« Till översikten

Offpist i Makedonien

Catskiing i Makedonien, en resa för de äventyrslystna skidåkarna som vill ha orörda bergssluttningar i långa banor. (Se video från turen längst ner i artikeln)

Catskiing i Makedonien

Vad är catskiing och varför ska man åka till Makedonien för att pröva det? En cat är en pistmaskin som har modifierats med en kabin monterad bakpå, som i detta fall kan transportera upp emot 16 personer uppför berget där det inte finns några liftar. Det betyder att man kan åka nedför orörda bergssluttningar utan den hårda uppstigningen som man kan ha vid randonee/skitouring, där man själv går upp, och utan den stora notan man garanterat får vid heliskiing.

?Man kan åka catskiing på många ställen i världen, men i länder som Kanada, Island och Japan är det dyrare att leva, vilket i sin tur också avspeglar sig på priset för en dag med catskiing.


Catfordonet står vid foten av vårt ”åk”, redo att transportera oss upp till en ny topp.

Inga pister

Vi bodde på ett hotell som ligger i det lilla makedonska skidområdet Popova Shapka. Hotellet ägs av Eskimo Freeride som är DeBredePlanker.dks samarbetspartner i Makedonien. Själva skidområdet är inget att ha för oss skidåkare som är vana vid pisterna i Alperna och här i Norden. De liftar i området som fortfarande snurrar emellanåt har minst 50 år på nacken. Och pisterna liknar något som har preparerats med en plog dragen av oxar.

Lyckligtvis kommer man med catfordonet snabbt bort från det lilla området och möjligheterna uppenbarar sig när man kommer till den första bergstoppen. Härifrån kan man på dagar med hög sol åka i sydvästlig riktning mot Kosovo och Albanien, där det är möjligt att åka längre turer på två stora bergssidor ovanför trädgränsen. På dagar med snö och dålig sikt är det möjligt att åka åt nordväst där skojig skidåkning mellan träden finns tillgänglig. Med en duktig catförare, guide och ett gigantiskt område är möjligheterna oändliga.?

Foto: Peter Wind-Hansen

Under lunchen spejas det efter nya toppar och linjer. 

Vi ankommer sent på kvällen och träffar några bekanta som tyvärr kan berätta att det är länge sedan det har snöat i området. Drömmen om att åka first tracks på orörda bergssluttningar krossas direkt.

Nästa morgon när vi vaknar och står på terrassen möts vi av ett slitet område som har fått en del vind och sol. Men vi hade också hört att de erfarna och platskunniga guiderna nästan alltid lyckas hitta bra snö, så hoppet var inte helt ute! Cat-turen upp för en lerig väg omgiven av bara bitvis snöhögar hjälper inte heller på förhoppningarna. Men du kan tro att vi blev överraskade när vi åker vårt första åk nedför en södervänd sluttning rakt i solen. Nedfarten har den allra finaste firnsnön och våra ansikten ler stort. Dagen fortsätter i samma stil när vi drar vidare mot de höga bergen i sydvästlig riktning. Guiden är bra på att hitta de sluttningar som har fått rätt mängd sol i takt med att dagen fortskrider och vi hittar mer och mer bra snö ända tills solen går ned.


Undertecknad ger fullt ös i stora svängar nedför bergssluttningen i vårsnön.

När man pratar om offpist drömmer vi allihop självklart om dagar med höftdjup pudersnö under blå himmel. Det är tyvärr inte alltid verkligheten, inte heller här i Makedonien, och man ska tänka på att det ligger på samma breddgrad som den italienska huvudstaden Rom. Lyckligtvis är offpist mycket mer än bara puder och alla i gruppen är överens om att det har varit en grymt bra skiddag!

Leverans av nysnö

De nästkommande dagarna slår vädret om och vi har fyra skiddagar med växelvis tätt snöfall och blå himmel. Det är receptet på några av säsongens bästa dagar. På morgonen den tredje dagen har det kommit 20-30 cm snö på terrassen och det fortsätter att snöa hela dagen. Med cat-fordonet styr vi kosan mot nordväst som är den andra delen av det tillgängliga området med bältfordonet. Detta område ligger lite lägre och domineras i högre grad av skidåkning mellan träden. Skogen ger bra konturer, så att vi lätt kan orientera oss mellan de utspridda träden.


Den danske instruktören Anders Jeppesen visar hur man gör en riktig foto-sväng.

