8 saker du ska uppleva i Ischgl

8 saker du ska uppleva i Ischgl

Ischgl, som varje år har "Top of the Mountain" med artister som Elton John och Robbie Williams, har mycket mer att erbjuda än bara afterski! Läs 8 saker du ska uppleva om du besöker Ischgl.

1. Åk till Samnaun och köp tullfritt

Det finns flera bra anledningar att korsa gränsen till Schweiz och besöka Samnaun när du är på skidsemester i Ischgl. Dels är det ett riktigt fint område att åka skidor i. Dels är staden tullfri, så det vankas billig sprit och parfym här. Du kan också spara en del pengar på lyxföremål som klockor. Köp dock inte mer än du får ha med dig tillbaka till Ischgl, eftersom i stort sett alla kontrolleras av tulltjänstemännen.

Vill du inte lägga de pengar du sparat på varorna på mat, så bör du ta med dig en matsäck eftersom restaurang-priserna i Samnaun inte är särskilt tullfria. Du bör dock unna dig själv en Apfelstrudel med vaniljsås på Smuggler Alm, som är den första byggnaden på höger hand när du kommer nedför pisten till Samnaun.

Där finns den klassiska Apfelstrudel, och så finns den med allt tillbehör till. :-)

2. Upplev freeride-paradiset i Fimbatal

Har du varit i Ischgl, men inte på senare år? Då kommer du kanske ihåg den djupa längtan att titta upp mot dalen Fimbatal och berget Piz Val Gronda, där snön låg djup som ett täcke och bara väntade på skidåkarna. Men det fanns ingen lift däruppe. De enda som hade tillgång till den fantastiska snön var skitouring-folket.

Det var i årsvis ett mycket känsligt ämne, om det fick byggas en lift på Piz Val Gronda. Men nu står gondolen där. Så nu är det bara att komma iväg tidigt, arbeta sig upp via liftarna till Fimbatal och åka freeride – eller piståkning – på Piz Val Gronda.

Innan du beger dig upp kolla så att det inte blåser för mycket. Det kan vara kallt att stå här (mellan 2295 meter och 2812 meter.) I en del vindriktningar är Piz Val Gronda ett av områdena de först stänger av.

Linbanan som tar dig till toppen av Piz Val Gronda

3. Njut turen i en av Europas dyraste liftar

Den har kostat runt 400 miljoner kronor, så njut turen i den nya high-tech Pardatschratbahn. Banan är inte bara en av Europas dyraste liftar. Den är också den linbana med tre kablar, som ger dig världens högsta lyft på en och samma sträcka nämligen hela 1 251 höjdmeter. Turen tar tio minuter och på vägen kommer du att befinna dig upp till 138 meter över marken. Liften går från 1 365-2 616 meter över havet.
Foto: ischgl.com

31 gondoler med plats till 28 personer i varje fraktar dig till toppen av Pardatschgrat

4. Afterski är (nästan) ett måste

Är det en sak som kännetecknar Ischgl, så är det afterski. Här lockar kända afterskibarer som Trofana Alm, Nikis Stadl, Kitzloch och inte minst Kuhstall. Här dricks det öl i enorma mängder och här dansas det på borden medan musiken skrålar ut ur högtalarna. Och det kan vara allt från sentimental österrikisk schlagermusik till moderna hiphop-toner.
Vi vill inte rekommendera en bar istället för någon annan. Men är du inte en deciderad afterskibar-hatare – och det är folk som väljer Ischgl oftast inte – är det bara att prova på barerna. Man behöver ju inte dricka sig full för att njuta stämningen.

Stämningen är alltid i topp på de många afterskibarerna i Ischgl.

5. Prova en av Europas längsta rodelbanor

Reser ni med barn, så ge er själva och ungarna en jätterolig upplevelse och prova ett åk på rodelbanan, Die Nachtrodelbahn, som har öppet varje måndags- och torsdagskväll från klockan 19:00-20:30. Man tar Silvretta-linbanan upp till startpunkten och själva rodelturen försiggår på en belyst bana. Nachtrodelbahn är sju kilometer lång och 950 höjdmeter brant och den är en av Alpernas längsta kälkbackar. Vi rekommenderar att ni har skidkläder, hjälm och skidglasögon på er, men inte pjäxor. Använd istället ett par rejäla vinterkängor.

Prova en av Alpernas längsta rodelbanor, där du själv kan bestämma tempot

6. Ta en skiddag i Kappl

Reser ni som familj och har ni köpt Silvretta-liftkort, bör ni ta en dag ledigt från Ischgls festcirkus och bege er till ett mindre område som Kappl, där liftkortet också gäller. Nej, området är inte särskilt stort, men det kan vara befriande att ta bara en enda dag i ett lite lugnare område. Kappl-området är inte bara fint. Skidåkningen går upp till 2 700 meter, så här är mycket snösäkert. Liftanläggningen är modern, här är det 40 pistkilometer och så finns det en funpark till barnen. Och så ligger Kappl bara en mil från Ischgl.

Bara en mil från Ischgl, hittar du det lugna och vackra Kappl.

7. Har du pengar så gå på YSCLA

Tycker du om gourmet-mat av högsta kvalitet? Så beställ bord på gourmetrestaurangen Stüva, som ligger på Hotell YSCLA i Ischgl. Restaurangen har långsamt utvecklat sig till att vara ett av de matställena i Tyrolen med bäst renommé. Här är väggarna gjorda av rustika träplankor och inventariet är i bruna nyanser som tillsammans ger en upplevelse av ett förfinat alpkoncept. Denna förfining går igen i menyerna, som kökschefen, Benjamin Parth, står bakom. Vi garanterar en kulinarisk upplevelse för både öga och gom.
Foto: Joerg Lehmann / image-bay.com
När den 27-årige Benjamin Parth visar sin kreativt blir maten oftast helt fantastisk. Han mixar tidens trender samt hans tyrolska rötter inom matlagningen.

8. Top of the mountain

Sedan 1995, när Elton John var den första till att uppträda bland ett hav av människor och vackra berg, har Ischgl varje år sedan dess haft konserter med stora artister som exempelvis Robbie Williams och Mariah Carey. Konserterna som äger rum i 2300 meters höjd lockar varje år tiotusentals människor. Själva konserten som kallas "Top of the mountain" försiggår som öppning och avslutning på vintersäsongen i Ischgl.
Foto: Ischgl.com
Förra säsongen (red. 2015) öppnade Beach Boys säsongen den 28 november inför 15 000 människor.

PS. Och så är skidbackar också rätt okej. ;-) Se här hur skidresor.coms utsände i förra säsongen (14/15) har full fart!
Läs mycket mer om Ischgl här


Läs mycket mer om Ischgl här.

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Ischgl
Fakta om Ischgl
Skidområdet: 1400-2872 m.ö.h
Staden/byn: 1400 m.ö.h

66 pister i allt
14 stk.
40 stk.
12 stk.

Lifter: 44 stk. / 88.900 pers/time

Släpliftar: 13
Sittliftar: 25
Kabinliftar: 5

Mer om skidresor till Ischgl

Hitta erbjudanden på skidresor