I Passo Tonale med pudersnö og pasta

I Passo Tonale med pudersnö og pasta

I mitten av december tog Skidresor.coms utsända en tidig julsemester i Passo Tonale. Tre överraskningar gömde sig i snön på den plats där de italienska Alperna bjöd upp till dans i ett tjockt puderlag

I Alperna i norra Italien kan man ha en sån tur att man hittar en liten köping, som kallas Passo Tonale. Det vill säga, själva staden är kanske en liten köping, men pisterna däremot är ett stort nätverk av varierad skidåkning. Det är även här som den enorma glaciären, Presena, reser sig mot himlen. Glaciären ligger i 3000 meters höjd över havet och gör att Presena kan erbjuda skidåkning ända till juni.

Passo Tonale
(FOTO: Adamello Ski)

Skidresor.coms utsända åkte iväg med fjärilar i magen. Kunde detta lilla område, som låg gömt uppe i bergen, leva upp till förväntningarna om skidåkning i världsklass? Fanns det tillräckligt många pister för en hel skidweekend? Och fanns det överhuvudtaget tillräckligt med snö?Tre i en
Snö saknades i varje fall inte. På den första av de två hela skiddagarna vaknade vi till ett kraftigt snöfall som resulterade i snöpuder på pisterna. Det var bara att bege sig iväg. Från hotellet hade vi utsikt till en sittlift som kunde föra oss upp till den första överraskningen: Passo Tonales skidområde.
Skidåkningen i Passo Tonale karaktäriseras av fantastiska öppna vidder och breda pister med plats till massor av fantastiska carvingsvängar.

Passo Tonale
(FOTO: Adamello Ski)

Efter ett par åk i de ’lägre’ höjderna tittade vi drömmande på Presena som majestätiskt sträckte på sig, där ovanför. Höjderna hade en dragningskraft, men tyvärr var glaciären stängd på grund av lavinfara efter kraftiga snöfall. Det var med tunga hjärtan som vi istället åkte österut. Här hittade vi områdets andra överraskning.

Från Passo Tonale kan man nämligen åka över till skidnätverket i Ponte di Legno. Här slingrar sig svarta och röda pister mellan träden. Här fick fjärilarna i magen lite extra svängrum. Det är inte många som har upptäckt denna lilla pärla i de italienska Alperna så Skidresor.coms utsända kunde njuta av ensamheten på berget och snön som enda sällskap.

Pisterna är ibland utmanande eftersom de ligger i skogens täta vegetation. Men eftersom det inte är så mycket trafik i pisten är det bara att passa på att öva sig på de snabba slalomsvängarna i den djupa snön – och att njuta av den stora stilla naturen.
Behöver man vila benen är restaurangerna på berget den perfekta viloplatsen. Här serveras allt från traditionella italienska delikatesser till franskinspirerade baguetter med pommes frites.

Passo Tonale
På skidhelgens andra dag hittade vi områdets tredje överraskning. Den slog de flesta skidupplevelser, alltså när man ser bort från hopp och adventure. Vi hittade den inne i skogen mellan två bergstoppar: En 4,5 kilometer lång pist.

Alpino heter den och den sträcker växelvis ut sig på breda ytor och slingrar sig snövit mellan träden. Här är det verkligen möjligt att få ett par kilometer i skidbenen medan man njuter av den storslagna naturen. Det tjocka lagret av nyfallen pudersnö gav samtidigt känslan av att man var ute på en orörd offpist, även om så inte var fallet.När man kom till botten av Alpino, kunde man ta en lift upp och få tillgång till pisten Bleis, som med sina tre kilometer är en värdig konkurrent till Alpino.     

Aldrig kö – alltid plats
Skidresor.coms utsända var i och för sig i Passo Tonale innan skidsäsongen 2012/2013 på allvar drog igång. Men vi upplevde inte en enda liftkö. Inte heller någon kö vid de många restaurangerna eller de mindre lunchställena. Varför? Eftersom det är fler platser i liftarna och i pisterna än vad det finns sängar i Passo Tonale och Ponte di Legno. Så det är inte bara under lågsäsongen som man kan kasta sig ut i snön utan att avbrytas av en irriterande kö eller för mycket folk i backen.

Personalen i området är igång fram till stängningsdags klockan 17 och till nästa morgon. Särdeles välutrustade pistmaskiner kör i upp och ned för backarna medan vi skidgäster sover tryggt i våra sängar. När vi steg upp på skiddag nummer två var pisterna därför vackert preparerade och redo att tas över av oss förväntansfulla skidåkare.Det varade dock inte länge innan det nästa lagret snö hade lagt sig och de fina linjerna från nattens arbete hade suddats ut. Men vad gör väl det, när man får pudersnö istället?


Passo Tonale – en värld full av pudersnö och pasta
Ja, Passo Tonale har pister så att det räcker till en skidweekend. Och mycket mer än det. För Skidresor.coms utsända var två skiddagar långt ifrån tillräckligt, även om vi hann med Ponte di Legno och Temú, som är forbundna med Passo Tonale. Och ja, det är också möjligt att åka skidor i världsklass i denna lilla skidortspärla som ligger gömd högt upp i de italienska Alperna. Även de professionella skidåkarna vallfärdar till Presena under våren för att pressa ut den sista skidåkningen ur säsongen.

Svaret på om det var tillräckligt med snö för oss, är ett klart och tydligt ja. Hade vi inte haft en sån tur att vi kom samtidigt som pudersnön, så står hundratals snökanoner redo att hjälpa till. Precis som restaurangerna alltid står redo med fantastisk service och hinkvis av läcker hemlagad pasta i alla tänkbara former och varianter.

En skidsemester i Passo Tonale kan därför varmt rekommenderas till skidbenen – och till magsäcken. Behöver man lite extra krydda till besöket finns det snöskotrar, ice gocarts och hundslädar som bjuder på spännande upplevelser i snön.

Skidresor.com var inbjudna av Nortlander och Adamello Ski..

Publicerad av: Rasmus Skov

Fakta om Passo Tonale
Skidområdet: 1884-3100 m.ö.h
Staden/byn: 1882 m.ö.h

41 pister i allt
11 stk.
24 stk.
6 stk.

Lifter: 30 stk. / 32.000 pers/time

Släpliftar: 7
Sittliftar: 20
Kabinliftar: 3

Mer om skidresor till Passo Tonale

Hitta erbjudanden på skidresor