Därför ska du uppleva Hemsedal

Därför ska du uppleva Hemsedal

Hemsedal bjuder på familjetid, bra skidåkning och fina landskap. Här hittar du en lista över saker som du bara måste testa när du besöker Hemsedal.

Hemsedals pistkarta

Självklart ska man prova pisterna i Hemsedal. De är alltid i ett helt fantastiskt skick eftersom temperaturen alltid är väsentligt lägre än den är söderut. Snön är så fin och härlig att åka i att det nästan alltid känns som om man åker nedför en nypistad backe. Det finns ett stort urval av pister och längder. Men det är framförallt en pist som jag vill framhäva som man bör testa, och det är den svarta pisten som har nummer 8 på pistkartan och som går under namnet Søhuagløypa. Förutom fantastiska och utmärkt tekniskt utmanande nedfarter, så är Hemsedal ett genialt område för barn, där det finns många utmaningar att ta sig an. Området är lättöverskådligt och barnen kan åka fram och tillbaka i området, utan att åka vilse. 

Se pistkartan över Hemsedal här

Foto: Ola Matsson

Du hittar grymt fina och välpreparerade pister i Hemsedal

Hemsedal Funpark

Hemsedal funpark erbjuder en massa kul för alla nivåer. Det finns många kompetenta folk anställda för att forma parken så att den alltid är i perfekt skick när du ska igenom den. Även om man är en familj som är iväg på skidsemester kan parken erbjuda en massa skojigheter för både barn och vuxna, samtidigt som den också kan förbättra ens skidtekniska färdigheter genom skratt och lek. Om man inte vill att ens familj ska igenom detta, eller törs man inte själv ge sig ut i parken, så kan man ju också ställa sig en stund och titta på de ”professionella” som ofta tittar förbi parken och gör coola trick. 

Foto: Skistar.com

Parken trimmas dagligen så att den är i toppenskick varje dag

Hemsedal Webcam

Medan man väntar på att få ge sig iväg till Hemsedal, så kan man stilla sin längtan genom att titta på de många webbkamerorna som Hemsedal har satt upp. Där kan man se hur vädret är, hur mycket det har snöat och få en känsla av stämningen där uppe i norr. Det kan vara skojigt för både barn och vuxna att få se lite av det område, som så många längtar efter att få besöka. 

Se webbkameror från Hemsedal här

Foto: Skistar / Making View

Webbkamerorna ger en bra bild av hur förhållandena är

Massor av pister på liftkortet i Hemsedal

Liftkortet till Hemsedals skidområde ger tillgång till 20 liftar som kan frakta runt dig till alla områdets 47 pister. Förutom detta ger liftkortet även tillgång till Solheisens skidområde, som beskrivs längre ner i artikeln.

Foto: Skistar

När man har fräst runt på pisterna förtjänar man en fikapaus

Ett av de bästa afterski-ställena i Norden

Afterskin i Hemsedal är känd som Nordens bästa afterskiställe. Det finns massor av möjligheter med olika barer där stämningen varierar från ställe till ställe. Stavkroa är i synnerhet ett ställe som är värt att besöka om man gärna vill dansa. Bar[t] är ett ställe med lite partygalnare afterski där man hittar inte mindre än 6 barer och DJs som spelar de allra bästa låtarna. Båda ställena bör upplevas om man är på humör för ett par ”billiga” öl och full fart. Om man däremot hellre vill sitta ned och umgås med en öl i handen och lyssna till mer lågmäld musik, och till och med livemusik vissa dagar, då ska man välja Hollvin Resturant & Bar. 

Foto: Kalle Hägglund/SkiStar Hemsedal

Även om det inte är Ötzi, så är stämningen ändå helt i topp

Kvällsskidåkning tre dagar i veckan

Tisdag, onsdag och torsdag har hela området öppet till kl. 19 där man kan åka skidor på de belysta nedfarterna. Det ger en helt särskild stämning när man åker upp med liften och det är alldeles stilla och bara månen och stjärnorna lyser upp området omkring dig. När man sedan åker nedför pisterna i lampornas sken ger det en helt särskild snökänsla eftersom man inte alltid kan se alla konturerna. Om fredagen har de ytterligare öppet från 18-21, där man kan testa hur det är att åka skidor när kylan verkligen slår till. Kylan ger en särskild slags snö som ger en fantastisk känsla när man åker skidor i den mörka vintern.


Det är fantastiskt vackert att åka skidor på kvällen

Ge dig ut på snöskoter

Hemsedal Skisenter erbjuder utflykter på snöskoter. Denna aktivitet är för ungdomar/vuxna som är över 16 år gamla. Man kan få en tur på en tre kilometer lång bana som redan är spårad. Detta i fina och vackra omgivningar precis vid Lykkja som ligger några kilometer från Hemsedal. Om man är en grupp kan man åka en touring-tur där man kommer runt med en guide på en mini-safari, eller så kan man åka runt i det/den redan anlagda skoterspåret/banan. 


En upplevelse utöver det vanliga

Upplev en mysig slädtur

Här kan hela familjen komma iväg på en mysig slädtur där man kan se Hemsedalsområdet tillsammans med familjen. Man sitter i en släde och dras genom snön. Slädturen börjar vid Flaget gård mitt i Hemsedal. Turen går genom skogen, där man verkligen kan få lite härlig kvalitetstid med familjen, medan man tittar upp på stjärnhimlen och försöker hitta olika stjärntecken eller kanske dricker lite varm choklad. 

Foto: Ola Matsson

Man kan ägna många timmar åt att titta på kvällshimlen

Vetenskapsexperiment – får endast utföras av en vuxen

Om man är i Hemsedal och man på kvällen sticker ut huvudet genom dörren, så kommer man utan tvekan lägga märke till att temperaturen är en aning kallare än på många håll i Sverige. Ibland kan temperaturen komma under -30 grader. Vid denna temperatur kan man göra ett experiment tillsammans med familjen. OBS, en vuxen ska göra detta experiment, aldrig barn! Experimentet innehåller kokande vatten och ska behandlas med respekt och åskådare bör alltid stå på ett minimumavstånd på 10 meter. Då kan åskådarna och barnen också se bättre. 

Om man kokar vatten och kastar upp det i luften utomhus kommer vattnet att ”förånga” med det samma och bilda ett stort moln. Det är skoj och ser helt fantastiskt ut när allt vatten bara försvinner ut i luften. Det ska dock vara en viss temperatur utomhus för att det ska funka.


Far iväg i hundsläde

Hemsedal erbjuder, förutom häst och släde, även turer i släde bakom ett hundspann av huskieshundar. Här ska det bokas i förväg. Man kommer ut på en tur i släde med en guide som kör framför en. Här kan man ha med sig barnen som kan sitta i släden och följa med på en tur över isen på sjöarna och sedan en sväng in i skogen. Detta sker från middagstid och fram till runt kl. 16, så man ska räkna med en eftermiddag utan skidåkning. Det erbjuds också turer med övernattning om man är äventyrligt lagd. 


Helt klart värt att uppleva! 

Dagstur till Solheisen

När man nu befinner sig i Hemsedal och åker skidor så kan man ibland sakna solen. Hemsedal får inte mycket sol under en dag eftersom bergen ser till att skugga dalen och många pister får ingen sol alls. Detta gör att snön alltid är bra att åka på, men den där solen är ändå härlig att ha ibland när man åker nedför en backe. Det kan dock lösas! Man kan ta en dagstur till området Solheisen, där man kan njuta av solen medan man åker skidor. Man kan använda liftkortet som gäller i Hemsedal i Solheisen, så man behöver inte betala extra för detta. Området ligger på andra sidan av Grøndalen och har 6 nedfarter med 3 liftar. 

Samtidigt är hela området mycket barnvänligt. Det finns flera olika bra träningsbackar med massor av skojiga utmaningar för barn. 

Foto: Kalle Hägglund, SkiStar Hemsedal

Hemsedal är ett av de mest barnvänliga skidområdena i Europa

Läs mer om skidsemester i Hemsedal här

Publicerad av: Patrick Berndt Pedersen

Resebyråer till Hemsedal
Fakta om Hemsedal
Skidområdet: 640-1530 m.ö.h
Staden/byn: 625 m.ö.h

46 pister i allt
17 km grön
12 km blå
9 km röd
8 km svart

Lifter: 28 stk. / 28.500 pers/time

Släpliftar: 15
Sittliftar: 6

Mer om skidresor till Hemsedal

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen