« Till översikten

Gasteinertal: En adventssöndag i himmelriket ...

Vi packade bilen till bristningsgränsen, tre polare och den enes son, för att åka till Österrike och sätta igång skidsäsongen år.

Det kryper redan i benen här på redaktionen och här kommer ett litet reportage om att ta en kort skidweekend tidigt på säsongen innan skidorterna vaknar till liv på riktigt och när snön har börjat falla. Vi packade bilen till bristningsgränsen, tre polare och den enes son, för att åka till Österrike och sätta igång skidsäsongen.

Resan var allt annat än nådig. Stormen Simone härjade över Nordeuropa torsdag eftermiddag. Men iväg kom vi, även om resan till Österrike kommer att gå till historien som den hittills längsta för Skidresors utsända. Den ”normala” bilresan med tre chaufförer som turas om med att köra och som oftast glider, var nu ersatt av orkankaos, välta träd och lastbilar långt ned i Tyskland, snöoväder i Kasselbackarna och sedan igen från München och fram till destinationen – förväntningarna blev inte mindre på vägen. Med allt slit och det dåliga vädret så skulle det banne mig också vara bra skidväder när vi kom fram... men vi ska erkänna att tankarna då och då gick till flyg och bekväma vilostolar i en buss – för vi hade valt att köra utan takbox, så bilen var därför fullsmockad.

Orörda bergssluttningar med massor av snö väntade på ossOrörda bergssluttningar med massor av snö väntade på oss

Skidområdena i Gastein hade öppnat en vecka innan vi kom och den snö vi hade kört i sedan München hade också tittat förbi Alperna, så det var nysnö som väntade oss vid ankomsten. Vi hade allierat oss med ett par duktiga skidåkare som kände till området och som ville guida oss de kommande tre dagarna. De hade redan varit i staden i en vecka – förutom de månader de redan hade på CV:t från staden – så allt var rekognoserat i området. De hade på ett villkor lovat att visa oss området. Villkoret var att vi naturligtvis hade säkerhetsutrustning i form av lavinsändare, skyfflar och sonder i ryggsäcken. Det var självklart nerpackat, kollat och testat innan vi gav oss iväg, så tycker du att det är konstigt att vi liknar varandra på bilderna till texten här – så ja, vi köpte utrustningen tillsammans och är ganska lika några av oss. ;o)

Glada grabbar redo för djupsnöGlada grabbar redo för djupsnö

Vad väntar det i början av december?

Sammanfattat i en mening så väntade det: Massor av snö, orörda snö-hang, absolut ingen trängsel. Med ett ord: Drömförutsättningar.

Gasteinertal har fyra huvudområden, först i dalen ligger Dorfgastein varifrån man kan åka skidor till Grossarl, längst in i dalen Sportgastein och mitt i dalen Bad Gastein och Bad Hofgastein som är förbundna skidområden via dalen Angertal. Vi åkte fredag och lördag i sistnämnda området. Pisterna hade massor av snö, solen lekte tafatt med molnen, en kamp som molnen vann varje dag – men det ändrade inte det faktum att snön var fantastisk.

Freeride i pudersnöFreeride i pudersnö i det oändliga – det var som en dröm.. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBH

Pistmaskinerna hade inte kört igenom alla pister efter snöfallet natten till torsdagen, så på flera ställen hittade man fantastisk, orörd djupsnö ovanpå en preparerad pist – perfekt träning i den djupa snön, med någorlunda visshet om att det inte gömde sig trädstubbar och klippor under snön.

Efter kort tids skidåkning instruerades vi i att dra oss in mot en elmast i en liten glänta och följa ett spår i en liten skog på vägen från Stubnerkogl ner mot Angertal – och här visade det sig för första gången vad de nästkommande dagarna skulle erbjuda i form av utmaningar, fjäderlätt pudersnö till långt upp över knäna, ett par ”guider” som förväntade att vi var i god form och inte rädda för att åka i hög hastighet mellan några träd. Det blev början på det ena fantastiska snö-hanget efter det andra som vi drogs igenom. Som små arbetsmyror zick-zackade vi oss ned längs bergssluttning efter bergssluttning, för att sedan åka direkt in till liften igen (förutom de få gånger vi fick lov att ta en kort fotopaus).

Fantastiska snö-hang med träd som var täckta av fjäderlätt pudersnö.Fantastiska snö-hang med träd som var täckta av fjäderlätt pudersnö.

Fredagen och lördagen fortsatte likadant och euforin ville inte ta slut. Vi liknade antagligen några som var halvberusade när vi varje eftermiddag gick in på Spar-mataffären för att handla kvällsmat – men det var bara en berusning över fantastisk natur och snö som gjorde att vi log med hela ansiktet. Sällskap, snö och skojigheter som tillsammans gjorde dessa dagar till några av de bästa skiddagar jag länge kan minnas – eller det som senare visade sig bli början på en fantastisk säsong.

Ibland försvann en del i snön – vi hittade dock alla igen och fick med dem hem...Ibland försvann en del i snön – vi hittade dock alla igen och fick med dem hem.

Tredje dagen, ta det försiktigt...

Så är det ibland några som börjar den tredje dagen. Den tredje dagen är den farligaste, kroppen är trött och modet är stort när skidorna äntligen börjar uppföra sig som man gärna vill. För oss borde varningen nog snarare låta – ta det försiktigt – åker ni skidor denna dag, så blir ni beroende av en sådan här skidresa varje år från och med nu...

