« Till översikten

8 saker du ska uppleva på din skidsemester i St. Anton

St. Anton am Arlberg har utsetts till en av toppskiddestinationerna i Europa (2015/2016) och det är inte så konstigt: Den har allt från skidåkning i världsklass och fantastiska restauranger till läcke

St. Anton am Arlberg har utsetts till en av toppskiddestinationerna i Europa (2015/2016) och det är inte så konstigt: Den har allt från skidåkning i världsklass och fantastiska restauranger till läcker wellness.

St. Anton am Arlberg, som ligger i Tyrolen, hänger ihop med orterna St. Christoph, Stuben, Lech, Zürs och Warth am Arlberg. Arlberg är ett gemensamt namn för området. Med sina 350 km nedfarter på pister och markerade rutter och även 200 km nedfarter i off-pisten erbjuder St. Anton något för alla. Vinterns lift-nyhet 2016/2017 är Flexenbahn. Detta betyder att man istället för att ta en buss från St. Anton-området till Zürs och Lech, kan ta en splitterny gondol över till Zürs...

Området växer sig större och större varje år och det finns massor av saker att göra och uppleva. Här har vi samlat 8 saker, som du SKA uppleva, när skidsemestern bär av till St. Anton am Arlberg.

St. Anton am Arlberg är en skidort i Österrike, som träffar rakt i de flestas hjärtan...

1) Ta på off-pistäventyr i St. Anton

Om du är en så duktig skidåkare eller snowboardåkare att du kan åka i off-pisten, så är det helt klart något du SKA göra i St. Anton, om snö- och väderförhållandena tillåter det. När det är snö i St. Anton, så är området ett paradis för adrenalinsökaren, freeride-skidåkare och snowboardåkare. Det är bara att ge sig ut och åka i pudersnön, men gör det inte ensam eller med folk som inte känner till området eller off-pistskidåkning och absolut inte utan lavinsändare och ryggsäck med sond och skyffel. Kom ihåg att när man beger sig ut i off-pisten är det risk för laviner. Det bästa du kan göra är att anlita en lokal off-pistguide som känner till alla bra ställen. Så behöver du inte tänka över vad, var och när. Kort sagt: Du behöver inte tänka särskilt mycket på hur du hittar de coola rutterna och den bra snön. Du och dina vänner ska bara följa off-pistguidens instruktioner och sedan njuta din kanske bästa skidupplevelse i ditt liv. Det kommer i alla falla vara den säkraste och bästa upplevelsen för dig – och dina vänner. Så kan off-pistäventyret börja på riktigt… Upplevelsen är värd pengarna men ta gärna en dag där du inte är bakfull efter afterskiing dagen innan…

I Stuben finns det superbra off-pistnedfarter mellan träden bl. a.

2) Ta på Mooserwirt och festa med DJ Gerhard

"No. 1 place to be!! Jag är i mitt ess, när jag är på Mooserwirt! Jag känner all personal, kan alla låtarna och alla är alltid glada och kan festa. En vecka på Mooserwirt ger många nya bekantskaper, som man möter år efter år. Det bästa måste dock utan tvekan vara Dj Gerhard. Fantastisk man. Ingen Mooserwirt utan Gerhard."

- Jeanette Arndal -

Exakt Kl. 15.30 startar DJ Gerhard på Mooserwirt med att spela ”The final countdown” och afterskiing på det stället i Österrike, där de säljer flest öl under vintern, har börjat.

Det är fest och trivsel som blandas med massor av alkohol och efter ett par timmar med en massa alkohol i blodet, går allihop amok och har en fest på både dansgolv, bord och trappor. De flesta känner säkert att de befinner sig i deras helt egen värld, långt bort från det civiliserade samhället. Och det är heller inte allt för långt från verkligheten… Det sparas inte på spriten eller stålarna...

Det sparas inte på spriten eller stålarna...

Mooserwirt stänger vid kl. 20.00 varje kväll vilket betyder att afterskiing där är mycket intensiv. När man går därifrån ska man dock tänka på några saker, om man kan – eller tänka på det, innan man kommer dit:

  • Man kommer ut i kylan efteråt och det kan få ens hjärna att slå slint så att man inte kommer ihåg något dagen efter.
  • Mooserwirt ligger 200 meter upp på en backe/pist över St. Anton. Man kan välja att ta en taxi ned eller ta på sig skidorna och åka ned eller man kan rutscha ned på baken med skidorna i famnen - eller få en mindre berusad person än du själv till att hålla utrustningen för dig, medan du rullar ned på fyllan och hoppas på att träffa personen ifråga igen som tar hand om din skidutrustning… Det finns många valmöjligheter.

Om man gillar afterskiing, så SKA man uppleva Mooserwirt!

Efter Mooserwirt fortsätter de flesta vidare på en krogrunda. Man kan följa någon av möjligheterna nedan:

  1. Gå hem och stupa i säng
  2. Gå hem och duscha, ut och äta och sedan fortsätta festen
  3. Fortsätta festen direkt i skidkläderna. Kom dock ihåg att de flesta ställen i St. Anton stad inte tillåter pjäxor.

3) Ta en tur i stadens wellnesscenter

När man är på skidsemester kan man ha en dag eller flera, där man behöver vila upp sig lite av en eller annan anledning. Det kan hända att man behöver en paus från afterskiing och vill uppleva något annat?!

Då är Arlberg-well det du behöver där du kan få den ultimativa wellness-dagen. Det finns olika bastur och varmvattensbassänger ute såväl som inne. Dessutom kan du boka tid till en massage – således kan dina ben bli redo för skidåkning nästa dag. Det SKA helt klart upplevas. Det kan upplevas på egen hand, tillsammans med partnern eller med barnen. Från ca kl. 19.00 blir priserna till badområdet billigare…

Avkoppling efter en lång skiddag är inte så illa! 

4) Anlita en skidinstruktör – övning gör mästare!

St. Anton am Arlberg är inte bara för expertskidåkare och personer som vill åka i off-pisten. Stället är också mycket populärt för barnfamiljer och personer som ska åka skidor för första, femte eller tionde gången m.m. Är du lite osäker eller vill du gärna bli bättre till något specifikt (bättre teknik eller uppfriskning), rekommenderas det att investera i en skidinstruktör redan första skiddagen. Så får du nämligen rättat till din skidteknik redan från början av semestern och har sedan resten av dagarna till att utveckla din skidåkning. När du blir bättre på skidorna blir din allmänna skidupplevelse normalt också mycket bättre. I St. Anton finns det många skidskolor där man kan välja en gruppkurs eller få privatundervisning. Det finns dessutom en del skandinaviska instruktörer därnere, när man nästan talar samma språk kan inlärningsprocessen gå lite lättare.

5) Prova "The run of Fame"

I anledningen av den nya liften, Flexenbahn, som får sin början i december 2016, har det kommit ett nytt namn till en skidrunda som man kan ta på en dag: ”RUN of FAME”.
Pistkarta 2016/2017

Vid ”Run of Fame” kan man åka genom hela området på en dag, men det kräver att man är en bra/snabb skidåkare och vet exakt vart man ska.

Här är ett exempel på turen i korta drag:

Man börjar i St. Anton. Vill man ha Rendl med, som ligger i St. Anton-området, tar man först Rendlliften upp, åker ned till St. Anton igen och tar sig sedan vidare till andra sidan av området genom att ta Galzigliften upp. Sedan åker man skidor ned till St. Christoph, varifrån man försöker att komma över till Stuben-området där målet är Flexenbahn, som tar dig över tlil Zürs. Fra Zürs åker man skidor över till Lech och Warth. Därefter tillbaka till Lech, Zürs, Alperauz och vidare ner mot St. Anton igen.

När man läser ovanstående exempel är det lättast att ha med pistkartan ”Run of Fame” liggande bredvid sig. Så får man bättre koll. Man kan själv välja om man ska igenom alla orter eller om man vill hoppa över Rendl eller Stuben etc.

Låter det allt för komplicerat så kan man alltid anlita en guide eller en skidinstruktör som kan visa dig/er turen samtidigt som personen ifråga ger några tips när det gäller teknik osv. Den billigaste lösningen skulle vara att resa med en resebyrå som har turen som pistrundvisning på programmet, eftersom dessa arrangemang oftast är gratis. Det ska pointeras att när du köper liftkort i St. Anton (såvida du inte köper ett nybörjar-punktkort naturligtvis), så får du verkligen ett liftkort till ett jättestort, fantastiskt område…

6) Ät wienerschnitzel i ko-staden Pettneu am Arlberg

Pettneu am Arlberg ligger cirka 7 km öster om St. Anton am Arlberg. Det tar ca 10 min. i bil från St. Anton att åka dit. Pettneu är en liten mysig alpby som fortfarande har den gammeldags österrikiska charmen med gamla hus.

Kyrkan som ligger i Pettneu - den har en vacker utsikt till St. Anton

Det särskilda med Pettneu är att det är lugn och ro från massturismen och att det faktiskt luktar kostall när man kommer till samhället. Pettneu har en liten minimarknad, ett bageri och en skidbutik, men även wellnesscenter och campingplats och därtill flera pensionat, lägenhetskomplex och hotell. Pettneu har dessutom ett skidområde som är perfekt till nybörjaren. Och så finns det en bar och en massa olika bra matställen.

I St. Anton finns matställen för alla plånböcker, allt från stjärnrestauranger till hamburgerbarer. I Pettneu finns det också hamburgerbar och restauranger, men eftersom det inte är så kommersiellt som St. Anton, hittar du här den äkta tyroliska stämningen när man äter ute på kvällen.

Skidresor.coms utsände har flera gånger varit i St. Anton och Pettneu och ätit wienerschnitzel, men Gasthof zur Traube i Pettneu serverar alltså den bästa wienerschnitzel och salladen i hela Arlbergregionen. Så ska du prova något mer traditionellt och gammeldags är Pettneu am Arlberg ett bra ställe.

Den bästa Wienerschnitzeln med tillbehör får man hos Gasthof zur Traube i Pettneu am Arlberg

7) På snowboard & Rendl beach

St. Anton am Arlberg är också ett superbra område för snowboardåkare. Det är bra snowboard-möjligheter i pisterna såväl som i off-pisten och det är möjligt att komma till en lift igen utan att hela tiden ska ta ut foten ur snowboardbindningarna och gå…

Det är en bra snowpark på Rendl!

Sedan finns det en snowpark på Rendl, som helt klart ska upplevas om man gillar hopp och göra tricks. Rendl beach, som parken är placerad i närheten av, är dessutom ett fantastiskt ställe när solen skiner högt på himlen. Här har folk trevligt med drinkar i handen i nästan inga kläder medan de njuter utsikten, antingen av halvnakna kvinnor/män eller skid- och snowboardåkare som gör tricks i snowparken. Det är ett sådant område som är lite ”hang loose” och ibland kan man hitta ”riktiga” snowboardåkare här…

Stället har sin helt egen fantastiska charm. Det ska helt klart upplevas!

Rendl Beach: Love, peace & harmonie.

8) Se Skidshowen "The show must go on"

Varje onsdag kl. 21.00 är det en skidshow på pisten vid stadens WM-stadion, precis bredvid wellnesscentret. Om man inte hittar det så kan man i alla fall höra det när showen börjat.

Vid denna skidshow, som turistinformationen och stadens största skidskola arrangerar, blir skidsportens historia och utveckling (skidteknik) från början till idag berättad genom spektakulär skidåkning på högsta nivå med hjälp av ljud och musik som passar till temat. Det mest tankeväckande är att man i själva verket är i det område, Arlberg, där allt började. Showen varar cirka 45 min. varpå det är ett stort fyrverkeri. Det är helt klart värt att uppleva.

St. Anton am Arlberg är ett fantastiskt skidområde. När du en gång varit här så återkommer du med största sannolikhet – för du kommer ALDRIG att HA TRÅKIGT.

Se här när det är fullt ös på skidorna i St. Anton förra året, häribland Hinteres Rendl:


Läs också St. Anton blir en del av Österrikes största skidområde 

Skidsemester förslag i St. Anton

Hotel Tirolerhof Hotel Tirolerhof Bil fra 4.389:-/pers.
Hotel Ehrenreich Hotel Ehrenreich Bus fra 8.191:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning