Grädden på moset i världens största skidområde

Grädden på moset i världens största skidområde

Les Menuires är en satellitort utan alpbyns charm. Men vad fan, staden ligger mitt i världens största skidområde och skidåkningen är sublim.

Det är svårt att säga något dåligt om en skidort som ligger som grädden på moset i världens största skidområde. Sedan ligger Les Menuires i De Tre Dalarna i de franska alperna. Ta liften upp för berget och du kan susa iväg direkt till Saint Martin de Belleville, till Meribel eller till Val Thorens. Ganska centralt, eller hur? Dessutom ligger Les Menuires i 1 850 meters höjd vilket gör det till en ganska snösäker skidort. Och när det gäller liftsystem och variation i pisterna är det verkligen inget att påpeka.

Foto: P.Lebeau / Office de Tourisme des Menuires


Les Menuires placerat mitt i alltihop

Mitt emellan lugn alpby och dånande ungdomsmecka

Är du och dina medskidåkare till äkta alpbysidyll med smala gränder, små stenhus och väldigt lugn kvällsstämning, kan ni överväga att välja ett hotell i Saint Martin de Belleville. Saint Martin ligger i 1 450 meters höjd och är ingångsportalen till Bellevilledalen (Les Menuires är mellanstationen och Val Thorens är toppstationen). Saint Martin är den högst belägna av de ursprungliga landsbyarna i dalen. Det var hantverkare härifrån som för cirka 50 år sedan var med till att bygga Les Menuires. Man ska dock vara uppmärksam på att det är ett ganska begränsat antal sängplatser i Saint Martin.

Men lever du och dina skidkamrater lika intensivt på natten som på dagen, bör ni kanske åka förbi Les Menuires och inlogera er i Val Thorens, ända uppe i slutet av dalen i 2 300 meters höjd. Här finns massor av barer och restauranger, här är det fullt ös, om man säger så.

Men när det är sagt är Les Menuires absolut inte någon liten stad – den är ganska långsträckt, så det rekommenderas att åka bil (taxi) om du ska från den ena sidan av staden till den andra. Här finns allt från badland, biograf och väldigt många restauranger och barer. På så sätt är Les Menuires ett värdigt alternativ till Val Thorens – bara i en dämpad version. Det gör Les Menuires till ett perfekt val för familjer eller kompisgäng som inte behöver – eller kanske helst slipper – det bullrande nattlivet som för några kan vara lite tröttsamt.

Foto: G. Lansard - Office de Tourisme Les Menuires.

Staden

Tio minuter från världens bästa skidanläggning

Om ni har åkt till Les Menuires i egen bil, kan ni åka upp till Val Thorens på en kvart. Väljer ni skidorna tar ni bara Bruyères-gondolen upp och en halvtimme senare, står ni i Val Thorens. Så nära ligger Les Menuires på skidanläggningen som flera gånger korats till världens bästa.

På det hela taget ligger Les Menuires vansinnigt bra placerat i De Tre Dalarna. Som nämnt kan man snabbt åka ned till Saint Martin som ligger bra i lä ”nere” i 1 450 meters höjd. Från toppen Trois Marches leder en rad riktigt fina och mellansvåra nedfarter ned till Saint Martin. Det är perfekt att åka hit och äta lunch då och då. Eller du kan söka hit ned om det är minus 20 och isande vind tar bort all åkglädje från de nakna alpina pisterna i Val Thorens.

Foto: Saint Martin de Belleville_pano ©G.Lansard

Här ses staden och lite pister från Saint Martin de Belleville

Och det är bara att ta liften till toppen Trois Marches - eller Col de la Chambre - och över ryggen. Så finns det härliga och riktigt fina röda nedfarter till samhället Meribel, som ligger omgiven av granskog och med berg på alla sidorna. Från Meribel kan turen sedan gå vidare över till den tredje dalen – och den fashionabla skidorten Courchevel.

I Courchevel kan du verkligen få lov till att spendera pengar. Men du kan också nöjas med att åka över och glupskt ta för dig av alla pister, dricka en kopp varm choklad och titta på stadens flyglandningsbana som slingrar sig snett upp för en bergskam och som är en av de farligaste landningsbanorna i världen.

Skidåkningen är toppenbra

Skidåkningen i själva Les Menuires finns det inte mycket negativt att säga om. Något som jag tycker är det bästa med stället är att man alltid kan hitta sol. På förmiddagen och ända till början av eftermiddagen skiner solen på området La Masse som ligger mittemot Les Menuires – på höger sida av Bellevilledalen. Här finns det pister av alla svårighetsgrader, men det är en blå pist ned från själva toppen Pointe de la Masse. Det är här som snön generellt är bäst och ligger längst på säsongen.

 Foto: G. Lansard/Office de Tourisme Les Menuires

När solen lägger La Masse i skugga, finns det massor att ta fatt på i Les Menuires. Här kan du ta Bruyèresgondolen i ett sträck till toppen – annars två liftar – och så får du några väldigt långa röda och blå sträckor ned till staden. Här är det garanti för mjölksyra i benen om du tar hela sträckan i ett åk. Den enda nackdelen med denna del av området är att det är nästan lite för lätt skidåkning om du är en skidhaj. Dock kan du få din ”svarta” lust uppfylld på den megalånga pisten Léo Lacroix.

Foto: P.Lebeau / Office de Tourisme des Menuires

Men det är alltså ingen, som i absolut ingen, anledning till att förtvivla över skidterrängen i Les Menuires. Det ligger ju mitt i världens största skidområde!

Hitta mere information om Les Menuires här.

Publicerad av: Rasmus Skov

Hitta erbjudanden på skidresor