Världens längsta störtloppsbacke skall kryssa gränser

Världens längsta störtloppsbacke skall kryssa gränser

Skidområdena Zermatt och Cervinia investerar i nya liftar och planerar att bygga världens längsta störtloppsbacke som kommer att korsa gränsen mellan Schweiz och Italien.

Även om Zermatt är i Schweiz och Cervinia i Italien så avskräcker detta inte de två skidområdena från att gemensamt planera byggandet av en ambitiös ny nedfart. Planen hittills är att den ska vara inte mindre än 5 kilometer lång och därmed den längsta i världen, samtidigt som man passerar gränsen mellan de två länderna.


Start och slutUnder de senaste åren har de två områden satsat mycket på att förbättra liftsystemen och göra skidområdet mer sammanhängande och effektivt. För att fullfölja de stora insatserna i skidområdet Zermatt-Cervinia, skall pricken över i’et vara den nya störtloppsbacken, som börjar på 3 899 meters höjd i Schweiz, toppen av Gobba di Rollin på Matterhorn Glacier och röra sig ner mot Italien, Plateau Rose Tesa Grigia och vidare ner till botten av kabinliften vid Laghi Cime Bianche på 2.816 meters höjd. Den nya nedfarten kommer därmed att ha en fallhöjd på drygt 1 000 vertikala meter.

Målet med den nya nedförsbacke är att internationella downhill tävlingar för både män och kvinnor kommer att köras här, och den första tävlingen beräknas hållas på den nya banan i 2022.


Många nya lift investeringar för området

Till säsongstart 2018/2019 öppnade Matterhorn Glacier Ride som är världens högsta beliggande 3S kabinbana. Sedan dess har den transporterat passagerare från Trockener Steg till Klein Matterhorn i hela 3829 meters höjd. Den får snart sällskap av ännu en ny 3S kabin som skall korsa gränsen. Den nya satsningen går under namnet Alpine Crossing och ger passagerarna möjlighet för att röra sig mellan Schweiz och Italien. När projektet förväntas att stå färdigt till våren 2021 kan besökarna kunna ta en timmes lång panoramisk tur och uppleva Europas högsta vertikala fall på turen över gränsen mellan Testa Grigia i Italien och Mattergorn Glacier Paradise i Schweiz. Den nya länk mellan Cervinia och Zermatts glaciärer kommer dessutom förlänga Cervinias redan långa skidsäsong. 


Alpine Crossing från Italien till Schweiz


Men det är inte allt som Zermatt-Cervinia har på tavlan när det kommer till uppgradering av liftsystemet i skidområdet. Skidåkarna till säsongen 2020/21 kan även förvänta en nyhet på Rothorn vid Zermatt. Den gamla Kumme stolsliften stängde i 2018 och blir i under 2020 ersatt av en ny kabinbana. Kumme blir den första kabinbana i Schweiz som inte behöver bemanning vid stationerna. Det kommer dessutom betyda långt mer effektiv och komfortabel transport för områdets skidgäster när de tar sig från Tuffern i 2215 meters höjd till Rothorn på 3103 meters höjd. 


Nya Kumme-lift


Snabb fakta om Kumme:

Dalstation:2215 meter
Toppstation:3100 meter
Längd: 3220 meter
Höjdmeter:885 meter
Transporttid:9:50 minuter
Hastighet: 6 m/sek
Kapacitet:1500 människor/timmen
Antal kabiner:25


Läs mer om skidsemester i Zermatt

Läs mer om skidsemester i Cervinia

Publicerad av: Sofie Ærthøj

Resebyråer till Zermatt
Fakta om Zermatt
Skidområdet: 1620-3889 m.ö.h
Staden/byn: 1620 m.ö.h

334 pister i allt
70 km blå
208 km röd
56 km svart

Lifter: 57 stk. / 96.999 pers/time

Släpliftar: 13
Tåg: 2
Sittliftar: 23
Kabinliftar: 19

Mer om skidresor till Zermatt

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen