« Till översikten

Best of Tyrol - Ischgl

Här erbjuds ni det bästa av två världar - vinterparadiset i den genuina alpbyn, tillsammans med all den lyx och komfort man kan önska sig, allting ryms i den lilla alpbyn Ischgl - Best of Tyrol

Se vår skidsemester i Ischgl här


Vägen upp till Ischgl ringlar sig fram mellan höga bergsväggar i stark lutning, bilen får ta i för att ta sig hela vägen upp till byn på 1377 meters höjd. Taxichauffören pekar och berättar om de olika små samhällena på vägen, han tycks känna till historien kring alla familjer, dess verksamheter och hotell i bygden. ”Vi hjälps åt, alla är härifrån - vi mår bra om ni mår bra! Ha en trevlig vistelse”. Han släpper av oss vid anrika ”Hotel Tirol”, ett av många stjärnmärkta hotell i den lilla byn med 1500 invånare. Vi har ankommit mitt i rusningen. Några skidåkare med trötta ben knäpper av sig skidorna på pisten som slutar just bakom hotellet. De ger varandra en high five och ser fram emot en skön kväll i bastun. Vi hör glada rop från en afterski som just dragit igång, kanske spelar de klassikern Anton aus Tirol? Vi ser en familj som just hoppat in i en hästsläde. Det ryker om hästarna, kusken är röd om nosen och % familjen har kurat ihop sig i filtar i släden, förväntansfulla. 


Förtrollande. Upplev Ischgl på en romantisk vis med hästsläde

Ischgl – Top of the Mountain

Idag förknippas Ischgl med lyx, pälsar, party och nöje. Och visst är det flådigt, idag finns det tillräckligt med femstjärniga hotell och lyxkrogar för att tillgodose behovet för alla byns invånare. Men lyxen indikerar också professionalitet och hög service vilket låter barnfamiljen fokusera på skidåkning och njutning hela resan igenom, vilket ofta är uppskattat för alla familjemedlemmar.


 Ischgl - där lyx och glamour möter den genuina alpidyllen

Byn är känd för sitt vilda och flådiga nattliv dit många åker för att dricka drinkar och dansa natten lång på byns afterski och nattklubbar. Afterskin i Ischgl är känd och svårövervinnlig. Partylivet erbjuder en mix av tyrolerhattar och mousserande vin - perfekt för en oförglömglig fest.


Den årliga konserten Top of The Mountain lockar över 20.000 besökara varje år

Ischgl har gjort sig kända för sina stora konserter ”Top of the Mountain”, som äger rum två gånger varje år, vid säsongsöppning och säsongsstängning. Dit artister Elton John, Bob Dylan, Jason Durolo och Gyllene Tider drar tusentals av människor. Men trots sina internationella gäster från hela världen som njuter i lyx och glamour har byn kvar sin genuinitet. Ni kommer att mötas av stolta restaurangägare från bygden, familjeägda hotell, traditionella Tyroler kläder, broderade dukar och de typiska träknutarna på husen. Ett stort skäl till det är att det mesta i byn är familjeägt; hotell, restauranger och även liftsystemet vilket gör att allt återinvesteras i byn och invånarna är måna om byns gäster. Vilket känns av och gör att byn har en tydlig genuinitet som ibland kan saknas på vissa orter, och här genomsyras kärleken til orten i det mesta. Exempelvis berättade bergsguiden som visade mig runt på berget stolt "att for varje tråd som liftföretaget måsta fälla för att ge plats för en ny lift planteras 12 nya träd på berget".


Ski in n' out. Ett topmodernt liftsystem tar er smidigt runt på berget.

Här sista biten upp till den högsta toppen som ligger nästan på 3.000 meters höj.

Ski in n’ ski out

Den mesta skidåkningen ligger mellan 2300 och 2800 meters höjd, vilket ger en högalpin känsla, häftiga vyer och hög snösäkerhet. Pisterna är välpreparerade och erbjuder en väldigt rolig skidåkning som passar de flesta åkare. Backarna är sådär härliga, böljande och långa som man tänker sig att pister ska vara i Alperna. Dett finns hela 224 kilometer pist och ni kan åka på äventyr hele vägen över till Schweiz, ner til dalen Samnaum för taxfree shopping, och sedan ta liften tillbaka till Österrike.

Det är enkelt att åka skidor i Ischgl. Ett modernt och effektivt liftystem vid namn Silvretta Arena med en hög kapacitet håller nere köerna även på högsäsong. Ski n’ ski out är tillgänglig för de flesta gäster med flera nedfarter hela vägen till byns kärna, rakt in på hotellet, spat eller afterskin. Mellan liftarna går det en tunnel med flygplatsliknande rullband som tar dig till ena sidan byn till den andra för trötta ben.


Ischgl erbjuder fantastisk skidåkning för alla nivåer! Fina, breda pister och lätttilgänglig offpist runt hörnet, hele vägen ner til shoppinggatan i Schweiz.

Bra offpist möjligheter

Med sin högalpina terräng finns det enorma offpist möjligheter för den som vågar sig utanför pisten. Det fina med Ischgl är att puderrävarna ofta håller sig i andra delar av Tyrol vilket gör att ni kan åka orörd snö i flera dagar efter snöfall i lugn och ro. Det finns massvis med lättillgängliga åkning just utanför pisten och om du tar dig bara runt rätt hörn ligger stora orörda områden och väntar på er.. Självklart rekommenderar vi er att hyra några timmar av en guide för att få en säker och minnesvärd upplevelse. De lokala guiderna är så gott som födda på berget och kan visa er alla sina gömda pärlor.. 


Legendariska Paznauer Stube beläget i det femsjtärniga hotellet Trofana Royal

Mat och dryck på berget

Uppe på berget finns det dem klassiska lunch hütterna som serverar Gulasch och en öl för 15€ för den som är ivrig att ge sig ut i backen igen. Men det finns även gott om finare restauranger, såsom vackra Alpenhaus på 2300 meters höjd, som erbjuder er en trerätters vinlunch med alputsikt på fårfäll framför brasan.  

PS. Ett kul inslag är att åka ner för den 3 km långa ziplinen Skyfly ner till dalen med skidorna på ryggen, garanterar pirr i magen och fantastisk naturupplevelse!

Det finns även gott om fina längdspår som startar från byn för den som vill hålla sig till horisontell åkning.

Foto: Sofia Zetterqvist

Stjärnkocken Martin Sieberer tog med oss in i köket, där han för att visa hur han skapar kulinarisk magi med inspiration från bergen och livet i Ischgl

Kulinariskt mecka med välrenommerade restauranger

Ischgl har en stor restaurangscen som de är stolta över. De flesta av de stjärnmärkta hotellen har hattmärkta restauranger med kockar som står under kända namn. Utbudet är internationellt för att mätta allas smaker men råvarorna är i de flesta fall lokala och kockarna bjuder gärna på de lokala specialiteterna som fisk och lamm. Ett restaurangbesök som har ristat in sig som det starkaste minnet är hos kocken Martin Sieberer som skapar sina kulinariska mästerverk, i hans Paznauer Stube. Endast plats för 30 gäster med typisk alpstil och servitriserna i traditionella dräkter beläget i det femstjärniga hotellet Trofana Royal. Där bjöds vi på hela 15 små rätter (!) där de tog oss med på en kulinarisk, pittoresk resa över bergen bland små ostfår som vaktades av pestomarinerade herdar, rykande ostskatter gömda i snäckskal och sist kom pralinerna in på vagn tillsammans med snapsen, såklart. många anser är den bästa restaurangen i Tyrol.. Vi instämmer. Kockens egna specialitet, det lokala lammet är hans paradrätt.  

Foto: Sofia Zetterqvist

En lugnare afterski på byns mysiga julmarknad - Adventmarkt

Jag mottogs av en enorm värme och generositet av de lokala Ischgl-borna! Här kan du uppleva både professionell lyx och lokal genuinitet. Jag fick fantastiska dagar i backen med oförglömliga middagar och högsta service. Som Ischgls slogan låter: Relax. If you can...


Ta sig dit

Närmaste tågstation är Landeck, där bussar går frekvent till Ischgl under en timmes resa till Ischgl.

  • Innsbruck – Ischgl, 100km.  
  • Zürich – Ischgl, 220km.
  • München – Ischgl. 300km.

Faktum är att Ischgl är ett helgemål inte bara för de lokala Tyrolerna utan även många tyskar som spenderar sina helger på orten. Affärsmän och kvinnor från München och Zurich som har hittat sin plats i Ischgl på helgerna och har därför fört med sig känslan för lyx och en törst för kulinariska upplevelser.

Skidresor.com var inbjudna av Österrikes Turistbyrå.

Läs mer om skidsemester i Ischgl här


Nästa »« Förra

Se alla nyheter