Kan Tjeckien jämföras med skidåkning i Västeuropa?

Kan Tjeckien jämföras med skidåkning i Västeuropa?

Det är med lite fördomar i bakhuvudet som Skidresor.com i februari i år reste mot Tjeckien för att kolla in skidåkningen där. Undrar om den ens ligger snö på marken? Undrar...

Undrar om restaurangerna är gamla, fallfärdiga ruckel från en svunnen kommunisttid? Undrar om inte liftarna består av gamla gnisslande sittliftar med gamla stickiga trä-säten som rör sig i snigelfart upp för berget? Eller hittar vi bra skidåkning, moderna liftar och massor av snö?  

Det korta svaret är JA till det sista. I stort sett alla fördomar suddades ut efter en skidresa till Skiareal Klinovec.
 
Klinovec ligger mindre än sju kilometer från den tyska gränsen och det tyska skidområdet Fichtelberg. De två områden har ingått ett samarbete så därför är Skiareal Klinovec skrivet på tyska.
 
Områdenas enda gondol-lift placerad på Fichtelberg. Under liften finns det en bra svart pist.
 
Tillsammans ger lift-samarbetet 33 pistkilometer fördelat på de två bergen. Det åker en gratis skidbuss mellan områdena, du använder bara liftkortet som biljett till bussen. Pisterna i området är primärt röda och blå.
Om det ska köpas liftkort till minimum 1,5 dag kan du åka i båda områdena.
Vi rekommenderar att man tar turen till Fichtelberg och tar ett par slalomsvängar i Tyskland. Här kan man kombinera det med en omgång ”Wienerschnitzel mit pommes” till lunch. Kom ihåg Euro om man vill äta lunch på den tyska sidan.

Vi kollar in den tjeckiska sidan

Vi åkte mest på den tjeckiska sidan. Här var det i allmänhet gott om plats på pisterna varje morgon. Behöver man skidskola är möjligheterna bra. Hela tre skidskolor fanns på den tjeckiska sidan.

Lite kö vid de nya expressliftarna 

Om man ska tala om deciderade svagheter med skidområdet, är det att det snabbt blir kö vid de nyare expressliftarna (Damska och Cinestar Ekspress). I varje fall under vårt besök.
Vi kom snabbt på att det var minst kö längst mot Fichtelberg. Det var i stort sett ingen kö vid liften Suzuki, en äldre 4-stolslift. Eller vid Prima Express, den nyaste liften. Därför åkte vi oftare på pisterna här.
Dessutom är Klinovec-toppen rätt platt så man måste använda armarna lite för att komma fram och tillbaka.

Vägen till växt är nya investeringar 

Skiareal Klinovec har under senare år genomgått en stor förvandling. Gamla sittliftar har bytts ut mot nya 4-stols-expressliftar.
 
Senaste investeringen är en 4-stols-expresslift med namnet Cinestar Express samt en splitterny pist på drygt 3 km. Den nya liften ger områdets största lyft på 470 höjdmeter. Det är samma höjdskillnad som man upplever på flera skidorter i Skandinavien.
 
Den nya liften Cinestar-express, med skidskola i bakgrunden.

Skulle du en dag komma till Klinovec, så missa inte den nya tre kilometer långa pisten som ger bra skidåkning med härlig utsikt över de trädklädda bergen.
Här på väg ned för den nya pisten.
 

Utvecklingen stoppar inte här 

På vår fråga om utvecklingen stoppar här så får vi ett stort ”NEJ” från Martin Pisa, som är marketing manager i Skiareal Klinovec. De planerar att inom de närmsta 5 åren förbinda områdena Klinovec och Fichtelberg ännu mer så att man inte behöver åka med skidbussen. Dessutom undersöker man för tillfället möjligheten att koppla ihop fler närliggande skidområden. Målet är att liftkortet på sikt kan ge tillgång till 50 pistkilometer. Dessutom är planen att fortsätta med att modernisera liftsystemen.
 
Ett av de tre barnområden.

Slut på fördomar 

Under vistelsen blev våra fördomar om förfallna kommunist-byggnader, slitna sitt- och släp-liftar och ingen snö utsuddade.
Nästan … för det var en och annan byggnad från kommunisttiden på toppen av berget. Men för att var helt ärlig gjorde det faktiskt att platsen fick lite autenticitet och historia.
 
Annars kan man nästan åka ned för alla områdets pister utan att använda släp-liftar, ett stor plus enligt oss. 80 % av pisterna i Klinovec täcks av snökanoner. Dessutom har de nya liftarna verkligen optimerat området, och det lockar fler gäster till området.
Det var således inget "östeuropeiskt" över liftarna eller pisterna. Samma sak gällde lyckligtvis för skidutrustningen man hyr. Allt är modernt på grund av de stora investeringarna på senare år.
 
Slutsatsen är att Klinovec suddade ut våra fördomar och bjöd på många positiva överraskningar.

En dag utanför pisterna kan ägnas åt … 

- Shopping, närmsta större stad, Karlovy Vary med 50 000 invånare ligger inte så långt bort, bara 20 minuter i bil, men vill man till ett äkta shoppingmecka ska man åka lite längre, nämligen 1,5 timme till den gyllene staden, även kallad Prag
- Spa, wellness
 
Fichtelberg och Tyskland skymtas i bakgrunden.

Kanske EU:s billigaste skidland: 

Och ja, Tjeckien är fortfarande ofantligt billigt. Tro det eller inte, men för ca 40 svenska kronor per person kan man sätta sig till bords och få en omgång ”knodlaky”, en form av gulasch, eller en klassisk ”Bolonske spagety” och till och med en öl eller läsk med i priset.
Till historien hör att det till och med finns restauranger i pisten. Det är priser som är lätt att förhålla sig till. En familj på fyra kan alltså äta och dricka sig mätta för under 200 svenska kronor.
Strunt samma att maten inte är från det finare franska köket. Du blir mätt och lämnar restaurangen med ett leende.

PS: Vill du bara ha en fatöl i pisten, så kostar det inte mer än 15 spänn.

Destinationen är bra för… 

  • Barnfamiljen som vill ha en skidsemester där det är lätt att hitta runt. Här finns pister till hela familjen. Det är ett perfekt ställe att lära sig att åka skidor, bara i Klinovec fanns det 3 skidskolor som var igång när vi var där. Det var undervisning på engelska och tyska. Men det fanns ingen svensk skidskola. Det är naturligtvis ett minus.
  • Nybörjaren som är på jakt efter en kort skidsemester och inte vill spränga budgeten
  • Paret som vill ha en kombination med lätt skidåkning och wellness (området kring Skiareal Klinovec har massor av möjligheter för wellness m.m. Vi bodde själva på hotell Behounek i Jachymov 10 minuter från skidområdet i bil. Hotellet är känt för sina behandlingar).
Hitta mere information om skidsemester i Tjeckien här och Klinovec här

Publicerad av: André Moth Andersen

Fakta om Klínovec

Lifter: 11 stk. / 2.400 pers/time

Släpliftar: 7
Sittliftar: 4

Mer om skidresor till Klínovec

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen