Fokus på traditioner och lyx i Kitzbühel

Fokus på traditioner och lyx i Kitzbühel

I Kitzbühel betalar man som regel lite mer än på andra ställen, men belöningen kommer att vara tiofaldig när man pekar skidspetsarna neråt mot den traditionsrika staden där skidåkningen har en central

För alla som bara har följt med lite grann i skiracing ger namnet Kitzbühel rysningar längs hela ryggraden. Den legendariska alpskidorten är nämligen hemvist för det mest vördnadserbjudande stoppet på World Cup-programmet, Hahnenkammloppet. Här flyger världens bästa skidåkare nedför Streif, som sägs vara världens mest utmanande pist.

Världens bästa skidområde

Lyckligtvis har Kitzbühel mycket mer än ångestladdade störtloppspister att erbjuda. Det lägger man märke till när man promenerar i staden. Här vittnar rika människor klädda i dyra klädesmärken om att Kitzbühel även är en destination för de som uppskattar en härlig stad lika mycket som bra skidåkning.

År 2015 utsågs Kitzbühel till världens bästa skidområde av World Ski Awards, som är en oberoende organisation. Det krävs att det levereras kvalitet på alla fronter och det är något man ska leva upp till.

Foto: Kitzbühel
Österrikarna är enormt stolta över att Kitzbühel utsågs som världens bästa skidområde

Enastående österrikisk kvalitet

Vi kan direkt konstatera faktumet att Kitzbühel är många saker, men att billigt inte är en av de sakerna. Men däremot kommer priserna inte i närheten av den nivå som är i franska Courchevel eller schweiziska Zermatt.

Som oftast så hänger kvalitet och pris ihop. Så är det även här. Kitzbühels huvudrätt är de dryga 230 pistkilometerna som placerar området högt upp på listan över de största skidområdena i världen. Majoriteten av pisterna är blå eller röda och generellt sett är området perfekt för den genomsnittliga svenska skidåkaren. Det finns dock även ett bra urval av svarta pister, varav den tidigare nämnda Streif, som traditionellt sett har kunnat utmanövrera några av världens bästa skidåkare.

Till att transportera dig från staden på 800 meters höjd och upp till de 2 000 meterna, varifrån skidåkningen börjar, finns det 61 moderna liftar som uppfyller den allra högsta österrikiska standarden. Liftsystemet hyllas konstant för att vara ett av världens bästa och när man tänker på de många miljoner euro som årligen investeras i systemet, så är det inte så konstigt att det hyllas.

Foto: Kitzbühel
Kitzbühel bjuder på skidåkning i världsklass

Traditionernas stad

Kitzbühels historia sträcker sig tillbaka till 1100-talet och redan då var det, i kraft av sin status som viktig handelsstad, en välbärgad ort. Än i dag kan man få en känsla av att bli förflyttad tillbaka i tiden när man på kvällen spatserar runt i staden vars centrum är omringat av en gammal stadsmur, gatorna är kullerstensbelagda och det finns kyrkor från 1300-talet.

I området har skidåkning varit en fast del av livet i mer än 125 år, vilket enligt de som bor här gör det till den mest traditionsrika skidorten i Alperna. Det beror antagligen på de lättillgängliga vågiga bergen som ligger precis mitt i Österrike, samt att området är så snösäkert som det är.

Idag bärs facklan vidare av det traditionsrika Hahnenkammloppet samt stadens konstanta strävan efter att bli ett bättre skidområde för varje år som går. För det spelar ingen roll hur många kvinnor i päls som strosar runt nere i centrum, det är uppe på berget som den verkligen magin finns.

Foto: Kitzbühel
“En utförsåkare kan bli världsmästare eller olympisk mästare i störtlopp. Men han blir först en riktig man när han har triumferat på Die Streif.” Så stod det i en artikel i tidningen Berliner Zeitung

Skidåkarnas stad

Fördelen med att det mitt på dagen är massor av folk nere i staden, är att samma folk inte tar plats uppe på berget och därför är det sällan nämnvärda köer vid skidliftarna.

Det ger dig svängrum så att du kan njuta av den fantastiska skidåkningen, både på och utanför pisterna. För offpisten häromkring är absolut nämnvärd. Bergen kring Kitzbühel är primärt gräsbeklädda och det betyder att det inte krävs särskilt mycket snö förrän man har fantastiska möjligheter att åka freeriding.

Även om området endast sträcker sig upp på 2 000 meters höjd, vilket inte är särskilt högt jämfört med många andra ställen i Alperna, så vittnar snöhistoriken om att chansen för att åka skidor i bra snö i Kitzbühel är mycket större än risken för att åka skidor i dålig snö. Skidsäsongen här sträcker sig från mitten av oktober till början av maj – det är en av de längsta säsongerna i Österrike.
Foto: Michael Werlberger
Vare sig du vill åka pist, park eller puder så kan du göra det här

Summan av kardemumman

Ja, Kitzbühel är en lite smådyr destination och där du inte kan undvika att stöta på överklassen. Däremot kan du kasta dig ut i bergen som är som skapade för skidåkning och uppleva en historisk stad som hälsar dig varmt välkommen när du kommer tillbaka efter en härlig skiddag. De relativt blygsamma höjdmeterna betyder att du aldrig kan vara säker på att temperaturen kommer över fryspunkten, men väderstatistiken säger att det alltid finns tillräckligt mycket snö.

Kitzbühel är en annorlunda upplevelse jämfört med Wagrain eller Sölden och är man villig att prova detta kan Kitzbühel för dig bli det som området kallas av många; världens bästa skidområde.

Läs mer om skidsemester i Kitzbühel här

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Resebyråer till Kitzbühel / Kirchberg
Fakta om Kitzbühel / Kirchberg
Skidområdet: 800-2000 m.ö.h
Staden/byn: 800 m.ö.h

160 pister i allt
72 km blå
66 km röd
22 km svart

Lifter: 58 stk. / 79.900 pers/time

Släpliftar: 23
Sittliftar: 28
Kabinliftar: 5

Mer om skidresor till Kitzbühel / Kirchberg

Hitta erbjudanden på skidresor