Jag personligen brukar på en sådan här slags puderdag i Alperna alltid vara lite stressad. Det är ett konstant kapplopp om att få first tracks och skynda sig runt i området för att hinna med alla bergssidorna innan det kommer andra och åker i den nya snön. Den känslan hade jag inte alls i kroppen i Makedonien. Det finns nämligen ingen annan som ”stjäl” linjen från dig. Det är bara din guide, din grupp och du själv som åker nedför berget. Dessutom hjälper det inte att åka ner utan att hålla pauser, för man ska i så fall bara vänta i catfordonet i botten på att alla andra ska komma ner.

Foto: Peter Wind-Hansen

I catfordonet på vägen upp är det svårt att låta bli att le en sådan här dag! 

Dagen är snart slut och vi har åkt ungefär 15 turer upp och ned och förflyttat oss 4 000 höjdmeter. Vi trodde sådär i efterhand att vi hade åkt allt det som var värt att åka i skogsområdet. Det skulle dock visa sig inte stämma. För nästa dag skiner solen från en klarblå himmel. På grund av vinden väljer vi att stanna kvar i samma område som dagen innan. Det är dock möjligt att ta catfordonet upp ovanför trädgränsen i dag. Här finns det stora öppna ytor med olika lutningsgrad, så det finns utmanande skidåkning för de flesta.

Hela dagen fortlöper med knädjupt puder under en blå himmel, en dag som vi sent kommer att glömma!


Thomas njuter för fullt en dag med äkta kaiser-wetter, som vi annars bara upplever i reklamen.

Femte dagen är det återigen tätt snöfall. Till vår stora överraskning åker catfordonet inte upp till utgångspunkten från dagarna innan, utan fortsätter istället bara förbi och vidare till nästa dal. Här öppnar sig ännu en stor gryta med skogsskidåkning och vi får ännu en helt fantastisk dag med massor av roliga utmaningar i den nya skogen.??


Skogsskidåkning i mjuk snö lockar till lek och till att testa sina gränser.

Sjätte och sista dagen är det återigen soligt. Vi åker i catfordonet till samma dal, där snön har fått lov att falla under vindstilla förhållanden på stora delar av berget. Terrängen här är väldigt intressant för den erfarna skidåkaren, med möjligheter att åka små couloirs, brantare sluttningar och hoppa ut över klippor i olika storlekar. Det finns dock fortfarande möjlighet för mindre erfarna skidåkare att komma säkert förbi och undvika dessa hinder och istället åka nedför öppna bergsluttningar.


Aldrig tidigare har vi upplevt att de enda spår man kan se i mils avstånd är vår egna. 

Det praktiska

Produkten hos De Brede Planker är extremt flexibelt. Det går flera flyg i veckan från Kastrup (eller Arlanda) till Skopje, en flygtur som tar ungefär 2,5 respektive 3,5 timme. När man landar i Skopje har det arrangerats transfer. Därför står en av hotellets chaufförer redo på flygplatsen för att köra dig 1,5 timme från flygplatsen och upp i bergen. Vi var med på en så kallad ”Utvecklingsvecka” med 6 skiddagar, där det var en högutbildad dansk instruktör med till att undervisa i offpist-skidåkning. Med de många flygavgångarna är det möjligt att själv bestämma hur många och vilka dagar man vill resa.

På flygplatsen rekommenderades vi att ta ut det som motsvarar ca 500 svenska kronor till sex dagar för två personer. Det låter kanske inte så mycket, men inte desto mindre har vi cirka hälften kvar när veckan är slut och vi ska återvända till Skopje.

Avslutningsvis har man en utekväll i Skopjes centrum där man får god mat och chansen att se en annan del av Makedonien än bara deras snöklädda berg. Vid middagen står en guide redo att ta emot. Han guidar oss genom en traditionell makedonsk trerättersmeny, varpå gruppens unga följde med honom vidare ute i natten och introducerades för det makedonska nattlivet. Guiden kunde också mycket om stadens historia och kunde berätta långa historier om huvudstadens många statyer.

Skidresor.com var inbjudna till Makedonien av den danska skidresebyrån DeBredePlanker.dk

Video av vårt test av catskiing i Makedonien: (Det är på danska)


Här kommer fler bilder från resan, njut av dem:

Foto: Peter Wind-Hansen


Alfred gör sitt bästa för att snöspreja fotografen i jakten på en bra bild.??


Bluebird & fresh powder – what’s not to like?

Foto: Peter Wind-Hansen


Gruppen hinner nätt och jämt pusta ut innan cat-fordonet samlar upp dem igen till ännu ett åk under perfekta förhållanden.


Foto: Peter Wind-Hansen


Henrik och Thomas sätter sina avtryck i den jungfruliga snön.


Sebastian letar sig ned till cat-fordonet genom vårsnön.

Foto: Peter Wind-Hansen


Thomas är helt ensam i världen.

?

Thomas hittar djup snö mellan träden.