters höjd. Pisterna häruppe är röda och blå, så terrängen är simpla för vana och halvbra skidåkare.
 

I gengäld är det bra möjligheter för offpiståkning utanför pisterna. Och så finns det ett längdskidspår om du har med dig längdskidorna och får lust till att åka skidor långt upp i det alpina landskapet.

4. Se (kanske) Lars Penis strippa på Hæggbloms Bar

Med tema-kvällar som “Ibiza party”, “Pimps‘n Prostitutes Party” och “Fuck Off Party” har Haeggbloms liksom satt ribban för 2016-säsongen. Om du gillar österrikisk afterski får du inte missa att gå på Hæggbloms Bar. De har öppet till två, tre på natten, och det är utan tvekan hålligång.
Det är här man kunde se (och kanske fortfarande kan se) norske Lars Penis uppträda med sin gitarr och en flaska Jack Daniels fasttejpad till sin vänstra överarm, så att han kan bli ordentligt full, medan han spelar och gradvist tar av sig kläderna, tills det inte finns mer att ta av.

5. Upplev jazz-festivalen i mars

Från fredagen den 11 mars och till söndag den 20 mars är det jazz i alla vrår i Bad Gastein. Är du i staden i denna period, ska du inte bli orolig om du på väg nedför pisten möter ett jazzband som står och jammar mitt i snön. På kvällarna kommer jazziga toner strömma ut från stadens hotell, skidstugor och på jazzklubben “Sägewerk”. Och med jazziga toner menas allt från klassisk jazz till blues, tango, afrorytmer och kammarmusik.
Du kan läsa mer om festivalen här. 

6. Ta en kälktur med barnen

Ni sätter er på de stora juliga träkälkarna, som för i tiden användes som transportslädar. Och så bär det av utför. Är det mörkt när ni åker sitter det facklor i snökanten längs banan för att lysa upp vägen för er. Kälkturen är 2,5 kilometer lång. Den heter Naturrodelbahn Bellevue-Alm och den ligger vid Bellevue-Alm sittliften, som man tar upp till starten. Rodelbanan är öppen varje dag från 10:30-17:00. Och varje kväll från klockan 18:00-24:00. Sista åket kan alltså bli så sent som klockan 23:30. Kanske är det lite väl sent för de minsta barnen!
Vill ni åka mer pulka/kälke finns även bann Aeroplan, där man åker upp med Schlossalmbahn och kliver av på mellanstationen Kitzstein. Härifrån är det en kort promenad till Aeroplanstadl där kälkturen börjar. Denna bana är 3,3 kilometer. Den är “bara” öppen från 8:00-16:00.
Foto: Bad Gastein

7. Åk slalom på tävlingsbanan i Graukogel

Även om Graukogel-området inte hänger ihop med de övriga skidområden i Bad Gastein ska du självklart åka skidor här. Här hittar du långa och svåra pister. Och de flesta pister ligger i skogsområden så de ligger bra i lä och är lätta att orientera sig i vid dåligt väder.
Men här finns även tävlingsbanan Reichebenhang som är öppen varje
torsdag från 14 januari till 25 februari. Här kan alla få lov att vara gästskidåkare och ett perfekt ställe att besöka med ett par vänner och tävla på tid och om teknik. Om du vill testa banan ska du/ni anmäla er senast onsdag klockan 16 på turistbyrån. På tävlingsdagen är det
nummerutdelning klockan 10:30. Själva loppet börjar klockan 11. Det kostar 5 euro att delta, men det är gratis om du har GasteinCard.  Du kan hitta kontaktinformation här.

8. Se Snowboard World Cup i januari

Är du i Bad Gastein den 8 och 9 januari kan du se världens bästa manliga och kvinnliga alpina snowboardåkare tävla i parallell-slalom, där man tävlar mot varandra två och två.
Foto: Bad Gastein

Tycker du bättre om Big Air, är det en World Cup-avdelning i denna disciplin i schweiziska Davos den 16 januari. Tycker du om snowboardcross, kan du se en World Cup-avdelning i franska Puy St Vincent 16-17 januari.
Se kalendern över alla säsongens World Cup-lopp i snowboard här. 

9. Se freeride mellan stadens tak – år 2017

Vartannat år arrangeras det Red Bull Playstreets i Bad Gastein. Denna attraktion kan du först uppleva igen år 2017, men den ska alltså med på denna lista. För är du i staden i vecka sju nästa år, kan du se några av världens bästa freeride-åkare göra slopestyle-parkour mitt i Bad Gastein. Det ska vara en häftig syn att se våghalsarna göra sina stunt mellan stadens hus.

Läs mycket mer om Skidsemester i Bad Gastein här.

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Bad Gastein
Fakta om Bad Gastein
Skidområdet: 835-2686 m.ö.h
Staden/byn: 1100 m.ö.h

201 pister i allt
60 km blå
117 km röd
24 km svart

Lifter: 47 stk. / 71.261 pers/time

Släpliftar: 15
Tåg: 1
Sittliftar: 18
Kabinliftar: 10

Mer om skidresor till Bad Gastein

Hitta erbjudanden på skidresor