Kühtai – för den rutinerade skidåkaren

Kühtai – för den rutinerade skidåkaren

Om du söker utmaningar som är lite mer krävande så är Kühtai ett bra ställe att besöka. Området är snösäkert, det är ingen kö vid liftarna och så har Kühtai ski in/ski out.

Det är väldigt få skidorter i Österrike som erbjuder ski in/ski out. Det vill säga där du praktiskt taget kan gå från frukostbordet och ut i pisten utan att först transportera dig till en lift, med antingen skidbuss eller i bil. Kühtai i Tyrolen är en av orterna med ski in/ski out. Det finns faktiskt inte några skidbussar i den lilla dalen som ligger i drygt 2 000 meters höjd, inte långt från Innsbruck. Du behöver inte heller tänka på att sopa bort snö från bilen förrän ni ska åka hem igen – allt i Kühtai ligger i gångavstånd från ditt hotell eller pensionat. 


Massor av snö 

Kühtai är väldigt snösäkert. Dels ligger området högt jämfört med många andra skidanläggningar och dels är bergen vända åt rätt håll, det snöar nämligen ofta i Kühtai och när solen sedan är framme är temperaturen så lagom låg att snön inte smälter förrän i början av sommaren. Det ger bra villkor för oss skidåkare som inte är vidare begeistrade för konstgjord snö. Men de har faktiskt snökanoner i Kühtai, men det är väldigt sällan de behöver används eftersom det så ofta snöar i dalen. Snön i Kühtai är precis lagom, varken för hård eller för mjuk, vilket ju också bidrar till de optimala skidförhållandena.


Det är alltid massor av snö i Kuhtai

Ingen kö vid liftarna

Kühtai har 46 pistkilometer och de flesta pisterna i området är röda. Skidåkningen börjar i 2 020 meters höjd upp till 2 500 meter, och även om det alltså på pappret endast är 46 pistkilometer att kasta sig ut i, så verkar området mycket större än det egentligen är. Kanske för att pisterna är svårare än på många andra ställen och sedan är det ett stort plus att det inte är någon kö vid liftarna. Vi besökte Kühtai i mars 2019 och då upplevde vi inte en enda gång att stå i en lift-kö i mer än en minut. Det är härligt – för du har ju inte åkt på skidsemester för att spilla tiden vid liften, eller hur?


Du är alltid garanterad gott om plats på pisterna och ingen kö vid liftarna

Inte för nybörjare

Som skrivet längre upp är de flesta pisterna i Kühtai röda. Området är dock ett bevis på att man inte alltid ska utgå från att pisterna är de färger som anges. I Kühtai har pisterna en svårighetsgrad som gör att färgen på de flesta pister borde vara svart. Det finns massor av utmaningar att hämta på de flesta pister i Kühtai, och det är även flera av pisterna som är rätt långa. Därmed är det också sagt att Kühtai inte lämpar sig för nybörjare, eftersom området inte har nybörjarpister. Här finns dock en skidskola och “skiddagis” – men det finns andra skidanläggningar där nybörjare och små barn kommer att få större glädje av skidåkningen än i Kühtai.


Även om det inte är nybörjarvänligt har du bra, breda och folktomma pister

Bra priser på liftkort

Priset på liftkortet är också en sak som är värd att ta med när man funderar på vart man ska åka på skidsemester. 210 euro kostar en veckas liftkort under högsäsongen. Det är ett ganska bra pris, där du får massor av skidåkning för pengarna. Är du rädd för att du kommer att sakna pistkilometrar, så kan vi lugna dig med att liftkortet även gäller grannorten Hochoetz, där du får ytterligare 39 pistkilometer att kasta dig ut i. Kühtai och Hochoetz hänger tyvärr inte ihop, men ungefär 20 minuter i bil kan de flesta klara, om det handlar om att få ännu oupptäckta pister under skidorna.  


Du har massor av pister i området

Kom ihåg att handla innan du kommer hit

Om du är typen som tycker att äkta österrikisk afterski med skummande fatöl, små shots, högt humör och dans på borden är en fast beståndsdel av din skidsemester, så är kanske Kühtai inte stället du bör åka till. Självklart finns det små krogar i Kühtai där det servereras fatöl och Jägerbombs, men det är inte festplatser som du kommer att minnas och längta tillbaka till. Kühtai är skidåkning – och endast skidåkning. Och så är det ju bara ett stort plus att det är snösäkert till långt fram på våren, att det är ski in/ski out och att du får ett ganska billigt liftkort. Du ska bara komma ihåg att handla innan du kommer till dalen. Det finns bara en liten matbutik i Kühtai, och den har ockerpriser när det gäller dagligvaror, det kan jag lova dig.   


Läs mer om skidsemester i Kühtai här

Publicerad av: Kim Middelhede

Fakta om Kühtai
Skidområdet: 2020-2520 m.ö.h
Staden/byn: 2020 m.ö.h

44 pister i allt
7 km blå
29 km röd
8 km svart

Lifter: 11 stk.

Släpliftar: 6
Sittliftar: 3
Kabinliftar: 1

Mer om skidresor till Kühtai

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen