« Till översikten

Här får du flest pistkilometer i Italien

Skidsemester i Italien betyder god mat, massor av sol och enastående skidåkning. Här har vi gjort en lista över Italiens sex största liftkort, så att det inte tar slut på välfriserade pister.

Italienarna är bra på många saker. De gör fantastiskt vin, som passar perfekt till den lika fantastiska maten, och sedan är det en del som påstår att de kan prata uteslutande med hjälp av händerna och gestikuleringar. Förutom allt detta så är de bra på att skapa skidområden. Hela vägen längs landets gränser till Österrike, Schweiz och Frankrike använder de storartade Alpernas eller gudomligt vackra Dolomiternas bergssidor till helt enastående skidåkning.

Ännu en fördel är att italienarna älskar att se bra ut – något de bäst gör på helt nypistade pister och därför prepareras pisterna på många ställen hela två gånger per dygn.

1. Via Lattea

Via Lattea, som på svenska översätts till Vintergatan, består bl.a. av områdena Sestriere, Sauze d’Oulx och Claviere i Italien och Montgenévre i Frankrike. Allt hänger fint ihop och med det stora liftkortet kan du ge fullt ös på över 400 kilometer solbelysta sydeuropeiska pister.

Via Lattea är känt för att vara supervarierat. Nära tätorterna är det väldigt barnvänligt och här kan man öva skidåkning i trygga omgivningar medan man längre uppe i bergen kan ge fullt ös nedför de branta pisterna eller testa de häftiga offpist-rutterna. Området, som ligger från ca 1 400 till 2 800 meters höjd, är dessutom känt för att ha tur med snöväder och därför ett bra ställe att satsa på offpist, eller kanske försöka sig på heliskiing. Området var värd för många av de alpina disciplinerna när Vinter-OS hölls i Torino år 2006.

Antal pistkilometer: 400 km


2. Skirama Dolomiti

Hack i häl på Via Lattea, och på andra sidan Gardasjön, dyker Skirama Dolomiti upp. Här ger det stora liftkortet tillträde till 380 pistkilometer som fördelar sig i Brenta-Dolomiterna, vars skönhet har gjort att platsen har hamnat på UNESCO:s världsarvslista. De åtta skidområdena som hör till under liftkortet är bl.a. Passo Tonale, Madonna di Campiglio, Folgaria och en massa andra. Den enda nackdelen med området är att det inte hänger ihop, men har man en bil är det relativt lätt att ta sig runt mellan orterna. 

Den största fördelen med att åka till denna del av Alperna måste nog ändå sägas vara den autentiska italienska upplevelsen man stöter på här. Skirama Dolomiti ligger lite längre bort från Sverige än många andra skidområden och därför är de flesta nordiska, tyska, holländska och engelska turisterna bortsorterade när du kommer hit. Så törs du åka lite längre, så blir det alltså mycket mer italienskt.

Antal pistkilometer: 380 km

3. Skirama Breuil-Cervinia

Precis under gränsen till Schweiz ligger staden Cervinia. Härifrån har du tillgång till cirka 320 kilometer sammanhängande pister. Området, som också hänger ihop med Zermatt i Schweiz, är dessutom Europas högst belägna skidområde. Toppen befinner sig nämligen i svindlande 3 883 meter över Medelhavet i söder. Härifrån kan du utan att behöva ta dig till liften åka hela vägen ner till Schweiz och shoppa choklad eller åka till Italien och äta spaghetti och dricka vin.

Skidområdet ligger dessutom precis vid det kanske mest lättigenkännliga berget i världen - Matterhorn (Toblorone-berget) och från toppen av skidområdet är det utsikt till cirka 40 bergstoppar på mer än 4 000 meters höjd.

Antal pistkilometer: 322 km

4. Val Gardena

Val Gardena ligger precis mitt i de sydliga tyrolska Dolomiterna och hänger ihop med Dolomiti Superski, som med långt ner till nummer två är Italiens (och världens största) sammanhängande skidområde. Just nu uppträder Val Gardena dock som självständigt skidområde här på listan. Och de har också 175 kilometer fina pister, varav största delen av dem är röda, som betjänas av 79 till största delen moderna liftar. Dessutom är det inte så mycket turister i området att den italienska stämningen helt försvinner. Här kan du få välsmakande italiensk mat i rustika bergsstugor utan att ”Anton Aus Tyrol” blåser ut ur högtalarna med 120 decibel.

Antal pistkilometer: 175 km

5. Espace San Bernardo (La Rosière/La Thuile)

Näst på listan hittar du underdogen Espace San Bernardo. Området ligger precis vid Västeuropas högsta berg, Mont Blanc, och sträcker sig mot den fransk/italienska gränsen vilket betyder att du själv kan bestämma om du vill ha ostfondue eller spaghetti bolognese till lunch. När det gäller storleken kan man dock knappast kalla Espace San Bernardo för en underdog. Bergen mellan italienska La Thuile och franska La Rosiére är nämligen utsmyckade med 160 pistkilometer varav de högsta finns i över 2 600 meters höjd.

Skidområdet såväl som tätorterna är väsentligt mycket lugnare, mer glesbefolkade och familjevänligare än många andra orter i området. Dessutom är det ett av de mest solrika områdena i både de italienska och franska Alperna.

Antal pistkilometer: 160 km

Bubblaren: Dolomiti Superski

Det är lite svårt att sammanfatta Dolomiti Superski kort. Det finns mer än 1 200 pistkilometer, mer än 450 liftar och flera tätorter än du har fingrar och tår tillsammans. Allt hänger ihop så du behöver alltså inte sätta dig i bilen för att uppleva alltihop, men du behöver nog mer än en vecka. Terrängens storlek betyder att vare sig du aldrig har åkt skidor i hela ditt liv, eller om du har deltagit i Vinter-OS ett par gånger, så hittar du skidåkning som passar just dig. Skidåkningen går upp till 3 000 meter, så snösäkerheten är helt i topp. Bland de många tätorterna finns namn som Canazei, Cortina d’Ampezzo, Arabba, Val Gardena och Alta Badia. Dessutom finns det en fördel med området och det är att Dolomiterna hör till bland de allra finaste och mest spektakulära bergen i världen och att italienarna är jätteduktiga på att laga mat och servera vin. Såvida du inte tycker att enorma skidområden är ångestframkallande, så är det svårt att se vad nackdelen med Dolomiti Superski skulle vara.

Antal pistkilometer: 1 200 km

> Läs mer om skidsemester i Italien här