« Till översikten

Passo Tonale - 120 km varierad snösäker skidåkning

Skidområdet Adamelloski består av områdena omkring de tre byarna, Passo Tonale (1884 m.ö.h), Ponte di Legno (1260 m.ö.h) och Temù (1121 m.ö.h). Tillsammans 120 km pist som ligger i 1300 - 3050 meters

Passo Tonale har under de senaste tre säsongerna kommit med i fler och fler skidresebyråers kataloger, så det var vi ju tvungna att kolla upp. Skidresor.coms utsända besökte skidområdet Adamelloski i mars 2007, med utgångspunkt från Passo Tonale.

Passo Tonale ligger i dalen Val di Sole (Soldalen), som ligger i regionen Trentino i Norditalien. Avståndet från Hamborg är ca. 1 170 km om man åker med bil/buss. Väljer man flygtransport tar det ca. 2½ timme i bil från flygplatsen i Verona. Tåget stannar i Bolzano inte långt från Passo Tonale och är helt säkert en attraktiv reseform till detta resemål.

Köper man liftkortet Skirama Dolomiti täcker det massor av andra skidområden i området exempelvis Andalo, Folgarida, Marilleva, Madonna di Campiglio, Pinzolo och Monte Bondone. Vi bodde i Folgarida och besökte Passo Tonale på en dagstur, men det finns massor av boendemöjligheter i Passo Tonale och de är väldigt nära liftarna. Transporttiden mellan byarna är ca 30 minuter i bil, och lite längre tid med skidbussen.
Skirama Dolomitiliftkortet ger totalt sätt tillgång till mer än 360 km pist.Adamelloski
Skidområdet Adamelloski består av områdena omkring de tre byarna, Passo Tonale (1884 m.ö.h), Ponte di Legno (1260 m.ö.h) och Temù (1121 m.ö.h). Tillsammans 120 km pist som ligger i 1300 - 3050 meters höjd.

Ett särskilt varierat skidområde där man runt omkring själva Passo Tonale hittar stora breda nybörjarbackar med mycket plats till skidskolor och mindre övade skidåkare. Härifrån går det pister längre upp för berget in mot passet Passo del Contra Brandieri och Cima Bleis. Det är läckra röda backar med lagom lutning så att carvingskidorna kommer till sin rätt.

På den motsatta sidan av dalen/byn går Paradiso-liften som går upp mot Presena-glaciären som gömmer sig i mer än 2 500 meters höjd och bjuder på kanonbra snöförhållanden och en fantastisk utsikt. Glaciären är snabbt överstökad men det är snögaranti hela vintern. Man kan till och med åka skidor här i maj och juni.

Börjar man från glaciärens topp i 3 050 meters höjd kan man åka skidor med ett fall på 1 800 meter ned till Ponte di Legno. Själva åket under Paradiso är krävande och på pistkartan markerad som en svart pist. Men på de flesta sträckor kan man jämföra den med en röd pist och klarar du de första hundra metrarna ska du nog klara resten också. En av områdets absoluta upplevelser tycker vi.


Härifrån följer en pist på mer än 4 km, som buktar sig under liften som förbinder områdena, en mer än 3,5 km lång gondollift direkt från Ponte di Legno till Passo Tonale. 


Under vägen ned passeras det man påstår vara världens första hundspannsskola, en möjlighet för att prova kraftera med en annorlunda snöaktivitet, och helt säkert en uppplevelse som också många barn kommer att uppskatta.

Från Ponte di Legno går det återigen upp med liften och här finns röda och blå pister som ligger under trädgränsen, det ger lä och i kombination med stolliftarna är detta ställe attraktivt de dagar som solen sviker och kylan biter.

Utöver de 120 km pist bjuder området också på flera skidrutter och möjlighet för off-pist med guide.


Italienska specialiteter
Efter dagens skidåkning bjuder byn på afterski i centrum. Huvudgatan genom byn är centrum och här finns sportbutiker och barer/restauranger. Det finns också simhall och pulkabackar.

Sammanfattning
Det är inga tvivel om att Passo Tonales sammankoppling med Ponte di Legno har gjort området långt mera intressant för en bredare grupp av skidresande. Området skulle passa bra för till exempel barnfamiljer eller andra grupper av både vana skidåkare och nybörjare.Pistekort over Passo Tonale. Klik på billedet for at se det i stort format

Pistkarta över Passo Tonale. Klicka på bilden för att se det i stort format 

Hitta mere information om skidsemester i Passo Tonale här.


Skidsemester förslag i Passo Tonale

Hotel Pian di Neve Hotel Pian di Neve Bil fra 3.003:-/pers.
Hotel Delle Alpi Hotel Delle Alpi Fly fra 11.674:-/pers.
Hotel Sport Vittoria Hotel Sport Vittoria Bil fra 9.911:-/pers.
Hotel Delle Alpi Hotel Delle Alpi Fly fra 11.674:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning