I Wildschönau-Alpbachtal är det lugnt och skönt, och med plats för hela familjen

I Wildschönau-Alpbachtal är det lugnt och skönt, och med plats för hela familjen

Precis vid sidan av svenskmagneten Zillertal gömmer sig Wildschönau-Alpbachtal. Med sina över 100 km pist och 45 liftar är det imponerande att inte fler har fått upp ögonen för denna gömda juvel.

Precis genom Kufstein, 30 kilometer rakt fram, och så ligger destinationen till vänster. Det är enklare att hitta till Wildschönau-Alpbachtal än namnet antyder. Men om man fortfarande har problem med att hitta dit, så kan man bara följa hoparna av svenska bilar som varje år flockas i Zillertal, som ligger precis bredvid, och sen ska man bara komma ihåg att svänga av lite innan alla de andra.


Det är superenkelt att köra till Wildschönau-Alpbachtal som ligger endast 1080 km från den danska gränsen


Hur kan det vara att Zillertal lockar till sig tiotusentals svenska varje år, medan de flesta fortfarande inte har hört talas om Ski Juwel?

Foto: Ski Juwel

Wildschönau-Alpbachtal är mycket undervärderat och perfekt för familjer då det finns något för alla


En äkta juvel

Ädelstenars stora värde ligger i att inte alla kan hitta dem, och detta är sant även för Ski Juwel. Här är det nämligen långt ifrån att vara överfullt med folk, till och med under sportlovsvecka 7, och det har varit lång kö längs hela tyska Autobahn.


Det var massor av plats i pisterna, även under högsäsongen


Så snart man rullar in i Ski Juwel så är lugn och ro samt plats. Lugn och ro till att kunna slappna av och njuta i vackra omgivningar, samt plats så att man tillbringa mer tid med att åka skidor istället för att behöva stå i liftköer. Det finns 109 km härlig pist att vältra sig i, och 45 moderna österrikiska liftar som snabbt transporterar dig upp till toppen, som ligger på 2.025 meters höjd - cirka 1.200 meter över byn.Det är moderna liftar som minskar transporttiden, här kan man se gondolen som förbinder de 2 områdena


Ski Juwel är en alla tiders destination för familjer som letar efter ett ställe där bastung afterski-musik inte nödvändigtvis behöver höras i hela dalen redan från tidig eftermiddag. Här ligger nämligen fokuset mer på familjetrivsel och skidåkning.

Foto: Ski Juwel

Uppifrån toppen och ned till dalen, du får massor av grymma pister med vacker utsikt


Ett skidområde under utveckling

Vi kan dock inte räkna med att området kommer att fortsätta att undgå svenskarnas radar. Det är nämligen precis nyligen som Wildschönau och Alpbachtal, som ligger i var sin dal, har blivit förbundet med lift och skidpister.

Foto: Ski Juwel

Om man vill så kan man verkligen få lagt några pistkilometer bakom sig tvärs genom dalarna


Det har ökat möjligheterna betydligt för bra skidåkning i området. Förr var Wildschönau ett litet utpräglat familjeorienterat skidområde, medan Alpbachtal mer var känt för sina lite mer branta nedfarter och bra möjligheter för offpist-skidåkning. 

Foto: Ski Juwel

Det finns massor av möjligheter för bra offpiståkning


Med den nya skidliften uppstod Ski Jewel, som nu kunde erbjuda mer varierad skidåkning som kan tillfredsställa så gott som alla skidåkare. Området reklamerar själv för sin familjevänlighet och avslappnade atmosfär, och nyligen hade våra två utsända (som man nog får säga är mycket erfarna skidåkare) en härlig dag med full fart både i pisten och offpist - här kan alltså alla ha det riktigt roligt.


Superservice till förnuftiga priser

Nu är ju området ännu inte speciellt känt utav oss svenskar, men bland österrikarna har området länge räknats som ett av de riktigt bra. Det kan det finnas många orsaker till, men den varierade skidåkningen och avsaknaden av larm och trängsel, har nog en del med det att göra.


Området bjuder på massor av möjligheter för varierad skidåkning, så du kan njuta av både fina pister och härlig offpist


Och så är det servicen. Gäster berättar nämligen ofta om de breda leenden och den fantastiskt bra service som de lokala erbjuder. De har alltid tid till att försäkra sig om att du har allt du behöver, innan de går vidare till nästa gäst.


Det finns massor av roliga utmaningar för barnen, och det är inte endast restaurangerna som erbjuder service i toppklass, även i skidskolorna blir barnen mötta av stora leenden från skidlärarna


Priserna är också bra, 7-dagars liftkort till en vuxen är 22 euro billigare än i Saalbach-Hinterglemm, 27 euro billigare än i Zillertal och 61 euro billigare än i Sölden. Dessutom är som i regel login i byn och maten i pisten billigare än i de flesta andra mer prominenta österrikiska skidområdena.

Foto: Ski Juwel

Med priserna i området, så finns det plats för en liten dessert ;)


Trivsel och frihet

På Wildschönau-sidan av skidområdet finns även skidområdet omkring byn Niderau, och här finns det också krävande pister i lite lägre terräng. Auffach är tillsammans med den nyare Schatzbergbahn, som byggdes 2017, ett riktigt bra ställe att börja skiddagen på, med snabb lift och tillgång till ett berg som passar riktigt många svenska familjer. Där finns det bra röda och blå pister som passar alla skidnivåer.


Du kan absolut hitta svårare och mer krävande pister om du vill öka svårighetsgraden lite


Det finns otaliga gemytliga små alprestauranger med härlig stämning och god mat. Vi vill gärna slå ett extra slag för Schatzbergalm där vi “intog” skidlärarnas och liftpersonalens bord, och fick en mycket trevlig pratstund. Vi måste även nämna Böglalm, som skrev historia genom att ge oss kredit, då vi hade glömt alla kontakterna på hotellet, och de inte kunde ta emot kortbetalningar. Så vi kom dagen efter och betalade notan. :) Hör mer om det i videon nedan.


Det finns ett hav av små och stora alprestauranger (samt möjlighet för afterski)


Allt i allt

Betyder det så att Ski Jewel Wildschönau-Alpbachtal är på nivå med de andra österrikiska skidområdena som vi nämnt ovan, fast bara billigare? Inte nödvändigtvis - om man vill ha en topptrimmad österrikisk skidort, med afterski, stora hotell, glaciärskidåkning och så vidare, så ska man åka till de mer kända ställena.

Foto: Ski Juwel

Hela området osar av charm


Vill man däremot till ett ställe där man kan njuta av de vackra omgivningarna och formidabel skidåkning, medan man även kan höra och njuta av det goda sällskap som man kanske har släpat med sig, så är Ski Juwel helt perfekt.

Foto: Ski Juwel

Vinterlandskapet kan inte bli mycket finare än det här


Här är det service, trivsel och och omväxlande skidåkning som är i fokus. Det vet de lokala, och det bör du också veta, om du planerar en resa hit ner. Vi kan iallafall inte vänta tills vi kommer iväg igen.


Vi säger tack för denna gång! Ett område vi helt klart tänker besöka igen!


Läs mer om Wildschönau här

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Resebyråer till Wildschönau
Fakta om Wildschönau
Skidområdet: 650-2025 m.ö.h
Staden/byn: 826 m.ö.h

109 pister i allt
26 km blå
54 km röd
29 km svart

Lifter: 47 stk.

Släpliftar: 31
Sittliftar: 7
Kabinliftar: 8

Mer om skidresor till Wildschönau

Hitta erbjudanden på skidresor