Smaka på Italien

Smaka på Italien

När du ska på skidsemester till Italien finns det massor av maträtter som du inte får missa. Det italienska köket är fantastiskt, så här är de rätter du bara måste smaka.

Italien får min mun att vattnas. Jag har nu bott flera säsonger i landet och gång på gång överraskas jag över matens höga kvalitet – även uppe i skidterrängen. Det är ett av de länder där man bör ta tid på sig att äta när man går in och äter lunch på berget.

Pasta och gnocchi

Man hittar ofta färsk pasta och gnocchi på italienska restauranger med respekt för sig själva. Och just de färska råvarorna är essensen av det italienska köket. Man ska bara bestämma sig för vad man annars har lust till en dag som denna; svampar, tryffel, tomat eller köttfärssås – det er det vackra med pasta och gnocchi – och så passar de två matvarorna helt perfekt till en aktiv semester som skidsemestern.


Risotto

Denna italienska krämiga rismaträtt är liksom de två ovannämnda det som man i Italien kallar en primo, eller på svenska, förrätt och kan på samma sätt njutas som en god och fyllig lunch på berget. Ingredienserna beror ofta på årstiden, men vad man än blandar i så smakar det alltid ljuvligt gott.

Carpaccio

Den ursprungliga italienska carpaccion är finskurna skivor av ox- eller kalvfilé serverat med rucola och parmesanost. Tillsammans med färskt italienskt bröd, olivolja och balsamico är det en himmelsk rätt. Man ska inte förvänta att bli mätt, men det er et helt perfekt mellanmåltid.

Antipasti

Små aptitretare som serveras i samband med ett glas öl eller vin efter en lång dag på pisten. Som regel är det ost, skinka och oliver från närområdet, men det kan också vara små kreationer med ägg och deg. Även om det är en omvänd ordningsföljd (man går ju som utgångspunkt på bar för vin eller öl och inte antipasti), så ska man fråga efter regionalt vin och öl – man kan lika gärna gå ”all in” på de lokala delikatesserna – både fasta och flytande. Mer än en gång har jag inte kommit längre än den lokala vinbaren och ändå gått hem och känt mig mätt.

Pizza

Man kan inte säga Italien utan att säga pizza! Man kan tveklöst äta pizza varje dag när man är i pizzans land. Börja med en Pizza Margherita och arbeta er långsamt genom menyn – framförallt pizza med potatis och tre slags ostar är populär. Jag kan varmt rekommendera dessa.

Tiramisu

Ingen pizza, pasta, carpaccio eller det som liknar utan dolce. Dolce är efterrätt och tiramisu är en av de mest kända. Den kan både serveras som kaka eller lite mer flytande i ett glas. En likördessert som består av mascarpone, äggulor, kaffe, kakao och marsalavin. Om man tycker om kaffedesserter, så smakar det himmelskt gott.


Pannacotta

Är en italiensk pudding, som man gör i olika smakvarianter, antingen bär, kaffe, choklad – ja faktiskt allt mellan himmel och jord. Man kan få pannacotta på alla restauranger och kaféer i Italien.

Italiensk glass

Självklart!

Bombardino

Man kan inte åka skidor i Italien utan att få sig en Bombardino – det skulle vara som en skidsemester i Österrike utan Jägerte. Det är i grund och botten äggsnaps med konjak och vispad grädde till att toppa med. Ska drickas varm.

Kaffe

Det är kaffeland nummer ett i Europa och all slags kaffe smakar himmelskt. Det är tak på kaffepriserna därför kan man dricka och njuta en espresso eller cappuccino flera gånger om dagen utan att bli fattig på kuppen. Så tycker du om kaffe, så har du landat på rätt ställe.

De som ännu inte har beslutat var skidsemestern ska tillbringas i år, borde titta förbi Italien – landet som talar till alla sinnen – både bergen och gastronomin, så gör det! 

Publicerad av: Tamar Barbara Andersen

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen