« Till översikten

9 fenomenala ställen för längdskidåkning i Österrike

Många förbinder längdskidåkning med Norden, men Österrike är ett förbisett längdskidsmekka. Här får du vårt bud på de 9 bästa ställena för längdskidåkning i Österrike.

Fler och fler svenskar vill gärna kunna kombinera alpin skidåkning med långa turer med längdskidåkning, för det du får av fart och spänning på alpinskidorna, får du istället av lugn och ro samt naturupplevelser, när längdskidorna fridfullt glider fram genom naturen längs de preparerade spåren.

Längdskidåkning är för hela familjen, både barn och äldre kan delta i aktiviteten, som både är en rolig aktivitet där man kan umgås med hela familjen samtidigt som det kan vara en intensiv träningsform.


Längdskidor i Österrike

Även om det inte precis för sin längdskidåkning, som Österrike är mest känt för bland svenskarna, så är det mycket utbrett i Österrike med långa turer i terrängen i längdspåret.

Det är en sagolikt vacker upplevelse att ha alperna som bakgrund, medan man följer de högalpina spåren, och längdskidor är en disciplin som österrikarna har utövat i många år. Österrikes mångåriga erfarenhet av längdskidåkning innebär att områdena idag är fullt optimerade med många rutter, stor variation samt god tillgänglighet.Det finns massor av längdskidspår i Österrike, både uppe vid skidområdena samt i de olika dalarna


Vi har nu samlat ihop ett urval av de bästa längdskidsdestinationerna i Österrike. Så nu finns det inte någon ursäkt för att inte få packat ihop längdskidutrustningen, när skidresan går söderut.

Om du vill till Österrikes längdskidshuvudstad, så rekommenderar vi Seefeld. Läs allt om Seefeld här.


9 fenomenala ställen för längdskidåkning i Österrike


1. PillerseeTal

PillerseeTal ligger i toppen, när man pratar om längdskidsdestinationer. Dalen ligger i nordöstra Tyrolen, och tätt på de populära skidsportsområdena Fieberbrunn och St. Johann i Tyrolen.

Här finns det inte mindre än 100 km längdspår fördelat på 18 olika rutter för alla nivåer. Det finns både korta och långa turer, och vissa utvalda rutter är även upplysta, så det är upplagt att spänna på längdpjäxorna och ta en kvällsrunda.

Orsaken till att PillerseeTal är så otroligt populärt för längdskidåkning är att det är ett av de mest snörika områdena i regionen, vilket ger fantastiska förhållanden för att kunna preparera perfekta spår varje dag. På grund av de stora snömängderna så underhålls de många kilometrarna längdspår från slutet av november, helt till starten av april, varje år.

Dalen erbjuder även en rad längdskid-events, fördelat över säsongen. Varje vecka hålls det för exempel ett Biathlon för besökarna i området, där man kan prova på disciplinen skidskytte.

Foto: Kitzbüheler Alpen

Du hittar alltid nypreppade längdspår i PillerseeTal2. Saalfelden-Leogang

Även Saalfelden-Leogang måste nämnas, när man diskuterar längdskidåkning i Österrike. Området har ett stort nätverk bestående av 150 kilometer längdskidspår, och det är enkelt att besöka grannområdena Maria Alm, Zell am See och Hochfilzen för alpin skidåkning, eller ännu fler längdskidsutmaningar. Området ligger alltså nära det tidigare nämnda PillerseeTal, om man nu mot förmodan skulle få slut på pistkilometer.

Längdskidspåren varierar från familjevänliga flata spår, till branta backar med större utmaningar. Därför ägnar sig området bra både för nybörjare och lite mer erfarna, och till och med de lokala toppatleterna tränar här.

När man åker längdskidor i Saalfelden-Leogang, så är det oftast högalpint med fantastisk utsikt, och om man behöver putsa lite på tekniken, så finns det flera skidskolor i området som erbjuder undervisning i längdskidåkning.


3. Achensee

Mitt i Tyrolen ligger ytterligare en populär längdskidsdestination vid Achensee. Achensee är den största sjön i Tyrolen, och är omgivet av inte mindre än 200 kilometer längdskidspår runt omkring sjön. Naturen runt sjön inbjuder både till vackra landskapsturer längs vattenkanten, och mer krävande stigningar i Karwendel-dalarna.

Om det är första gången man har på sig ett par längdpjäxor, och man knappt vet hur man får på sig längdskidorna, så finns det en särskild runda där nybörjarna tryggt kan prova tekniken, innan de ger sig iväg på en längre tur. Om man behöver hjälp, så finns det hela sju olika skidskolor i området, och det hålls längdskidåknings-camps flera gånger under vinterns lopp. På dem så får man tillgång till utrustning och kunnig vägledning, innan gruppen blir guidad av professionella ut på en naturskön tur genom Nature Park Karwendel.

Vid Achensee finns det verkligen plats för alla. I Pertisau, Maurach och Auchenkirk har det designats speciella längdspår för rullstolsbundna, och det finns även ett område där hundar är välkomna till att löpa fritt, medan resten av familjen kan åka längs preparerade spår.


Foto: Tourismusverband Achensee

Achensee 3-Täler-Lauf, ett stort längdskidspår i området


4. Salzburger Sportwelt

I östra Salzburgerland finns Salzburger Sportwelt, som är en sammanslutning av sju olika skidsportsområden, och bland annat omfattar Wagrain, Flachau och St. Johann. I Salzburger Sportswelt finns allt som allt 260 kilometer längdspår, och det ger tillsammans med de alpina utmaningarna i områdena rika möjligheter för en varierad skidsemester.

60 kilometer av spåren är Tauern-rutten, som genom en omväxlande terräng binder samman Salzburger Sportwelt. Det beror på att dessa längdspår kan nås från sex olika alpina områden.

Området har tre högalpina spår, där man kan träna eller enbart njuta av det natursköna området mitt i Salzburger-alperna.


5. Ramsau am Dachstein

Som en del av Schladming-Dachstein regionen, så ligger Ramsau am Dachstein som en oöverträffad längdskidsdestination. Allt som allt är det 220 kilometer längdskidspår fördelat på 150 kilometer klassisk längdskidåkning, och 70 kilometer preparerade för skejt. Spåren är även mycket varierande och med olika svårighetsgrader. Det finns längdspår på upp till 30 kilometer, 13 loop-spår, och alla spår ligger på mellan 1.100 och 2.700 meters höjd - så pratar man verkligen om högalpina spår. Alla spåren är snösäkrade hela säsongen, och de är även lagda så att det finns många möjligheter för att hitta både mat och dricka på vägen, även på de långa turerna.

Ramsau am Dachstein erbjuder, liksom PillerseeTal, sina besökare en möjlighet för att prova på skidskytte

Foto: Tourismusverband Ramsau am Dachstein

Här är den klassiska Dachstein-rundan avbildad på en karta6. Serfaus-Fiss-Ladis

Serfaus-Fiss-Ladis kan inte utmärka sig med ett stort antal kilometer spår, men i gengäld så har de lagt stort fokus på enkel och extra naturskön längdskidåkning precis här. De blygsamma 30 kilometer längdspår prepareras dagligen, och är fördelade på korta längdspår på endast en kilometer, och upp till längre turer på 22 kilometer. Området kan därför fortfarande tillgodose längdskidåkarnas olika preferenser och nivåer. 8,4 kilometer spår är högalpina och ligger på över 2.000 meters höjd, där längdskidåkare är garanterade en fantastisk utsikt över Tyrolens bergstoppar.

Liftsystemet i området säkerställer att det är enkelt och komfortabelt att komma upp till de högalpina spåren, och området ägnar sig särskilt bra för dagsturer, då det finns omklädningsrum och dusch för besökande längdskidåkare vid Komperdell-liftens mellanstation.Serfaus-Fiss-Ladis är inte bara ett utomordentligt skidområde för familjer, de erbjuder även bra längdskidåkning7. Obertilliach

I Östtyrolen ligger Lesachtal, där Obertilliach är den högst belägna byn. Obertilliach har även ett av Österrikes högst belägna längdskidåkningsområden på 1.401 upp till 2.250 meters höjd. Här finns det totalt 84 kilometer längdspår, och 19 kilometer är kategoriserat som högalpina.

Då området är så högt beläget, så är det naturligt snösäkert med endast ett fåtal snökanoner placerade för att säkra utsatta ställen. Det betyder att man här kan hitta preparerade längdspår med perfekta förhållanden, från mitten av december till starten av april. I genomsnitt har längdskidsdestinationer i Österrike 56 soldagar på en vintersäsong, men Obertilliach har hela 76, vilket gör området ännu attraktivare för längdskidåkaren.


8. Silvretta-Bielerhöhe im Montafon

På gränsen mellan Tyrolen och Vorarlberg i södra Österrike ligger Silvretta-Bielerhöhe im Montafon. Här hittar man på 2.032 meters höjd de högst belägna längdspåren i Vorarlberg. Längdskidåkarna är här helt isolerade i ett unikt landskap vid Silvretta-Stausee sjön, och omgivet av höga bergstoppar. Detta är en riktigt bra längdskidsdestination för skidåkare som vill ha unika naturupplevelser och korta spår. Det finns nämligen endast 22 kilometer spår, men i gengäld är de väl fördelade på 8 olika rutter, som alla är välpreparerade och både för klassisk stil och skejt. Det unika med Silvretta-Bielerhöhe im Montafon är att det är möjligt att åka längdskidor över den frusna sjön, och njuta en fantastisk panoramautsikt hela vägen runt.


9. Olympiaregion Seefeld

Ännu en österrikisk längdskidåkningspärla gömmer sig i Tyrolen i närheten av Innsbruck. Olympiaregion Seefeld rymmer både alpin skidåkning och längdskidåkning, och kan på grund av de goda snöförhållandena och “snowfarming” erbjuda perfekta förhållanden för båda typerna av skidåkning hela vintern. Området rymmer hela 245 kilometer längdspår för alla nivåer, och de har tagit höjd för att det ska vara plats för alla, och inte bara barn, vuxna och äldre. Liksom Achensee, så har de designat några speciella rutter som ägnar sig bra för rullstolsbundna, som gärna vill prova på längdskidor, och hundar är också välkomna längs utvalda spår.

Något unikt med Olympiaregion Seefeld är, att de har utvecklat ett särskilt säkerhetssystem för längdskidåkarna i området, så säkerheten är i topp, och hjälpen är inom kort räckvidd om olyckan skulle vara framme. Fet är det enda säkerhetssytemet av ditt slag i världen.


Utrustning till längdskidåkning

Om du kunde tänka dig att prova på längdskidåkning, men inte har någon utrustning, så ska du inte låta det stoppa dig.

Längdskidåkning kräver generellt inte lika mycket utrustning som alpin skidåkning, och i klädväg kan du använda vinter-träningskläder, som är lite tjockare än normalt, och en tunn jacka.

När det kommer till skidor och pjäxor, så har många skidområden butiker som är specialiserade i längdskidåkning, och som hyr ut både längdskidor och längdpjäxor.

En bonus med längdskidåkning är också att ett dagspass till längdspåren bara brukar kosta en bråkdel av ett liftkort, och det brukar oftast även vara mycket billigare att hyra utrustning till längdskidåkning, än till alpin skidåkning.

Du hittar ett stort utbud av skidkläder här.10 FIS regler för längdskidåkning

1. Visa hänsyn mot andra åkare

2. Följ anvisad åkriktning och åkteknik (det är inte tillåtet att åka fristil/skejt så att de klassiska spåren förstörs)

3. Håll till höger

4. Det är tillåtet att passera andra åkare både till vänster och till höger, gör dem bara uppmärksamma på att du vill passera. Den som kommer bakifrån har alltid väjningsplikt.

5. Vid åkning i enkelspår, så har den som åker i nedförsbacke förtur gentemot den som åker uppför.

6. Håll stavarna nära kroppen när du passerar, eller blir passerad av, andra.

7. Anpassa farten efter terrängen, trafiken och siktbarhet.

8. Gå till sidan om du stannar till, eller råkat ramla, så att spåret kan hållas fritt.

9. Hjälp andra som råkat ut för en olycka eller behöver hjälp på annat sätt.

10. Ta med ID om det skulle ske en olycka (även vittnen ska kunna visa ID)