« Till översikten

11 saker du inte får missa i Sölden

Vi har samlat de bästa tips och tricksen till dig som ska/funderar på en skidsemester i Sölden – kanske ett av de mest snösäkra områdena i Europa.

1. Ta ett morgonåk på glaciären

Något som är bra med Sölden är att området har hela två glaciärer med fantastisk snö och boulevardbred skidåkning. Gör er själva den tjänsten – i alla fall en dag – att komma så tidigt utanför dörren som möjligt så att ni kan stå redo vid GlaciärExpressen, när den öppnar klockan 9:15. Det är en fantastisk känsla att vara bland de första som glider ner för den silkesmjuka frostsnön på glaciärens nypistade pister.

2. Upplev “James Bonds” ICE Q inifrån

Har du sett den nya Bondfilmen, Spectre? Då har du sett det futuristiska glashuset, ICE Q, på toppen av Gaislachkogl. I filmen var ICE Q ett sanatorium där Bond för första gången möter filmens kvinnliga huvudperson. I verkligheten är det en gourmetrestaurang med en av världens vackraste utsikter. Även om det inte står tre-rätters gourmet-meny på ert veckoprogram, så ta av dig skidorna och gå upp på taket av ICE Q. Det är en upplevelse i sig själv.

Missa inte att gå upp ovanpå restaurangen, där du får en formidabel utsikt.

Innehåller din reskassa tillräckligt med pengar till en gourmetmiddag så kan ni välja att åka hit upp och äta onsdag kväll när liften är öppen för kvällsskidåkning. Är månen framme, bör ni verkligen göra det. Läs mer om James Bond-filmen Spectre och Sölden här.

3. Hyr en offpistguide och se nya områden

Sölden bjuder på riktigt fin offpist. I den lätta änden kan du få puder under fötterna på Hainbachjoch. I hela Giggijoch-området finns det massor av möjligheter att åka utanför pisterna och göra svängar i djup snö.

Är du en våghals kan du offpist-åka från Gaislachkogl-berget och ned genom Wasserkartal eller mot Rettenbachtal. Men törs du åka här så bör du kosta på dig att anlita en freeride-guide hos skidskolorna eller i Freeride Center Sölden och få avslöjat de riktigt grymma offpist-ställena, du inte kan se med blotta ögat. Eller de som du kanske inte känner till faran med.

Här ett av offpist-områdena inringat.

4. Ta ett termiskt bad om vädret sviker

Även i Sölden är det inte alltid hög sol och glittrande frostsnö. Gör snödimman det helt omöjligt att åka skidor har de en grymt bra ursäkt till att åka till Längenfeld en mil norr om Sölden och glida ned i de termiska baden i Aqua Dome Thermal Spa Center. Här kan du ligga ute i frostväder nedsänkt i 36 grader varma bassänger. Du kan simma i två gigantiska bassänger inomhus, där det också finns ett badland med vattenrutschkanor till barnen (och dig). Aquadomen är större än något du känner till härhemma och är verkligen värd ett besök. Här är det öppet till midnatt, så även om vädret är fantastiskt och du har åkt skidor hela dagen, så är Aquadomen ett bra val. Här finns också en (inte billig) restaurang och en massa wellness.

5. Åk 15 kilometers pistrace i sträck

När man är i ett större skidområde kan man bli osäker på var man hamnar om man svänger dit och dit. Och man väljer ofta de sträckor man kan överskåda. Men har du benen till det och har du på förhand kollat rutten bör du testa turen från Schwarze Schneid på Rettenbach-glaciären och helt i botten till Gaislachkogl-liftens startplats. Det är en skidtur på hela 15 kilometer och det är en fallhöjd på 1 900 meter.

Startplats på toppen: Åk upp till stationen Rettenbachjoch och fortsätt upp med Schwarze Schneid 2 eller Karleskogl. Här börjar du åket i 3 248 meters höjd. Och skidturen slutar först när höjdmätaren står på 1 370 meter.

Kan du inte vänta till du kommer dit ned kan du ta turen här:

6. Ät delikat mat på Gampe Thay

Missa inte att besöka bergsrestaurangen Gampe Thay som ligger på pist 11. Stället ägs av Jakob och Daniela Prantl som sätter en ära i att använda lokala råvaror och själva tillagar all mat från grunden. De serverar fantastisk mat. Det är också möjligt att ta sig dit upp på kvällen med taxi.

7. Ta en skiddag i Obergurgl/Hochgurgl

Känner du redan till skidområdet i Sölden, eller är du typen som älskar nya äventyr varje dag, då bör du ta en skiddag i Obergurgl/Hochgurgl. Skidåkningen ligger mellan 2 000 och 3 000 meters höjd och här är det fantastiskt fint. Från restaurangen Hohen Mut Alm i 2 670 meter kan du titta ut över inte mindre än 21 glaciärer. En ännu mer spektakulär – 360 graders - utsiktspunkt får du från topprestaurangen Mountain Star Hochgurgl, som är en cirkulär restaurang i 3 084 meters höjd.

Här ett foto från Obergurgl/Hochgurgl-området, byggnaden till höger är Hohe Mut Alm, där du verkligen kan få got mat.

8. Prova skimountaineering

Ja, det kostar extra att hyra skitouring/randonné-utrustning. Och ja, det är något hårdare än vanlig utförsåkning. Men här i Ötztal borde du och dina medresenärer gå ihop, anlita en bergsguide och testa på denna disciplin. Genom att förflytta sig långsamt upp genom det alpina landskapet och bort från liftarna hittar man inte bara spektakulära syner, utan också en oändlig stillhet och ett lugn. Och så bjuder turen nedför gärna på fantastisk offpiståkning.

Det är i detta område som den klassiska Vent Loop Trail går. Det är en hård femdagars rundtur på touring-skidor där man börjar i Vent och kommer genom något av Tyrolens vackraste och mest krävande landskap. På vägen kommer man över flera +3 000 meter berg – bl.a. Similaun (3 606 meter), Finailspitze (3 514 meter), Weißkugel (3 739 meter), Fluchtkogel (3 500 meter) och Wildspitze (3 774 meter).

9. Ta på afterski i den gamla liftstationen

Av Söldens många värdshus och barer är Weinfassl en av de absolut mysigaste. Baren ligger i ett litet stenhus som en gång i tiden fungerade som dalstation för en godstransport-lift – precis vid Giggijochbanan och vid Hotel Liebe Sonne. Alltså helt i centrum. Det finns bara fyra stolar och en vintunna som fungerar som bord i mitten. Här finns stenväggar, gamla träarbeten och en varm kakelugn. Så vi pratar inte afterski på den stora, österrikiska manér här. Men om gemytlighet. Och mitt i den lilla baren står ägaren Aga alltid redo med en liten lokaltillverkad snaps.

10. Sölden Party varje fredag

Tycker du inte att det låter särskilt kul att hänga i ett gammalt stenhus så kan du om fredagen klockan 14 se till att vara på plats i Funzonen vid Giggijoch-stationen långt upp över staden. Här hålls det nämligen Sölden Party från 14:00 – 16:30. Och det är ingen lugn tillställning när DJ:n låter rytmerna dunka ut över området och hundratals ungdomar i skidkläder dansar runt i snön.

11. Bonus-must-see: The Big 3

När du har stått på taket av ICE Q har du redan tagit den första av de så kallade Big 3 i Sölden – nämligen utsiktstoppar över 3 000 meter.

Den andra är Tiefenbachkogl i 3 250 meters höjd. Här kan du gå ut på en glas-belagd bro som skjuter ut 20 meter över en gigantisk glaciär. Här kan du se Tyrolens högsta berg, Wildspitze.

För att ta dig till den tredje toppen ska du ta liften upp till Schwarze Schneid och gå 90 höjdmeter (max tjugo minuters gång från gondolbanans toppstation) upp till en plattform där det står en obelisk. Häruppe – i 3 340 meters höjd - kan du i klart väder se tio mil bort och massor av +3 000 meters-toppar. Allt från Dolomiterna i söder och till Tysklands högsta berg, Zugspitze i norr. Se pistkarta från Sölden här.

Skidsemester förslag i Sölden

Parkhotel Sölden Parkhotel Sölden Bil fra 4.059:-/pers.
Pension Sonnenheim Pension Sonnenheim Bus fra 7.649:-/pers.
Hotel Tyrol (Riders In... Hotel Tyrol (Riders In... Fly fra 14.992:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning