Ischgl - välkänd klassiker med gränsöverskridande skidåkning

Ischgl - välkänd klassiker med gränsöverskridande skidåkning

Populära Ischgl erbjuder 239 kilometer pist i den perfekta balansen mellan ett stort och modernt skidområde med skidåkning över gränser och ett livligt byliv i en pittoresk och charmig miljö i den tra

För dem som inte vet så ligger Ischgl i Paznaundalen i Tyrolen. Som en del av Tyrolen ekar Ischgl av den traditionella österrikiska stämningen och den välbekanta goda stämning både i byn och på berget. Även om Ischgl är en relativt stor ort så kan man från det ögonblick som man kör in i orten inte tvivla på att man har hamnat i en av Tyrolens pärlor.
Silvrettabahn är en av tre kabinliftar som man kan ta från Ischgl upp till skidområdet
 
Redan när man bara befinner sig i orten får man en uppfattning av storleken och kapaciteten på skidområdet Silvretta Arena då det kör hela tre kabinliftar upp till skidområdet från Ischgl. Faktiskt är det ett av världens modernaste områden och Silvretta Arena kan skryta med att ha Alpernas största liftkapacitet på nästan 100.000 skidåkare i timmen. Effektiviteten kan även märkas i orten där det är tänkt på att skidgästerna inte ska behöva gå för långa sträckor med deras skidor vilket du kan läsa mer om längre ned i artikeln. 
 

Ischgl är en skidort med växtvärk

Ischgl ligger i 1.377 meters höjd och som många andra österrikiska skidorter har byn en idyllisk placering i en dal omgiven av vackra berg och med skidåkning direkt ner till byn. En milstolpe för Ischgl var redan i år 1964 då den första Silvretta-liften byggdes och i år 1978 där byns skidområde slogs ihop med Samnaun i Schweiz. Därefter har det hänt mycket och genom åren har Ischgl haft växtvärk för att kunna bli den stora skidort som byn är idag.
Ischgl är fullt av charmiga gator
 
Går man på gatorna i Ischgl kan man inte undgå att lägga märka till den överdådighet som byns många hotell med flertalet stjärnor avger. De berättar om hur området genom tiden har varit en storfavorit bland förmögna och berömda personligheter. Sida vid sida med de stora hotellen ligger ortens gemytliga butiker och andra boenden som skapar en balans i orten där den traditionella och charmiga arkitekturen bibehålls men med en modern twist. I Ischgl finns det plats för alla oavsett om man föredrar extra lyx på ovannämnda hotell eller om man hellre vill slänga upp benen i en lägenhet med hela familjen efter en god dag i backen. Tack vare de tre kabinliftarna upp från byn så har man aldrig långt till liften oavsett var man bor i byn.
 
Det som gör det extra lätt för att komma runt både i orten och till liften är de två långa tunnlarna som går under byn med rullband och kör från Pardatschgratbahn till den nedre byn och från Fimbabahn till centrum. Detta är helt unikt och gör att både skidåkare och fotgängare slipper lägga tid på att promenera runt allt för mycket i en annars rätt kuperad ort. 
En av de två tunnlarna under Ischgl där man kan ta rullbandet istället för att gå 
 

Livlig skidort 

Om Ischgl inte är mest känd för sitt stora och moderna skidområde så är orten det för sitt pulserande liv i byn. Kanske är det Österrikes bästa till och med? Orten är inte heller mindre känd för sin traditionella afterski med dans på borden och legendariska afterski-ställen som till exempel Kitzloch vid botten av Pardatschgratbahn eller Kuhstall vid Silvrettebahn. Orten fylls med liv längs den långa gågatan Dorfstraße där flera restauranger, caféer och barer finns och som också ligger runt omkring i resten av orten.
Ischgl erbjuder ett stort, modernt och fint sammanhängande skidområde
 

Flera kilometer med skidåkning över gränsen

Bokstavligt talat. I Ischgl kan man nämligen åka skidor över gränsen mellan Österrike och Schweiz på flera ställen i skidområdet eftersom österrikiska Ischgl delar område med schweiziska Samnaun. Gränsen går längs bergstopparna mitt i området och kan kryssas vid Viderjoch, Greitspitze, Palinkopf, Zeblasjoch och Piz Val Gronda.
 
Förutom att vara ett skidområde med skidåkning i två länder så hittar du 239 kilometer pist i Ischgl - vilket svarar till en areal på samma storlek som 730 fotbollsbaner. Hela området täcks med 1.100 snökanoner vilka mest är till som en backup till den riktiga varan från ovan. I Ischgl ligger snöstatistiken högt varje år och du garanteras snö och skidåkning i hela området från november till april.
En av Ischgls större fördelar är att området ligger högt och det är möjligt att jaga solen på de många backarna under hela dagen. Generellt finns det ett stort utbud av långa blå och röda pister som oftast går på kors och tvärs där alla nivåer kan åka i samma riktning efter sin svårighetsgrad och sluta på samma ställe.
En av punkterna där Österrike gränsar till Schweiz i skidområdet 
 Det finns många breda och långa pister på flera nivåer i området

Pistskärare, offpistjagare eller parkråtta - Ischgl kan allt

Skidområdet har något att erbjuda för allt från nybörjare och lätt övade till avancerade och experter. För nybörjare och barnfamiljer är områdena omkring Idalp och Alp Trida speciellt bra. Här finns nybörjarvänliga pister på mindre områden vilka är perfekta för de första svängarna. Idalp ligger på toppen av två av kabinliftarna från Ischgl och är därför den perfekta utgångspunkten. När man har blivit tryggare med skidåkningen kan man åka vidare till Viderjoch eller Idjoch och åka ner för de långa blåa pisterna till Alp Trida. Här kan föräldrarna i lugn och ro njuta av en kopp kaffe i solen med utsikt mot familjens minsta som åker för fulla muggar på de närliggande blå pisterna med tillknutna släpliftar.
 

Alp Trida där flera liftar kör upp från och är en perfekt plats för en paus mitt i området 
 
Både övade skidåkare och experter tycker om skidområdet som helhet. Det finns fina långa pister där man både får enskilda sträckor samtidigt som man har möjlighet för att åka på heldagsturer och nästan kan åka helt runt utan att ta samma pist två gånger. Till exempel rekommenderas det att åka upp till Palinkopf och ta den långa röda nr. 80 ner till schweiziska Samnaun. Här är förhållandena alltid i topp och typiskt nästan inga människor. Från samma topp kan man åka efter den röda nr. 40 som även den är värd ett åk. Tycker man om skidåkning i offpisten så kan man åka runt i området omkring Salaas där det är möjligt att åka en lång tur i orörd snö och samtidigt sluta vid liften redo för ännu ett åk. Är man rutinerad i offpisten så kan man åka tillsammans med en bergsguide på den legendariska offpist-turen från Ischgl till Kappl och vidare mot St. Anton. Det garanterar en ordentlig upplevelse och massor med djup snö under skidorna.
Massor av offpist i Ischgl - åk bland annat skidor hela vägen till St. Anton
 
Hör man till de modiga freestyle-skidåkarna som gärna vill utmanas med luft under skidorna eller på boxar och rails så kan Ischgl vara med även här. Precis ovanför Idalp mot Viderjoch ligger områdets enorma snowpark. Här finns mer än 35 olika element och en 90 meter lång halfpipe. Precis ovanför Alp Trida mot Samnaun hittar man ännu en snowpark vid släpliften Alp Trider Ecklift.
Områdets största snowpark vid Idalp

Skidåkning i alla väder

På vårt besök i januari 2022 kom vi in i ett ordentligt snöoväder - dock ska vi absolut inte klaga över att det snöar! Med en kraftig snöstorm på toppen hade vi en dag där vi utforskade området vid Idalp, Höllboden och Pardatschgrat. Även om det bara är en liten del av det stora skidområdet så var vi positivt överraskade över att området fortfarande kan leverera skidåkning i världsklass till trots för ett väder där liftarna stängdes pga. storm.
 
På sådana dagar kan det rekommenderas att ta de långa nedfarterna ned till byn där både snön är bra och sikten är bättre än uppe på toppen. Åk till exempel från Idalp mot Höllboden och ta den korta sittliften Sassgalunbahn upp. Härifrån går den långa röda nr. 30 som blir nr. 37 hela vägen ned till antingen mellanstationen vid Fimbabahn eller helt ned till Ischgl. En fin lång nedfart utan människor men dock ska man antingen ha lite mer fart efter sammanslutningen med nr. 3 eller ta släpliften Schwarzwasserlift över den planare biten. Istället för Sassgalunbahn kan man också ta den röda nr. 3 som slutar på samma ställe. Bägge nedfarter ligger i lä och är omgivna av träd. Ett annat tips är att åka till toppen av Pardatschgrat som typiskt också är öppen i dåligt väder då den kan nås både med sittlift från Idalp och med kabinlift från Ischgl. Härifrån går en lång röd nr. 7 i en ravin hela vägen ned till byn. Även om det mesta av denna nedfart är över trädgränsen så ligger den i lä för den värsta vinden och vädret. 
  
Även om ni alla mest troligt föredrar skarp sol och en molnfri himmel så kan man ibland inte undgå att stöta in i dagar med storm, dimma eller kraftigt snöoväder som kan stänga ner skidområden i halva eller hela dagar. Men i Ischgl är detta alltså inget hinder för att man fortfarande ska kunna få en utmärkt dag på skidor - och det är ett extremt plus i vår bok.
Sol över molnen i Ischgl

Läs mer om skidresa i Ischgl här
Hitta boenden i Ischgl här

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Ischgl
Fakta om Ischgl
Skidområdet: 1400-2872 m.ö.h
Staden/byn: 1400 m.ö.h

66 pister i allt
14 stk.
40 stk.
12 stk.

Lifter: 44 stk. / 88.900 pers/time

Släpliftar: 13
Sittliftar: 25
Kabinliftar: 5

Mer om skidresor till Ischgl

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen