VINTERREA - Se de bästa erbjudandena för: HERR, DAM og BARN. Beställ innan och vi skickar i dag

Folgefonna

De flesta ser fram mot hösten när snön återigen börjar falla över Alperna och de norska fjällen. Men hos Fonna Glacier Ski Resort är det annorlunda. Här börjar säsongen 1 maj och pågår under sommaren och stänger först i mitten eller slutet av augusti.

Antalet pister och liftar är minimalt, däremot är det möjligt att kombinera sommarsemestern med skidåkning i vackra omgivningar.

När du inte kan få nog av skidåkning

Tycker du att skidsäsongen i Alperna eller de skandinaviska fjällen är fantastisk i slutet av säsongen när solen strålar över pisterna men snön är på väg att försvinna så är det möjligt att stilla sin hunger till carving-svängar och freeride på din sommarsemester i Norge.

Ca 10 mil och 2,5 timme i bil från Bergen, inte långt från Hardangerfjorden erbjuder Fonna Glacier Ski Resort nämligen skidåkning sju dagar i veckan från 1 maj på glaciären Folgefonna.

”På hur många platser kan man glida ned på carvingskidorna med utsikt till Hardangerfjorden i komfortabel sommartemperatur?” frågar Fonna Glacier Ski Resort.

Folgefonna är Norges tredje största glaciär och ligger i Folgefonna Nationalpark. Med sin placering vid Hardanger är det en av landets sydligaste glaciärer.

Själva skidcentret ligger på Jorfjell-glaciären som är en avstickare från själva Folgefonna-glaciären.

Salt är inte bara något man häller i bröddegen och på vägar.

Fonna Glacier Ski Resort är inget stort område men här finns skidåkning för både nybörjare, vana skidåkare och professionella. Både norska och internationella skidklubbar åker hit för att träna i sommarperioden.

Området har en 1,1 kilometer lng T-lift, som lyfter skidåkarna upp i området. Från toppen i 1450 meters höjd är det sedan möjligt att välja antingen en röd eller blå pist ned.

Nedfarterna är omkring 2,5 kilometer och har ett fall på 250 höjdmeter.

För att förhållandena ska vara så optimala som möjligt saltas det ofta för att underlaget ska bli fast till carvingåkning.

Rails, kickers och solsein

För dig som tycker om att leka i funparker, byggs det varje säsong en funpark i Fonna Glacier Ski Resort. Här finns hopp och rails.

Bland annat har norske Andreas Håtveit och Jon Olsson använt den till deras sommarträning.

Säsongen i parken är från maj till augusti.

Varje år arrangeras en sommarcamp för snowboard-, freeski- och längdskidsentusiaster.

När du behöver en paus i skidåkningen i sommarsolen finns ett litet kafé i botten där man få något att äta och något varmt att dricka kalla dagar eller något kallt att dricka på varma sommardagar.

Vid kaféet ligger det också en skiduthyrning och en skidskola.

Barn under sex år får i övrigt gratis liftkort.

Promenad på glaciären

Man kan också uppleva Norges tredje största glaciär på andra sätt. Folgefonni Breførerlag erbjuder guidade vandringar på glaciären. Den mest populära turen går från skidcentret och sydväst över till Juklavass-glaciären.

Ved Jondal kan du bland annat prova på fjällklättring och guidade kajakturer i Handangerfjorden. Och så är det naturligtvis rik möjlighet för fjällvandring i området.

Övernattningsmöjligheter i Jondal

Dryga 1,2 mil från skidcentret ligger Jondal vid Hardangerfjorden. Här finns logimöjligheter liksom det även finns restauranger, bank och mataffärer.

Och när skidliften stänger klockan 16, är det möjligt att ta ett dopp i fjorden i Jondal.

I juni, juli och augusti går det offentliga bussar mellan Jondal och skidcentret.

Foton och video

Bilder från Skidresor.coms användare och instagram

Användarna om Folgefonna

Det finns inte tillräckligt många röster för att visa ett trovärdigt betyg
 

Skriv en kommentar

Vart hittar jag den bästa skidresan till Folgefonna?

Hos Skidresor.com samlar vi alla skidresor från de bästa svenska resebyråer. Därför hittar du det största utbud av skidresor till Folgefonna hos oss. Klicka här för att hitta din skidresa ⇒

Vart hittar jag pistkarta och webcams över Folgefonna?

Om du ska på skidsemester till Folgefonna är det en god idé att ha ett bra överblick över området med en pistkarta. Hitta pistkarta för Folgefonna här. Om du vill veta hur det ser ut i Folgefonna just nu kan du följa våra live webcams Hitta webcams här ⇒