« Till översikten

Idre Fjäll från en annan synvinkel

Idre är ett fantastiskt skidområde för barnfamiljer, men hur bra är området egentligen för den rutinerade skidåkaren som älskar adrenalinkickar? Vi har varit där för att kolla läget.

Barnvänligheten är i toppklass! Det är ju lika sant som att jorden är rund. Det är också det första man lägger märke till när man kommer hit. Små färgglada stugor pryder dalen och sedan finns det barnområden överallt i skidområdet. Allt detta har nämnts i många artiklar som skrivits innan denna och därför är meningarna ovan sista gången i denna artikel som barnvänligheten nämns.

Idre Fjäll sa nämligen (något i stil med) ”Men hallå! Vi är ett superallsidigt område som även kan tillfredsställa folk som älskar adrenalinkickar och hög puls, inte bara barnfamiljerna.” Skidresor skickade därför iväg en medarbetare norrut för att ta en titt på Idre Fjäll genom en adrenalinhungrande, erfaren skidåkares ögon.

Det finns bra möjligheter för kvällsskidåkning efterföljt av god mat och mys i stugan

Många olika slags former av skidåkning

Idre Fjäll kommer som skidområde storleksmässigt inte upp i samma liga som de stora österrikiska områdena. När det är sagt, så ska Idre Fjäll inte heller jämföras med Alpernas mastodonter. Om man vill ha enorma berg och flera kilometer långa nedfarter, så vet man antagligen att de största bergen finns söderut.

Det vet de även i Idre Fjäll såklart. Så när man inte kan vara stora, så får man se till att ha bredd och det lyckas Idre väldigt bra med. Som du kan se i videon i toppen av artikeln så erbjuder Idre Fjäll många olika slags skidåkningsmöjligheter. 

Du hittar allt från längdskidåkning till skicross i Idre Fjäll

Det självklara för vår utsände var att börja med traditionell utförsåkning. Det första han lade märke till var hur omväxlande och roliga pisterna och terrängen var, och han är annars van vid Alpernas största skidområden. Fjällets framsida, där tätorten ligger, bjuder på klassisk svensk skidterräng. Pisterna är gröna, blå och röda och ganska breda och överskådliga för i stort sett alla skidåkare. Beger man sig till fjällets baksida (norr- och östsidorna) är historien dock en helt annan. Här snirklar sig och böjer sig pisterna på spännande vis och det ger en grymt bra känsla av att vara på utflykt och det var den utsände mycket imponerad över.

Tips: Pernilla Wiberg Hotell är ett helt fantastiskt alternativ till stuglivet. Rummen är stora, maten god, baren mysig och atmosfären är varm och välkomnande.

Till flera av ställena i Idre kan man åka skidor direkt till dörren

Brant och snabbt

Jag var förväntansfull redan när Idre Fjäll kontaktade oss och sa att de förutom otaliga faciliteter för barn även hade skidåkning som kunde få upp pulsen på en relativt erfaren och offpistglad adrenalingalning som jag.

Innan skidåkningen gick igång fick vi en pratstund med chefen for skidskolan i Idre Fjäll, Björn. Han sa många intressanta saker, men något som jag framförallt uppmärksammade var att Idre uppenbarligen är det svenska landslaget i storslaloms absoluta favorit-träningsställe. Han sa också att Idre år 2017 var värd för världsmästerskapen i Speed Skiing. Intressant.

Rekordet i området är 180 km/h

På fjällets norrsida kan man titta nedför de svarta pisterna längst ut till höger (när man står uppe på fjället) och så får man kanske syn på några särdeles duktiga skidåkare i tajta kläder som åker slalom mellan portar i en fart som de flesta inte kan matcha. Vill man så kan man dock göra ett försök på den stora slalombanan, som även är utrustad med ett tidtagarur som kan hjälpa dina vänner/familj med att en gång för alla avgöra vem som är den snabbaste i gruppen.

Om du nu skulle förlora den tävlingen finns det kanske en chans att vinna en ännu mer prestigefylld titel. På fjällets baksida hittar ni nämligen Chocken, Nordens brantaste pist, som är ett bra ställe att avgöra vem som är gruppens modigaste skidåkare. Det är även på denna backe som det ovannämnda världsmästerskapet i Speed Skiing hålls. Här kastar sig skidåkare över fjällets kant och riktar skidorna rakt ner mot dalen. Under få sekunder accelererar de upp emot 180 kilometer i timmen. Något som nog är mer fascinerande att titta på än att testa själv. För pisten är helt extremt brant och lång, så ramlar du här så stannar du inte förrän du kommer ända ned.

Oroa dig inte, det finns även vanliga pister till dig som hellre önskar det

Förlorar man även här kan man bege sig till Skicross-banan. Även här kommer erfarna skidåkare få tillräckligt många utmaningar när svängar, pucklar och hopp ska forceras, medan man försöker få ett så stort avstånd som möjligt mellan sig själv och konkurrenterna. Det var även på denna bana som världsmästerskapen i Skicross gick av stapeln i januari 2018.

Det finns något för alla nivåer, här kan du se de bredare och mjukare backarna till nybörjare och ovana skidåkare

Positivt överraskad

Slutsatsen är att Idre Fjäll har mycket mer att erbjuda än vad man först tror. Inte vid något tillfälle, under de tre dagarna vi tillbringade i området, hade vi någonsin tråkigt. Tvärtom fick vi sällan ner pulsen mellan åken i längre tid än vad det tar att käka en tallrik med köttbullar och mos.

Det betyder inte nödvändigtvis att skidområdet kan konkurrera ut Alpernas största skidområden, men som det nämns i början av artikeln är det inte heller det Idre försöker göra. Det de försöker göra är att tillfredsställa hela familjen. Det gäller barn som ska åka skidor för första gången, vuxna som har olika nivåer och åker olika slags skidor och tonåringar som gärna vill göra häftiga åk i backen. Och det gör Idre Fjäll helt fantastiskt. Så när de säger att de erbjuder skidåkning för hela familjen, så menar de det bokstavligt.

Idre Fjäll erbjuder även många olika aktiviteter utanför skidbacken, exempelvis att åka snöskoter

Så är ni en grupp topprutinerade skidåkare som bara ska iväg och åka nedför många kilometer svarta pister, så är det kanske inte Idre Fjäll ni ska välja. Är ni däremot en grupp skidåkare på olika nivåer och åldrar som gärna vill ge något till nybörjarna såväl som att ge de mest rutinerade skidåkarna chansen att åka i sitt högre tempo, samtidigt som alla ändå kan luncha tillsammans, då är Idre Fjäll ett bra förslag.

Skidresor.com var inbjudna av VisitSweden. Det har inte påverkat vårt omdöme om skidorten.
Bilderna har vi själva tagit eller fått av Idre Fjäll.

Läs mycket mer om skidsemester i Idre Fjäll här.