« Till översikten

Folgarida skidåkning och lyx i ett...

Kulinariska upplevelser i Italien

Rubriken till denna artikel kunde faktiskt vara många men vårt boende gjorde utslaget och överskuggade alla de andra positiva upplevelserna vi hade, så det var denna rubrik vi valde.

De andra möjligheterna kunde ha varit:
- De italienska specialiteterna
- Mondänt område saknar moderna liftar.
- Höjden säkrar gott om snö
- Hennes bästa skidsemester

Men nedanför kan du se vad som annars inverkade till de många förslagen som uppstod under Skidresor.coms besök i vecka 11. 

Skidområdet
Folgarida är en del av skidområdet som hänger ihop med Marilleva och Madonna di Campiglio. Det betyder ett stort skidområde med möjlighet för dagsturer och alltid möjlighet för att hitta pister med massor av plats och sol. De 120 km pisterna är bra fördelade i alla svårighetesgrader. Utflykten från Folgarida till Passo Gröste som ligger på den andra sidan av Madonna di Campiglio blev en vacker upplevelse.

Passo Gröste ligger i ca. 2 500 meters höjd. En kabinlift som börjar helt nere i dalen lite utanför Madonna di Campiglio tar dig från dalen i 1.600 meters höjd till toppen på ca. 18 minuter. En vacker tur med en fantastiskt utsikt.

Utmaningar hittar man framförallt på de tre pisterna som 1957 utpekades till "The 3-TRE Tour". Genom åren har namn som Marc Girardelli och Karl Schranz stått på vinnarpodiet i detta prestigefyllda lopp. De två mest sevärda pisterna är Pista Canalone Miramonti, som användes till storslalom, 710 m pist med ett fall på helt upp till 58 %. Och Pista Spinale Direttissima som med 2 400 meters längd och ett fall på upp till 60 % verkligen ger utmaningar även till världseliten. Denna pist slutar i Madonna di Campiglio och sista biten är riktigt brant och kräver mycket snö för att vara lämpligt för mindre övade skidåkare.


Skidområdet är i det stora hela mycket bra. Det saknas dock ett par liftutbytningar lite här och där, gamla långsamma liftar som genom att bytas ut mot moderna expresstolliftar skulle lyfta området ytterligare. Dessutom finns det tankar om en utbyggnad som förbinder området helt till området Pinzolo, och så blir området ännu större.Kulinariska upplevelser i Italien
Redan i skidområdet kan man få ett smakprov på de kulinariska uppplevelserna som Italien har att erbjuda. Glöm allt om den lokala pizzerians pepperonipizza och testa istället att beställa en pizza på restaurangen/baren på toppen av Monte Spolverino i 2 092 meters höjd. Varning: Fundera på att dela den med en annan, för det är en pizza i vuxenstorlek.Rifugio Viviani som ligger vid sjön på toppen av liften Express Fortini, är ett annat matställe som måste besökas på vägen tillbaka till Folgarida. Ge dig god tid och njut av maten och serveringen. Har du barn som kan klara sig själva så släpp ut dem i Zeledria-liften som ger tillgång till de två blå pisterna precis bakom restaurangen. Då det är tal om en serveringsrestaurang är det lite dyrare men till gengäld slipper du risken att ramla med en bricka Spaghetti Bolognaise och en cola i kampen om en sittplats.


På vägen mot Folgarida kan det vara frestande att titta förbi Marilleva. Vi gjorde det ett par gånger med ångrade oss direkt. Kanske var det en tillfällighet, men båda gångerna var det 100-tals skidskoleelver i stora flockar som fyllde pister och liftköer.


Lyx. Var kommer det in i bilden?..

För några är skidsemester enbart skidåkning och kan man bara få tak över huvudet så är kvaliteten mindre väsentligt. Denna gång valde vi dock att skämma bort oss lite och vi fann Alphotel Taller.

Hotellet ligger lite utanför Folgarida centrum (som i det stora hela inte är en så stor by), bredvid skridskobanan. Det är gångavstånd till pisten, ca. 250 meter bort. Hotellet ägs av Elena och Mario Taller, härav namnet. Vad betyder det då för kvaliteten att man ligger lite extra pengar på boende på ett fyrstjärnigt hotell. Det kan vi inte låta bli att skriva några meningar om - och vi får inte något från hotellet eller resebyrån som reser hit för att skriva detta - men det ska beskrivas, för låter du bli att besöka ett sånt ställe går du miste om något.


Mario är högutbildad och en respekterad skidlärare och bergguide och det bär hela hotellets lobby/upphållsrum en tydlig prägel av. Pokaler och diplom över allt efter många års arbete på skidor och som guide.

Efter första skiddagen var det största pokalbordet avplockat och ersatt av ett stort kaffe-/snackbord, där man efter dagens arbete i snön kunde njuta av allvärldens läckerheter. Så en halvtimmes tupplur och därefter en tur i hotellets wellness-avdelning, med pool/spa, bastu och ångbad.

Efter bara ett par timmar kändes det som man varit stamgäst i många år. Och med tiden som veckan förflöt blev vi garanterat inte besvikna. Imponerande frukostbuffet, stor dessertbuffet och en trevlig candle light dinner med goda viner. Även om det nu är länge sedan så passar kommentaren "Min bästa skidsemester", om just denna skidresa.