⚡ BLACK WEEKEND - ALLT är prissänkt -
« Till översikten

10 skidområden för experten

Söker du utmaningar och ställer du höga krav på din skiddestination? Här får du 10 skidområden som kommer att utfordra expertskidåkaren.

Det finns inget värre än när skidsemestern knappt hunnit börja, men alla pistkilometer redan har avverkats på bara en dag eller två. Om man med tiden har fått en del rutin i benen, och åker med samma hastighet och stil som proffsen, så får man faktiskt börja sätta andra krav på sin skidsemester. Det är inte längre nog med att skiddestinationen är barnvänlig, har många pistkilometer eller ett mysig boende, där man kan njuta av sin eftermiddagsfika.

Om du känner igen dig i detta, så har du kommit till det riktiga stället. Vi är här för att guida dig till några av Europas bästa skidområden för mer avancerade skidåkare.


10 skidområden för avancerade och expertskidåkare

För experter i pisten, så handlar det i högre grad om branta röda och svarta pister, offpist-skidåkning med massor av puder och krävande pucklar. Det är inte alla skidområden som kan erbjuda precis allt, men vi har samlat ihop några av de bästa skiddestinationerna där avancerade skidåkare garanterat inte kommer att bli uttråkade.


St. Anton är ett sant offpist-Mekka


St. Anton, Österrike

St. Anton är en välkänd skiddestination för många svenskar, och inte utan anledning. Vintern 2016/2017 så blev St. Anton även Österrikes största sammanhängande skidområde med hela 305 pistkilometer, men har nu halkat ner till en andraplats efter det att Skicircus Saalbach-Hinterglemm och Schmitten Zell am See - Kaprun till vintern 2019/2020 kopplats ihop till ett sammanhängande system (iallafall i ena riktningen). Fördelningen av pister i St. Anton är också till expertens favör, då det helt klart är övervägande röda pister, och knappt 20 procent av områdets pister är svarta.

Förutom preparerade pister så kan du gå på puder- eller puckeljakt på en av områdets 19 markerade skidleder. Det estimeras att det finns mer än 200 kilometer offpist, och i St. Anton är det bara kreativiteten som sätter gränser för offpisten, när experten jagar den djupa snön som är ett sant Mekka för offpist-åkaren. Man ska upp tidigt, för att få de första spåren i den orörda snön - men det är det utan tvekan värt.

Även om St. Anton är känt för sina offpist-möjligheter, så har skidområdet även ett välplanerat funpark-område på Rendl. Parken har inte mindre än 34 utmaningar för freestyleåkare, samt en egen lift så att man kan utnyttja så mycket tid som möjligt på snön, istället för i en lift.

När vi talar om St. Anton kan det heller inte undvikas att nämnas, att området även hat Österrikes - möjligtvis - bästa afterski. Men det är bara en extra bonus.


 • Österrikes näst största skidområde

 • Österrikes bästa offpist-möjligheter

 • Övervägande röda och svarta pister


Läs mer här om skidsemester i St. Anton


Chamonix är nog det ställe i Europa där de duktigaste skidåkarna och klättrarna verkligen får testat sin skicklighet i den hårda terrängen


Chamonix, Frankrike

Med Mont Blanc i bakgrunden så skapar Chaminix ramarna omkring ett av världens mest utmanande och krävande terräng för expertskidåkare. Även proffsen strömmar till Chamonix varje vinter, och det är nästan otänkbart att inte någon av de stora freeride-tävlingarna, som Freeride World Qualifiers, skulle avlägga ett årligt besök i Mont Blanc’s bakgård.

Dalen kan delas upp i sex olika områden, men det är Grand Montets ovanför Argentière som lockar flest experter. Offpist-möjligheterna är oändliga i upp till 3.275 meters höjd, där det finns några av de längsta och mest krävande nedfarterna.

Valleé Blanche har också ett bra utbud för experterna. Här finns en skidled som är något mindre krävande än omarkerad offpist, men i gengäld är den hela 21 kilometer lång, och den har riktigt många möjligheter som kan varieras efter humör och nivå.

Om snön inte fungerar för offpist - vilket dock är helt otänkbart - så kan experterna även vältra sig på hopp och andra hinder i parken. Det finns fyra helt olika snowparks i Chamonix, som alla bjuder på olika utmaningar, beroende på ens skicklighet och vad man har lust för..

Chamonix bjuder även krävande pister. Utmana dig själv på till exempel de två svarta från toppen av Grand Montets, där det är riktigt stor chans för krävande pucklar, medan du garanterat har en storslagen utsikt hela vägen ned.

Det är ett jätte-plus för avancerade skidåkare att Chamonix har 55 röda pistkilometer, och hela 41 svarta pistkilometer.


 • Krävande offpist - och mycket av det!

 • Övervägande röda och svarta pister

 • 4 snowparks


Läs mer här om skidsemester i Chamonix


Vi har tidigare åkt Couloir des Pisteurs i Val d'Isère, och där gäller det att hålla tungan rätt i mun


Val d'Isère/Tignes, Frankrike

Inget mindre än en fransk klassiker som är svår att undvika, när man pratar om bra skiddestinationer. Skidområdet Espace Killy, som täcker in både Tignes och Val d'Isère, omfattar hela 300 pistkilometer i ett väl sammanhängande område. Det finns möjligheter för skidåkning på två glaciärer och två stora funparks, och snösäkerheten är i topp, då det är ett av de högst belägna skidområdena i Alperna.

Möjligheterna för offpist i Espace Killy är oändliga och lättillgängliga från områdets liftar. Det betyder att du snabbt kan hinna med många puderåk utan att själv behöva vandra speciellt mycket uppåt. Skidområdets storlek gör att det nästan alltid är möjligt att hitta orörd snö. Men om det fallit en halv meter snö under natten, så kan det betala sig att gå upp tidigt, för området är populärt och välbesökt av offpist-entusiaster från hela världen. Faktiskt är det så bra möjligheter för offpist, att flera internationella freeride-tävlingar hålls i Espace Killy varje år.

Även om halvmetern med snö aldrig kom under natten, så kan man hitta andra slags utmaningar. Du kan för exempel ge dig i kast med den ikoniska svarta pisten La Face de Bellevarde, från herrarnas störtlopp under OS i 1992. Face, som den kallas till vardags, sträcker sig från toppen av Bellevarde ner mot Val d'Isère, och har många branta partier som garanterat kommer att utmana även den mest avancerade skidåkare. Om man kommer mot slutet av dagen så är Face dessutom täckt av ett samspel av pucklar och isfläckar, som ställer ytterligare krav på tekniken.


 • Två glaciärer

 • Många kilometer av lättillgänglig offpist

 • Massor av långa och branta röda och svarta pister


Läs mer här om skidsemester i Val d'Isère och Tignes

Läs om 11 saker som du måste uppleva i Tignes/Val d'IsèreVal Thorens har flera gånger korats till världens bästa skidområde, och det inte utan god anledning. Området är fantastiskt!


Val Thorens, De Tre Dalarna, Frankrike

Med titeln som världens största skidområde, samt Val Thorens läge som den högst belägna skidorten i Europa, så är Val Thorens och De Tre Dalarna en självklarhet på experternas lista.

Inte mindre än 600 pistkilometer fördelat på tre dalar, så ställer det stora krav på skidåkarna om målet är att hinna att åka hela vägen runt. Det finns ingen risk för att köra slut på alla pistkilometer, inte ens om man spenderar all sin tid enbart i de preparerade pisterna. Och då inte heller ens om man enbart håller sig till röda och svarta pister, då hela 204 kilometer är röda och 60 kilometer är svarta, fördelat på hela skidområdet - det är tillsammans mer än vad de flesta skiddestinationer har som pistkilometer totalt.

Om de preparerade pisterna ska varieras med några hopp, boxes och rails, så finns det även riktigt bra möjligheter för det. I De Tre Dalarna finns det tre snowparks. I Meribel ligger den kända DC Area 43 Park, som är för avancerade, men i både Courchevel och Val Thorens har varsin park med hinder och utmaningar för alla nivåer och åldrar.

Precis som i Chamonix och Espace Killy, så finns det mycket bra möjligheter för offpist i De Tre Dalarna. Skidområdets höga läge betyder att det alltid är snögaranti, och chansen för orörd pudersnö är stor under hela säsongen. På grund av områdets omfattande storlek samt effektiva liftsystem, så är det snabbt och smidigt att komma till ett offpiståk i djupsnö.

Det är dock viktigt att påpeka - och det gäller för alla offpist-destinationer - att stora snömängder och alpernas branta fallinje inte alltid är en säker kombination, så vi rekommenderar att man alltid rådgör med en guide som känner till området, och att man har med sig nödvändig offpist-utrustning.


 • Världens största skidområde

 • 100% snögaranti

 • Tre snowparks


Läs mer här om skidsemester i Val Thorens

10 saker som du inte får missa i Val ThorensI Avoriaz är det alltid snösäkert, och du har alltid massor av pistkilometer att glida runt på


Avoriaz, Frankrike

Avoriaz är bra för avancerade skidåkare, för området har lite av allt. Byn är en del av det stora Portes du Soleil-skidområdet på gränsen mellan Frankrike och Schweiz, och från Avoriaz är det enkelt att få åtkomst till de 600 pistkilometer som Portes du Soleil råder över.

Även om Avoriaz ligger en aning lägre än andra franska skiddestinationer så är det garanterat snö från december fram till april, för området är känt för att få mer snö än genomsnittet - upp mot åtta meter snö på en säsong! Det betyder även att det finns riktigt bra möjligheter för att kunna spänna på sig de breda skidorna och njuta av orörd snö i offpisten.

Även om Avoriaz kan leverera både pist och offpist, så är det största dragplåstret områdets expertis inom snowparks och freestyle. Avoriaz var i framkant redan på 90-talet, då freestyle började dyka upp mer och mer, och det är de fortfarande. Skidområdet har hela 10 olika snowparks där freestyleåkare kan utmana sig själva på hopp, boxar och i halfpipes.

 • Freestyle-Mekka

 • Mer snö än genomsnittet

 • Tillgång till 600 pistkilometer


Läs mer här om skidsemester i AvoriazLa Grave är ett offpist-Mekka med kultstatus, när du nått toppen så har du offpist hela vägen ner till byn


La Grave, Frankrike

I Frankrike finns det ett skidområde som står ut från resten av listan. Här menar vi såklart La Grave, som med sin enda blå pist enbart är för experten som letar efter den ultimata offpist-resan.

I La Grave förflyttar en kabinlift avancerade skidåkare upp till 3.200 meters höjd, och därefter är det bara fantasin - och skickligheten - som sätter gränser för nedturen. Skiddestinationen lägger tonvikt på att berget kan avläsas hur man vill, och att det har otaliga möjligheter. Det är det som gör La Grave unikt - HELA berget är en nöjespark för experten. Allt beroende på vad man är sugen på, så kan en nedfart bjuda på allt från öppna områden med orörd snö, branta klippor, krävande couloirs och skogsskidåkning.

På berget får man den ultimata högalpina känslan med panoramautsikt över det orörda bergslandskapet.

Det kan inte understrykas nog att La Grave kräver en mycket hög skidnivå, kunskap om säkerhet på berget samt stor erfarenhet av offpist. Det rekommenderas även att man alltid tar med en lokal guide, både på grund av säkerhetsmässiga orsaker, men även för att få de roligaste linjerna och den bästa snön.


 • Endast offpist

 • Unikt bergslandskap

 • Enbart lämpligt för experter


Läs mer här om skidsemester i La GraveSchweiziska Zermatt vid Matterhorn är ett ställe där allt bara fungerar och utsikten är helt magisk


Zermatt, Schweiz

Zermatt, med det ikoniska berget Matterhorn i bakgrunden, är känt för långa nedfarter och extraordinärt högalpin skidåkning. Här finns Schweiz största vertikala höjdskillnad på 2.375 meter, och skidåkning på upp till 3.900 meters höjd på Matterhorn-glaciären.

Skidområdet Zermatt-Matterhorn hänger ihop med det italienska Breuil-Cervinia, och det finns bra möjligheter för att ta en tur över gränsen. Det finns i allt 358 pistkilometer att utforska, varav det är en övervikt mot röda och svarta pister.

Det finns stora öppna områden mellan lifterna och pisterna, där det finns massor av lättillgänglig offpist. Men det ryktas att det tar en hel livstid för att upptäcka alla de riktigt bra offpist-rutterna, så det rekommenderas att man tar med en offpist-guide för att optimera nedfarterna i den orörda snön.

Tack vare skidområdets höga belägenhet så är det snögaranti hela säsongen. De många bergssidorna i området som vetter mot nord, där solen inte kommer åt att värma upp snön, betyder att det ofta finns möjlighet för att hitta färsk pudersnö i flera dagar efter det att det har snöat sist.


 • Europas högst belägna skidåkning

 • Stor övervikt av röda och svarta pister

 • Obegränsade möjligheter för offpist


Läs mer här om skidsemester i ZermattVerbier med fyra dalar är ett jätteområde med något för alla typer av skidåkare


Verbier, Schweiz

Verbier kan leverera offpist i världsklass, och som är så lättillgängligt att bara kan jämföras med enstaka andra områden. I Verbier kommer du helt upp i terrängen där man verkligen kan tala om en känsla av högalpin skidåkning, och du får en helt unik utsikt över de omkringliggande bergstopparna.

Verbier är Schweiz största sammanhängande skidområde som täcker över 4 dalar, och med åtkomst till ytterligare hela åtta andra områden och 410 pistkilometer. Skidområdet blev 2018 korats som det bästa i Schweiz.

Men Verbier är en skiddestination för experter. Nog finns det många pistkilometer, men man ska inte åka till Verbier om man bara ska åka pist hela dagarna. Det Verbier verkligen är bra på, det är offpist. Området bjuder på otaliga olika möjligheter för offpist-linjer och gör det möjligt att nå mycket puder på kort tid i varierad terräng. Det finns både glaciärskidåkning, smala couloirs, gömda dalar och öppna områden, där orörd snö bara ligger och väntar. Det är både djupt och brant, och så krävs det bara minimalt arbete till och från starten och slutet av en offpist-linje.


 • 410 pistkilometer

 • Offpist!

 • Varierad terräng


Läs mer här om skidsemester i VerbierI Andermatt kommer du att uppleva hur det är att ha alltihopa helt för dig själv! Och det är ett verkligen ett jätte-plus!


Andermatt, Schweiz

Andermatt i Schweiz blev i begynnelsens morgon omkörda av grann-skiddestinationerna, och detta ledde till att man i Andermatt istället valde att lägga fokus på alternativa vinteraktiviteter, och de har i många år varit hemvist för den schweiziska härens träningsbas. Detta mindre kända schweiziska skidområdet har alltså ett mer blygsamt förflutet.

Trots detta så får man inte undervärdera Andermatt, området har nämligen gått och blivit ett paradis för offpiståkare och bergsentusiaster. Egyptiska investerare är i full gång med att vidareutveckla skidorten, och de satsar hårt på att fördubbla storleken inom kort - så det är nu man ska passa på, om man vill kunna ha det helt för sig själv!

Andermatt är omringat av höga bergstoppar och det är möjligt att åka skidor på 3.000 meters höjd. Området har cirka 100 kilometer pist och ligger därför lågt på skalan, om det är pistkilometer som är avgörande. Men färre pistkilometer betyder mer plats för orörd snö och krävande puder. Om man tar gondolen upp till toppen av Gemsstock hamnar man i ett freerider-paradis, där möjligheterna för offpist är oändliga.

Om man till det lägger till att området har snögaranti och inte nerlusat med turister, så är det ljuv musik för alla skidexperters öron.


 • Inte för nybörjare

 • Snögaranti

 • Fokus på offpist


Läs mer här om skidsemester i AndermattArabba i hjärtat av Dolomiterna har en spännande historia från 1:a världskriget och erbjuder en spännande “rundturspist”


Arabba, Italien

Det är inte bara de stora och kända områdena, som kan vara bra för avancerade skidåkare. Arabba är en mindre skidort som ligger i förbindelse med Sella Ronda-skidområdet i Dolomiterna, tätt på Canazei.

Det är en fördel för avancerade skidåkare att Arabba är en förhållandevis liten skidort. Det betyder att det är färre turister, och därmed både mindre kö och mer plats i pisterna. I Sella Ronda-området så är det pisterna som är i fokus, och det är för experten som älskar att åka pist, som denna skiddestinationen är perfekt för.

Från Arabba är det möjligt att nå hela 435 pistkilometer. Skidområdet bjuder på några av Italiens brantaste pister, och området är så bra sammanhängande att det är möjligt att ta en hela 40 kilometer lång rundtur i området, om man åker direkt. Om man mest är på jakt efter röda och svarta pister, så är det också en fördel med Arabba. Många av de svarta och röda pisterna ligger med placering mot nord, så pisterna är bra även på de varmaste och soligaste dagarna.

Arabba ligger på 1.600 meters höjd, och skidområdet sträcker sig upp till 3.250 meters höjd. Den höga belägenheten betyder även att snösäkerheten är i topp under hela vintern.


 • Liten skidort, färre turister

 • Tillgång till 435 pistkilometer

 • Bra sammanhängande område


Läs mer här om skidsemester i Arabba


Läs även:

Här är de brantaste pisterna i Alperna