Grindelwald – en äventyrlig schweizisk pärla

Grindelwald – en äventyrlig schweizisk pärla

215 kilometer pister, massor av offpist och världens längsta kälkbana. Grindelwald i Jungfrau-regionen inviterar till en skidsemester i Schweiz med mycket mer än bara skidåkning på programmet.

Grindelwald är inte bara namnet på en av karaktärerna i den populära Harry Potter-serien, det är också en äventyrlig bergsby som ligger på 1.034 meters höjd och är omgiven av inte mindre än tre skidområden i Jungfrau-regionen i Schweiz. I januari 2022 blev vi inbjudna till Grindelwald av Grindelwald Turism och Jungfrau Railways.
En dryg timmes bilresa sydost om Bern passerar vi den vackra Thunsjön på vägen till Interlaken, varifrån vi följer tågspåren vidare upp mot Grindelwald. Från det ögonblick vi kommer in i staden känns det som att kliva in i en vintersaga, där den gemytliga staden välkomnar oss, täckt av snö och omgiven av imponerande berg.
 
Grindelwald sett från en pistnedfart på Eiger
 

Traditionell schweizisk idyll

Känner du till Grindelwald? Kanske inte. Det är nämligen inte ett av de mest kända schweiziska resmålen för oss svenska skidåkare. Därför vimlar det inte av svenska skidturister i området, vilket är lite förvånande.
 
Grindelwalddalen sträcker sig 16 kilometer och ramas in av flera ikoniska berg som är välkända bland alpinister världen över. I söder reser sig Eiger, Mönch och Jungfrau, i väst syns Kleine Scheidegg och Männlichen, i norr ligger Faulhorn och Schwarzhorn och i öst finner du Grosse Scheidegg, Wetterhorn och Schreckhorn. Själva dalen kännetecknas av traditionella byggnader och snötäckta träd, eftersom solen inte står tillräckligt högt på himlen för att töa dalen i mitten av januari.

Grindelwald är otroligt vackert med snötäckta träd
 

Kanske världens mest idylliska tågstation mitt i Grindelwald - härifrån är det 5 minuters tågresa till Grindelwald Terminal
 
Vi bodde centralt i Grindelwald på det anrika Hotel Schweizerhof, som har hälsat gäster välkomna sedan 1892. Hotellet är familjeägt och man värnar om traditionerna, samtidigt som man har den perfekta hotellupplevelsen i fokus. Bor man på Hotel Schweizerhof så handlar det om en skidsemester som har det lilla extra. Du hittar både restaurang, bar, loungeområde och wellnessområde under samma tak – så du behöver inte gå ut i snön, förutom när du ska åka skidor.

Skidsemester för finsmakare – men också för familjen

Det är ingen hemlighet att Schweiz har ett rykte om att vara dyrare än grannländerna Österrike, Frankrike och Italien. Och ja, vi måste erkänna att priserna är lite högre, men det betyder inte att det är omöjligt att åka på en skidsemester till Grindelwald för samma pengar som om du åker till en annan skidort i ett av de omkringliggande länderna.
 
Vid första anblick kan det verka som att du måste bo på ett flerstjärnigt hotell i Grindelwald. Men även om lyxhotell inte är något för dig, så kan Grindelwald fortfarande vara ett attraktivt resmål.

Romantiska Hotel Schweizerhof ligger nära allt du behöver på skidsemestern
 
Staden erbjuder ett brett utbud av hotell med både 3, 4 och 5 stjärnor, som absolut ger möjlighet till en skidsemester med extra lyx. Är det inte stjärnorna som räknas finns det också goda möjligheter att boka både lägenheter och hotell i en lägre prisklass. Det finns flera resebyråer som kan erbjuda paketresor med både boende och liftkort för ganska överkomliga priser. I Grindelwald finns det alltså plats för både finsmakare och familjesemester.
 
Med allt detta sagt är det också viktigt att påpeka att man faktiskt får riktigt mycket för pengarna i Grindelwald. Det är inte bara en skidort, utan en bergsby och ett område som specialiserar sig på att ge besökarna en fantastisk upplevelse året runt – och det kan man känna när du besöker staden.

Staden Grindelwald ses i dalen till vänster och är en del av Jungfrau Ski Region
 

Tre skidområden i Jungfrau Ski Region

Grindelwald ligger som sagt i Jungfrau-regionen och är en del av den stora sammankopplingen av skidområden i Jungfrau Ski Region. Det innebär att när du åker på en skidresa till Grindelwald kan du åka skidor i tre olika skidområden tätt på staden. De tre skidområdena är Grindelwald-First, Grindelwald-Wengen och Mürren-Schilthorn. Grindelwald-First och Grindelwald-Wengen kan nås direkt från den ena respektive den andra änden av staden Grindelwald, medan Mürren-Schilthorn kan nås med tåg från Grindelwald Terminal till Lauterbrunnen station. Totalt finns det 215 pistkilometer och 42 liftar.

Breda pister och gott om öppna bergssidor för offpiståkning på Grindelwald-First

Grindelwald-First

Grindelwald-First är den ultimata solsidan, där solen står på berget hela dagen. First bjuder på ett 56 kilometer stort skidområde där det är full fart och underhållande åkning. Området har inte bara en mängd breda och välpreparerade pister, utan också stora öppna bergssidor som inviterar till offpiståkning i djupsnö. Dessutom är pisterna 5 och 14 så kallade freeride-pister, som först prepareras två dagar efter snöfall.
 
First erbjuder också en 800 meter lång skicrossbana och en stor snowpark vid toppen av Oberjoch-stolliften, där alla oavsett nivå kan ta sig an hopp, boxar och rails. När snön tillåter byggs det en 130 meter lång halfpipe vid botten av Grindel-stolliften. First har mycket mer att erbjuda än bara skidåkning – det kan du läsa mer om längre ner i artikeln.
 
Förresten så är ’First’ inte det engelska ordet för “först”, utan snarare en lokal term för toppen av ett hustak. First-berget har fått sitt namn eftersom det är toppen av Grindelwald och utgör därmed stadens tak.
 
Vid toppen av First-gondolen väntar ett stort och öppet skidområde

Grindelwald-Wengen

Grindelwald-Wengen är det största av de tre skidområdena i Jungfrau Ski Region. Här hittar du 103 kilometer preparerade pister. Förutom bra och breda pister samt en World Cup-pist vid Lauberhorn erbjuder området även flera långa blå och röda pister hela vägen ner till staden. Framför allt vill vi lyfta fram pist 22, som är en lång och trevlig åktur där du både kan få fart under skidorna och njuta av den idylliska sträckningen genom skogen på norrsidan av det imponerande berget Eiger.

Kleine Scheidegg med Eiger-berget i bakgrunden
 
Området kan nås till fots, med buss eller med tåg från Grindelwald stad till Grindelwald Terminal på några få minuter. Från den helt nya Grindelwald Terminal kan man ta den nya kabinliften Eiger Express direkt upp till Eiger-glaciären på 2.333 meters höjd på bara 15 minuter. Kabinliften öppnade 2020 och mer än halverar restiden. Tidigare var enda möjligheten att åka tåg – något som du fortfarande kan göra om du vill ge dig ut på ett litet äventyr uppför berget. Du kan även ta tåget upp till Kleine Scheidegg, en solig platå och en perfekt rastplats på 2.061 meters höjd, mitt emellan Grindelwald och Wengen.

Varje kabin i den nya Eiger Express kan ta 28 personer till toppen
 
Om du föredrar att åka skidor i denna del av området, och inte vill släpa skidor och pjäxor fram och tillbaka hela vägen, så finns det mer än 500 skåp du kan hyra till din utrustning på Grindelwald Terminal. Skåpen har plats för två uppsättningar skidutrustning och är både ventilerade och uppvärmda – så du ska bara hoppa i utrustningen vid liften, så är du redo att åka skidor direkt. Vid Grindelwald Terminal finns också Terminal Square, där afterski-stämningen är på topp varje eftermiddag, både inomhus och utomhus.
 

Mürren-Schilthorn

Det sista av de tre skidområdena är Mürren-Schilthorn, som ligger längst västerut i Jungfrau Ski Region, och som har 56 kilometer pister, precis som Grindelwald-First. Toppen av detta område är själva Schilthorn-berget, där skidåkare kan komma upp på 2.979 meters höjd. Om du bor i Grindelwald kan du ta dig till området med kabinlift från Lauterbrunnen, som du kan nå med både bil eller tåg, eller från Stechelberg, som du når med bil. Mürren-Schilthorn är mycket likt Grindelwald-First när det gäller skidåkningen, med långa och breda pister, men också med utmanande bergssidor som inviterar till offpiståkning.

Skidområdet Mürren-Schilthorn ligger väster om Eiger, bakom Lauberhorn, som ses här
 
Vi pratade med en ur lokalbefolkningen och hon hänvisade till Mürren-Schilthorn som den plats man ska åka till om man vill ha det hela för sig själv – och det tycker vi låter lockande!
 

Massor av pistkilometer på liftkortet

Man kan välja mellan tre olika liftkort i området: Ett för Grindelwald-First och Grindelwald-Wengen, ett för Mürren-Schilthorn eller ett för hela Jungfrau Ski Region, vilket ger tillgång till alla tre skidområdena. De olika liftkorten gäller även till bussar och tåg i området – det betyder att du med ett liftkort till Jungfrau Ski Region kan resa fritt med liftar, bussar och tåg, helt från dalorten Interlaken och runt i alla tre områdena.

Liftkortet ger även möjlighet att åka med lokaltåg, som det här upp till Kleine Scheidegg
 
Vill du få ut ännu mer skidåkning på ditt liftkort, kan du köpa ett Top4 Ski-pass. Med ett sådant får du inte bara tillgång till alla områden i Jungfrau Ski Region, utan även fri skidåkning i de tre närliggande skidregionerna: Gstaad, Meiring-Hasliberg och Adelboden-Lenk (Kandersteg och Jaunpass undantagna). Detta öppnar upp hela 666 pistkilometer.
 

Adrenalin på First

En skidsemester i Grindelwald och Jungfrau-regionen behöver inte bara handla om skidåkning. Framför allt i Grindelwald-First-området finns det massor av spännande aktiviteter. Du kan t.ex. välja att gå på en Cliff Walk, som är en konstruerad metallstig på utsidan av berget på 2.184 meters höjd, där du kan se genom både underlag och sidor. Stigen leder över en hängbro och vidare ut på en svävande utsiktsplats. Hela vägen har man en extraordinär panoramautsikt över både dalen och de ikoniska bergen. Det ger garanterat ett sug i magen, även för dem som inte har höjdskräck.

Få ett sug i magen med Cliff Walk på First 
 

Cliff Walk går runt berget, över en hängbro och slutar vid en utsiktsplats
 


Stå på spetsen av den svävande utsiktsplatsen och njut av utsikten mot Eiger, Mönch och Jungfrau
 
Ska det vara vildare? Så kan du prova två två linbanor på First: First Flyer och First Glider. Två?! Ja, inte mindre än två – men de ger två olika upplevelser. En tur med First Flyer bjuder på en traditionell linbana, där du sittande glider över landskapet från First till Schreckfeld med upp till 84 km/h.
När du har landat kan du också ta en tur med First Glider, som ger dig möjligheten att flyga som en örn genom landskapet. Här börjar du i botten, där du - fastspänd - ligger horisontellt på magen. Först dras du upp baklänges innan den släpper taget och låter dig få känslan av att sväva genom vinden och njuta av utsikten över bergen i en hastighet på upp till 83 km/h.
 

Flyg med örnen på First Glider - garanterat sug i magen och en unik utsikt
 
Både höjden och farten kan ge ett sug i magen som matchar vilket tivolibesök som helst, men med utsikt över de snötäckta bergen är denna upplevelse helt unik. Det hela ligger dessutom mitt i skidområdet, så det är möjligt att ta en paus från skidåkningen och få adrenalinet att pumpa lite extra.
 

Historiska tågsträckor – helt till toppen av Europa

På många ställen är det ovanligt att se tågspår mitt i ett skidområde, men i Jungfrau-regionen är det ganska vanligt. Tåg har alltid varit den primära transportformen från Interlaken i dalen och upp till bergsbyarna, som t.ex. Grindelwald. Faktiskt så går tåget hela vägen upp till Europas högsta tågstation. Det faktum att tåget har gått till Europas topp sedan 1912 är facinerande, och det faktum att hela sträckan från Eiger-glaciären till Jungfraujoch går inuti bergen Eiger och Mönch gör det inte mindre fascinerande.
 

Observatoriet på Jungfraujoch på 3.454 meters höjd - tågstationen ligger inuti berget
 
Jungfraujoch är Europas högsta tågstation på 3.456 meters höjd – diskret inbäddat inuti berget. Endast ett observatorium och en liten utsiktsplattform kan ses i landskapet. ”Joch” betyder klyfta, och Jungfraujoch är i verkligheten klyftan mellan bergen Mönch och Jungfrau. Det är därför inte toppen, men den högsta punkt du kan nå utan att behöva ta på dig klätterskorna. 
 
Aletsch-glaciären, Europas längsta glaciär, reser sig från denna ”joch”. Den är 22 km lång och imponerande 900 meter djup. Det är endast en del av glaciären som man kan se från toppen, varifrån den slingrar sig ner mellan bergen och försvinner söderut. På vintern är glaciären endast till för beskådning, men på sommaren kan man delta på en guidad vandringstur över den. Området runt berget Jungfrau och Aletsch-glaciären upptogs på UNESCOs världsarvslista 2001, som det första området i Alperna.
 

Endast en liten del av Europas längsta glaciär syns från Jungfraujoch, varifrån den slingrar sig vidare mellan bergen
 

Gå in i glaciären

Som tidigare nämnts är det inte mycket av ”Top of Europe” som kan ses utanpå berget – allt finns på insidan. Förutom observatoriet och utsiktsplatsen kan du även besöka i en historisk utställning. Upplev historien som börjar med att Adolf Guyer-Zeller, grundaren av tåglinjen till Jungfraujoch, gör de första ritningarna över tunneln 1893 och fram till 2012, då linjen kunde fira sin 100-årsdag. Utställningen är både annorlunda, visuell och kreativ och kan utan tvekan fascinera både barn och vuxna. Man kan dessutom utforska ett stort ispalats som grävts ut inuti glaciären, besöka Lindts chokoladfabrik och äta lunch med utsikt över glaciären, när man nu ändå är på toppen av Europa.
 
 
Det händer oväntat mycket inuti berget på Top of Europe
 

Ispalatset grävs ständigt ut när glaciären rör på sig och taket blir lägre varje år
 

Upplevelser till fots och på kälke i Grindelwald

När man tittar på pistkartan i Jungfrau Ski Region kan man kanske fundera på att det finns en massa rosa och lila linjer, som ligger något utanför de gröna, blå, röda och svarta linjerna som vi normalt förknippar med en pistkarta.
 
Förklaringen ligger i det faktum att Jungfrau-region inte bara är en klassisk skiddestination, området är också välkänt för vandring, klättring och skitouring nästan året runt. Detta är särskilt tydligt runt Grindelwald-First, där flera rutter slingrar sig runt bergen Waldspitz, Faulhorn och Bussalp. Jungfrau-regionen har tagit rutterna till en ny nivå och även gjort en stor del av dem till kälkbanor – faktiskt finns världens längsta kälk/rodelbana på 15 kilometer på rutterna 50 och 57 mellan Waldspitz och Faulhorn.
 

Vandrings- och kälkleder slingrar sig fram längs de orörda bergsidorna på många platser i Jungfrau-regionen
 
Vintervandringslederna är markerade med rosa, medan kälkbanorna är markerade med lila. De markerade lederna är förberedda och tillgängliga med vanliga vinter(vandrings)kängor. Grindelwald och Jungfrau-regionen har alltid varit populärt bland alpinister och det finns bergsguider i staden som har arbetat här i mer än 40 år. Om du vill komma nära naturen så kan vi rekommendera en guidad tur på snöskor, där man får uppleva områdets dolda pärlor och uppleva skidområdet på ett helt nytt sätt. Vi tillbringade en förmiddag på snöskor tillsammans med bergsguiden Marco från GrindelwaldSPORTS, som på dagen la upp en rutt efter förhållandena. Vi tog oss fram i djupsnö på bergssidan, genom skogsområden och nådde en mysig hydda som endast kan nås till fots, på snöskor eller av folk som skitourar.
 

Med en bergsguide kan en tur på snöskor visa helt nya sidor av skidområdet
 

Kaffepaus på snöskoturen på Berggasthaus Waldspitz, som endast kan nås av vandrare och de som skitourar

Mångfald och gott om plats

Vi nämnde det i början av artikeln, men det är värt att nämna det igen: Det vimlar inte av svenska turister i Grindelwald och Jungfrau-regionen. I själva verket är det inte överfyllt överhuvudtaget. Vi möttes av en otrolig gästfrihet och mångfald i Grindelwald, där lokalbefolkningen kunde berätta att det kommer alla typer av turister från otroligt många olika länder. Tidigare har området också varit välbesökt av turister från hela Asien, tack vare sin unika natur. Detta syns t.ex. i stadens utbud av restauranger, som inte bara handlar om schweiziska traditioner, utan även tillgodoser olika kulturer och preferenser på samma nivå som det helt traditionella schweiziska köket med fondue och raclette.
 
Efter ett lyckat besök i vackra Grindelwald är domen klar - du kan skriva upp Grindelwald och Schweiz på önskelistan inför skidsemestern. 
 

Området är fyllt med imponerande berg - faktiskt finns det 9 berg som är högre än 4000 meter!

Läs mer om skidsemester i Grindelwald här >>

Publicerad av: Rasmus Skov

Resebyråer till Grindelwald
Fakta om Grindelwald
213 pister i allt
65 km blå
114 km röd
34 km svart

Lifter: 41 stk. / 44.000 pers/time

Släpliftar: 16
Tåg: 3
Sittliftar: 18
Kabinliftar: 7

Mer om skidresor till Grindelwald

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen