Därför ska du boka en offpistguide på skidsemestern

Därför ska du boka en offpistguide på skidsemestern

Om du gärna vill åka offpist så är det viktigt att ha koll på säkerheten, och det kan en guide hjälpa dig med - och så får du även tips om den bästa snön och de roligaste rutterna.

Det är ingen tvekan om att den orörda snön och de djupa spåren utgör en oemotsäglig frestelse för alla äventyrslystna skidåkare, men inna du ger dig ut utanför pisten, så är det en rad förhållningsregler som du är tvungen att ta i beaktning. Det är både viktigt att ha en viss snökunskap och den riktiga utrustningen - och så kan det vara en fördel att boka en offpistguide till att leda gruppen.


Guider känner till de lokala förhållandena och är alltid bra förberedd utifall allt inte går helt efter planen


Varför ska man boka en guide till offpist?

Även om du är en skicklig och kompetent skidåkare med massa av erfarenhet, så kan det ändå rekommenderas att boka en guide, om du gärna vill ut i offpisten.

Den omedelbara fördelen med en offpistguide ligger i själva ordet - att du får någon som kan visa dig området. Det är typiskt områdets mest erfarna skidinstruktörer som arbetar som offpistguider, och det är därför människor som verkligen känner området ut och in. Det betyder att en offpistguide kommer kunna visa dig var den bästa snön finns, så att du får maxat din dag i offpisten.

Då den lokala offpistguiden känner området utantill, så betyder det även att säkerheten kan optimeras när det är en guide som leder gruppen. Genom sin utbildning och lokalkännedom så har en offpistguide unik kännskap till snöns rörelser och konsekvenser av väder och vind, så att laviner och andra olyckor kan undvikas.

Innan en offpistguide beger sig utanför pisten med en grupp skidåkare, så informerar guiden alltid gruppen om den säkerhetsutrustning som krävs på turen. Gruppen får därefter en introduktion och en uppfriskning av hur utrustningen används, och hur man ska röra sig på berget för att öka säkerheten - en kunskap som alltid är bra att ha med sig och få uppfräschad med jämna mellanrum.Guiderna är ofta uppvuxna i området och känner bergen som sin egen bakficka, vilket ökar din säkerhet


Krav på utrustning i offpisten

Det finns inga officiella regler omkring vilken utrustning man ska ha med sig när man vill åka offpist. Men det finns dock en rad oskrivna regler och sunt förnuft, som bör följas. Det rekommenderas att du minimum åker med hjälm och har med dig lavinsändare, spade och sond, när du beger dig utanför pisten. Det är även en god ide att även åka med ryggskydd, och beroende på terräng och nivå så kan man överväga att ha med en lavinryggsäck.

När du bokar en offpistguide, så är ännu en fördel att skidskolan, som man bokar sin guide igenom, kan låna ut lavinsändare, spadar och sonder till gruppen, om inte alla själva har den nödvändiga utrustningen med sig. Det är även denna utrustning som guiden ger en introduktion till, innan gruppen ger sig ut utanför pisten.


 • Detta ska du ha med i ryggsäcken vid offpiståkning?Guiderna visar och förklarar hur utrustningen fungerar, samt hur den ska användas om något skulle gå på tok


Pris för en offpistguide

Beroende på vilket land och skidområde man befinner sig i, så varierar priserna lite på att få en offpistguide. Det varierar också beroende på om du väljer att boka en plats i en öppen grupp, eller om du önskar en privat guide. För att säkerheten ska vara ultimat, så tar en offpistguide oftast bara 4-6 personer per grupp.

Generellt i alperna så ligger priserna på omkring 100 euro per person för 4 timmars offpistguidning, ofta mellan kl. 9 och 13 då snön är bäst om förmiddagen. Om man är i ett område där det erbjuds öppna grupper efter nivå, så kan man ibland uppleva att priset är lite lägre, medan den är lite högre om man önskar en privat guide, som ska guida en grupp med olika nivåer. Här är dock fördelen att man som en grupp vänner eller familj kan ha sin alldeles egen guide, där det finns plats för alla, även om man är på olika nivåer.
Säkerhet är en sak, något annat är att guiderna nästan alltid kan hitta orörd snö! Och det är megafett!!!Något som vi själva verkligen uppskattar med en offpistguide, är att de tar täten och visar vägen, så du ska bara hänga på och vänta på att få åka orörd pudersnö.


Prismässigt så spelar det även en roll om det är ett stort populärt skidområde, eller ett mindre känt område.

Ett prisexempel från Frankrike är populära Chamonix, där man kan boka en offpistguide för 380 euro, för upp till 4 personer i 4 timmar. Då kan man även ta med upp till 2 extra personer för bara 30 euro extra per person.

En annan franks - men mindre turistiskt - område är Valloire, som ligger precis bredvid Val Thorens. Här är det möjligt att boka en offpistguide i 5 timmar för 285 euro. Priset är detsamma för upp till 5 personer, som är maxstorlek på en grupp, och blir då bara 57 euro per person.

I St. Anton, som är ett av Österrikes bästa offpist-områden, kostar en offpistguide 362 euro för 5 timmar, eller 410 euro för 6 timmar. Det är som utgångspunkt för 1 person, och sedan tillkommer det 30 euro per person föra alla ytterligare personer i gruppen. Här ska man dock tänka på att man får en hel dags guidning med i priset, och inte bara för en förmiddag.

Om man bara kör en timme bort från St. Anton, så kan man i Silvretta Montafon få 5 timmar med en offpistguide för 74 euro per person, i grupper på 5-8 personer.


*Priser kan variera mellan olika skidskolor, uppgivna priser ska ses som vägledande.Vi har själva varit iväg massor av gånger utan guide, men då oftast avstått från att följa andras spår, som det här, då vi varit osäkra på vart spåren slutar. Om du har med en guide så är du garanterad att du får feta runs och säkra linjer.


Men om nu förhållandena inte är på vår sida?

När man åker offpist så hänger allt på säkerheten, och det är vissa faktorer som bara ska vara i ordning, innan det är säkert att ge sig iväg. Det betyder även, att även om man har bokat en guide, så kan man riskera att vädret eller snöförhållandena inte är bra nog. Vid sådana tillfällen är det upp till guiden att avgöra om turen ska ställas in, eller skjutas upp till en annan dag, eller om rutten bara ska ändras, för att förhållandena är bättre på den andra sidan av berget.

Det är offpistguidens jobb att säkerställa om det är försvarbart att ta ut, och var det är försvarbart. Om man skulle ha otur och guiden ställer in turen pga förhållandena, så är tumregeln oftast att priset refunderas, eller att man får ett annat datum.

Det är trots allt omöjligt att styra väder och vind, till och med för de mest duktiga offpistguidernaMan har inte alltid lika bra tur med vädret. Då är guiderna bra till att diskutera med dig/er om vad det finns för möjligheter, och vart ni kan åka för att kanske få lite bättre sikt.


Publicerad av: Sofie Ærthøj

Hitta erbjudanden på skidresor