En av de sista nedfarterna – fantastiskt, vackert och medryckandeEn av de sista nedfarterna – fantastiskt, vackert och medryckande

Dorfgastein – stugor, charm och ännu mer bra skidåkning

Tredje dagen förlades till Dorfgastein, området var som de föregångna dagarnas – dels spökstadsaktig, massor av plats, absolut ingen liftkö och fantastisk snö. Efter ett par åk var det dags för det första åket där begreppet ”earn your turns” kom på tal. Fram till nu hade all skidåkning varit lättillgänglig från liftsystemet, men tredje dagen kryddades med en liten promenad till Fulseck-toppen, fantastisk skidåkning återigen, för att hamna långt nere i området på väg mot Grossarl. I dalen väntade en liten promenad till, men inget anmärkningsvärt avstånd. På vägen korsade vi början av Harbach, en å delvis täckt av snö, men ett litet hopp skulle det till för att komma över vattnet.

För de lekfulla fanns det massor av stubbar och liknande att hoppa på.För de lekfulla fanns det massor av stubbar och liknande att hoppa på.

Det fanns massor av orörda snö-hang eftersom många av de inkarnerade freeride-åkarna hade sökt sig mot Sportgastein och vi hittade därför den ena orörda ”hang” efter den andra. Från toppen av Fulseck-liften fanns flera nedfarter på östsidan, först ovanför trädgränsen med bottenlös pudersnö och längre ned mötte vi trädgränsen och skidåkningen förssiggick mellan små snösvampar som trädstubbarna hade skapat. Dessa kunde dock ses från några av stugorna i området, och det betydde att kort tid efter att de första spåren var gjorda så hittade andra skidåkare också dessa rutter.

Bra rekommendationer och information om du vill iväg på en skidweekend innan jul.

Kör man bil kan det planeras med kort varsel. Perioden är fortsatt lågsäsong för hotell och liftområden och med lite flexibilitet kan man även hålla ett vaket öga på snörapporterna innan man beställer en skidhelg och åker iväg. Vi åkte bil till Bad Gastein, staden kan också lätt nås med tåg via München.

Det finns några resebyråer som erbjuder resepaket innan jul, oftast de första helgerna i december, eftersom resorna också fungerar som alternativa julfester för företag.

Räkna med att det är få människor. Om hälften av en skidresa för dig är fullpackade afterski-ställen, med full fart med österrikiska schlagerlåtar, så är det inte i början av december du ska resa – då får du inte hälften av det som är en bra skidresa för dig.

Restauranger i staden och vid backarna kör ännu inte med full hastighet, de är öppna, men allt på menyn är inte nödvändigtvis i kylskåpet än, så det kan hända att sortimentet är lite begränsat.

Det var inte det begränsade sortimentet som gjorde att detta var dagens meny. Nej, det var Skidresors utsände som var sugen på Leberkäse och Pommes fritesDet var inte det begränsade sortimentet som gjorde att detta var dagens meny. Nej, det var Skidresors utsände som var sugen på Leberkäse och Pommes frites.

Pisterna är inte alltid lika välpreparerade som under högsäsongen – vi antar att de tänker att så många människor är det trots allt inte och det är massor av plats, så saknas preparering kan man ta den andra sidan av pisten.

Du ska definitivt åka iväg om du vill göra din skidsäsong längre, slippa liftkö och om du har fablaisse för pudersnö. Åk iväg med familjen och skippa julklapparna till fördel för en extra skidsemester, du överlever nog utan att gå på en av decembers alla julfester, om den tänkta skidweekenden krockar med en julfest. Eller gör som vi gjorde, gå ihop ett kompisgäng, packa bilen till bristningsgränsen (det behövs inte mycket kläder till 3-4 skiddagar) och stick iväg med skidåkning som mål – kanske till och med starta en ny tradition.

Bottenlös pudersnö – hang efter hangBottenlös pudersnö – hang efter hang

Andra upplevelser i Gasteinertal.

Vädret är svårt att förutse. Vi hade tur som hade perfekt snö- och skidväder, men om vädret sviker finns andra möjligheter som också kan vara relevant att kika på när du ska välja skidort. I Gasteinertal finns bland annat de två wellness-centren Felsentherme och Alpentherme i Bad Hofgastein. Sistnämnda har 32 000 kvadratmeter vatten och wellness – det är lika stort som 4-5 fotbollsplaner.

Alpentherme GasteinAlpentherme – 32 000 kvm vattennöje och wellness Foto: Alpentherme Gastein

Ett besök i Alpentherme är även ett perfekt avslut på en bra skiddag och här kan man mjuka upp musklerna i de många bassängerna.

Der kan bades inde såvel som udeDet stora Alpentherme har bassänger både inne och ute. Foto: Alpentherme Gastein. Foto: Alpentherme Gastein.

Väljer du att resa i december, så kom också ihåg att titta förbi de mysiga adventsmarknaderna som finns i många österrikiska städer, till exempel i Bad Hofgastein.

Adventsmarknad i Bad Hofgastein. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBHAdventsmarknad i Bad Hofgastein. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBH


Ett par videor från Gastein, den första är inspelad av våra guider några dagar innan vi kom, den andra är från december år 2012.

Lite fler foton som avslutning:

Freeriding. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBHFreeriding i Gasteinertal. PR-foto. Foto: GASTEINERTAL TOURISMUS GMBH

Powder unlimitedPowder unlimited, de orörda bergssluttningarna tog aldrig slut.

Glada testpersoner, det här bör vi nog testa igen.Glada testpersoner, det här bör vi nog testa igen.

Vi njuter utsikten innan sista åket. Vi njuter utsikten innan sista åket.

"Hem är åt det hållet"... "Jamen, ska vi verkligen hem nu..."

Skidresor.com var inbjudna av Alpeferie.dk.

Läs mycket mer om skidsemester i Bad Gastein 

Skidsemester förslag i Bad Gastein

Hotel Lindenhof Hotel Lindenhof Bus fra 6.553:-/pers.
Hotel Elisabethpark Hotel Elisabethpark Bil fra 3.619:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning