LAAX - exklusivitet med hängröv

LAAX - exklusivitet med hängröv

LAAX består av byarna Flims, Laax och Falera och ligger i de schweiziska Alperna.

Skidresor.com besökte skidanläggningen LAAX i vecka 4 år 2008. LAAX består av byarna Flims, Laax och Falera och ligger i de schweiziska Alperna. Väljer man att flyga är den närmsta flygplatsen Zürich.

Schweiz är inte ett välkänt resemål hos de skandinaviska skidturisterna, vilket egentligen är synd. Schweiz bjuder på allt vad den moderna skidturisten söker. Högt och snösäkert, enkel transport och hög komfort. Och prismässigt är det inte dyrare, än så många andra destinationer i Alperna.


Skidåkning i LAAX

Skidåkningen börjar i 1100 meters höjd och högsta skidåkningen hittar man i 3018 meters höjd på Vorabglaciären. Över 70% av de 220 km pist ligger i över 2000 meters höjd. Skidåkningen ligger därför högt och särskilt snösäkert med säsongsstart redan i mitten av november.

De 220 pisterna är jämnt fördelade mellan gröna, blå, röda och svarta pister. Färgmärkningen är ju av subjektiv storlek och enligt oss kan man fint sätta "ljus-" framför de olika färgmärkningarna. De röda är enligt oss således ljusröda och de svarta är inte svarta som svarta pister i exempelvis Frankrike. Till exempel hittade vi inte en enda puckelpist, eller än mindre någon puckel.

Området uppfyller ändå behoven för både nybörjare, barnfamiljer och mycket rutinerade skidåkare. Generellt är pisterna mycket breda och med superpreparering - en riktig cruiserdestination perfekt till moderna carvingsvängar.

Området hänger ihop bra - även om man kan riskera lite mycket "transportåkning" om man inte tittar sig för och inte tittar på pistkartan. Enligt oss lite väl mycket med långa "glidstycken". Glidstycken som nybörjare kommer älska men som bättre skidåkare kommer att somna på.
Fullt under helgen - inte en själ under veckan

LAAX är en riktig "helgdestination" alltså att man lördag och söndag kan uppleva liftkö och fyllda pister. Det beror primärt på närheten till Zürich och Chur. Under helgerna är det därför ett par flaskhalsar i terrängen man ska försöka undgå. Till gengäld är det inte många människor under veckan. Under veckan som Skidresor.com var i LAAX åkte vi således konsekvent direkt in i liften utan kö eller trängsel på pisterna en enda gång.Inbjudande offpist

En sak, man som rutinerad skidåkare kommer att sätta stort pris på i LAAX, är deras syn på offpist. Offpist är inte "kriminaliserat" som på vissa andra destinationer i Alperna. De har således flera dedikerade "offpistrutter". D.v.s rutter som är markerade och lavinsäkrade men INTE preparerade. De har till och med ett par liftar som är dedikerade till offpist. Är man en duktig skidåkare ska man därför inte missa den legendariska kabinliften upp till toppen av Cassons. Är man till destinationer som La Grave i Frankrike och Alagna i Italien, kommer man älska turen upp till toppen och inte minst turen ned. 1000 höjdmeter på ett 800-900 meter brett superhang kan få alla offpistfreak till att dra efter andan.

Kombinationen av att det är svårt att komma till liften/hanget, klientelet i byn och låg liftkapacitet gör, att det i veckor med snöfall är plats till "untracked powder" varje dag hela veckan. Under den veckan skidresor.com var där, föll det ca. 50 cm. snö. Aldrig har vi åkt så många powdersvängar i oberörd snö - inte helt fel. 

Snowpark - ren världsklass

Vi ska erkänna - vi hos skidresor.com är inte de stora freestylarna. Men vi måste erkänna att vi efter vistelsen i LAAX fint kan sätta oss in i fascinationen av dessa "moderna discipliner". Vi har väl aldrig varit på en destination med en så välgenomtänkt och inte minst väl genomförd park. Ja, park i ental är nog närmast en underdrivelse. Det är parker med små kickers och breda rails, enkel bordercross till de oövade och kanske lite försiktiga och det finns en jättepark med quarter-pipe, halfpipe, jättekickers till de allramest fruktlösa och rails och boxar i alla former strött med lätt hand utöver hela parkområdet.

Hela parkområdet serviceras effektivt av 3 knappliftar som kör upp direkt förbi de olika "förhindringarna", således att man på turen upp har fri utsikt till vad de andra freestylarna gör och kanske på det sättet hitta/sno ett par nya trick.Till det lilla området i området hörde också en bar "förbehållt" freestylarna. Det var en otroligt trevlig och international stämning.

Det framgick tydligt att andra nationer har fått upp ögonen för LAAX till freestyle. Under veckan skidresor.com var där, hade Holland således nationala mästerskapen, och det framgick att både England och naturligtvis Schweiz själva tidigare hade hållt deras här.

Möter du således en freestylare som är trött på dåligt skötta parker, dålig liftlogistik och nedlåtande syn på deras attityder för den sakens skull... så tveka inte att rekommendera LAAX. De kommer älska dig för tipset.Afterski och nattliv

Är man till vild afterski och nattliv är LAAX inte destinationen man ska besöka. Här är ingen allsång, här är det ingen pjäxdans på borden. Däremot finns en avslappnad, närmast laid-back-stämning, i de smakfullt inredda barerna och restaurangerna.


Kombinationen av mycket lugn afterski och många freestylare/snowboardåkare lämnar efter sig ett mindre mysterium. Freestylare/snowboardåkare brukar annars kunna skapa en ordentlig fest, när sista liften har stängt. Kanske tittade vi på fel ställen, kanske freestylarna hade slut på pengar, kanske freestylarna inte ens bodde i byn. Faktum är att vi aldrig hittade dem eller någon vild afterski/något vilt nattliv.

Hittar någon av våra läsare festen, hör vi naturligtvis gärna om det så vi kan få fakta ajourfört.


Inkvartering 


Inkvarteringen i LAAX föregår typiskt på 3 eller 4-stjärniga hotell. Det låter kanske dyrt, men är man en barnfamilj kan man få "familjerabatter", som gör det attraktivt. Det finns inte många inkvarteringsmöjligheter som ger möjlighet för ski-in/ski-out. Ett utpräglat fenomen i byn är dock att de olika hotellen erbjuder gratis bus-shuttle-service. Det är också en gratis skidbuss, som kör mellan de olika byarna.


Summering

LAAX är en destination med Schweiziskhet och exklusivitet. Här finns äkta alpidyll, kombinerat med ett bra skidområde med stor omväxling. Vi rekommenderar LAAX till alla nivåer, från nybörjare till experten(experten mer för offpistens skull än för pisternas). Och vi rekommenderar det speciellt till snowboardåkare och freestylare - prova det.

 

Publicerad av: Thomas Jensen

Resebyråer till Laax
Fakta om Laax
Skidområdet: 1100-3018 m.ö.h
180 pister i allt
63 km blå
71 km röd
46 km svart

Lifter: 27 stk. / 40.410 pers/time

Släpliftar: 8
Sittliftar: 8
Kabinliftar: 11

Mer om skidresor till Laax

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen