La Rosiére - härlig skidåkning, härlig by, härlig inkvartering

La Rosiére - härlig skidåkning, härlig by, härlig inkvartering

Skidresor.com tittade förbi franska La Rosiére sist på säsongen, närmare bestämt i vecka 12. Skidorna var knappt torra från förra skidresan.

Så det var med förväntningar om en vecka som skulle bjuda på massor av härliga skidupplevelser, god mat och vin samt en form, som var på topp!

Denna gång hade vi för en gång skull tagit bilen och åkt de 147,2 milen från Århus(Danmark) till Tarentaise-dalen i det sydöstliga hörnet av Frankrike.


La Rosiere som ligger i 1850 meters höjd. Le McKinley i bakgrunden

La Rosiere är en del av skidområdet Espace San Bernardo som, utöver La Rosiére, också omfattar italienska La Thuile. Kombinationen av det italienska och det franska köket samt ett högt beläget skidområde lockade i slutet av säsongen, samt en önskan om en inkvartering av ganska bra standard. En standard där lägenhetsmyset omkring Uno-spelet kan ta plats på andra ställen än på resväskan i vardagrummet. Efter kort tids sökande hade vi hemifrån tittat ut lägenheterna Les Cimes Blanches. Det är nybyggda chalet-lägenheter med inomhusparkering till bilen, frukostbrödsservice, wellness-center och närhet till pister och liftar. Det ångrade vi inte.


Les Cimes Blanches, nyare lägenheter med gott om plats

Vid ankomsten var det mulet och de första dagarna bjöd tyvärr på mulet väder och en så stark blåst, att liftarna och pisterna som forbinder den franska och italienska delen av skidområdena, var stängda. Vädergudarna kan man inte klaga på men naturligtvis inte det man drömmer om efter 20 timmar i en bil. De tre dagarna användes dock till att lära känna det närliggande skidområdet och se lite av byn.


Välmående. Om vädret inte är till sol och skidåkning så är det härligt med lite lyx.

La Rosiére består av flera bydelar, de äldsta delarna av byn ligger med utsikt över Tarantaise-dalen och består av enskilda lite större lägenhetshus, men är annars präglat av mindre hotell och chaletter. Något som byn ligger stor vikt på är att fasthålla. Här ska det vara fokus på kvalitet och aktiviteter. I början av veckan springer vi på byns turistchef Eric Lemaire som säger: "Tidigare handlade det om att skapa sängar i Frankrike, i dag handlar det om att skapa kvalitetssängar med mer plats och service omkring gästerna." ´ I förlängning av denna mening nämns ett par lyxhotell långt bort från vår plånboks kapacitet, som är under uppbyggnad. Vi gläder oss över den lägenheten vi bor i, som vi menar är kanon för våra behov.

Aktiviteter som inomhusbaserad skridskobana, bowling och lördagens marknad på huvudgatan var bara några av de aktiviteter som Eric också framhävde. I La Rosiére vill man, som överallt annars, gärna locka ännu fler gäster och här är det fokus på familjer, och gärna familjer i upp till tre generationer.


Skridskobana och bowlingbana är bara två exempel på aktiviteter i La Rosiére

Efter 3 dagar med snöväder, förtvivlade mor- och farföräldrar på huvudgatan, som trodde att påsk-skidsemestern var en garanti för att använda faktor 30-solcreme och solglasögon, då hände det plötsligt - det klarnade upp och hela skidområdet öppnade.

Skidåkningen
Skidområdet bjuder på 150 km pist jämnt fördelat på allt, från enkla gröna pister till den upp till 73 % branta Franco Berthod-pisten, som går ned mot italienska La Thuile. En pist som använts till flera World Cup-lopp. Pisten är 4 km lång, och vill du antingen hitta den eller undgå den är det pist nr. 3 på pistkartan, du ska hålla kolla på.


"Franco Berthod"-pisten med en lutning på upp till 73 %...

Högsta skidåkningen som kan nås med en lift, är i 2641 meters höjd på toppen av La Belvedere, men vill man ännu högre upp, är det möjligt att komma på helikopterskidåkning, detta startar på den italienska sidan(det är förbjudet att lätta med turister med det föremålet att göra helikopterskidåkning från Frankrike). Med helikopter är det möjligt att nå till toppen av till exempel glaciären Rutor i upp mot 3500 meters höjd.


Möjlighet för helikopterskidåkning - här avgång mot glaciären Rutor Skidmässigt är området nära La Rosiére och bydelen Les Euchets båda superbra områden för de mindre övade, gröna och blå pister gör det överkomligt för de flesta nivåer att få en bra start från byn. Söker man fler utmaningar kan man röra sig längre ut i terrängen.


Pist på mellanstycket, god plats och rimlig lutning och massor av snö

Vi tyckte bäst om den mittersta delen av området, med pister som slingrade sig ned mot Col du Petit Saint Bernard, också kallat sektor Col du Petit Saint Bernard på pistkartan. Här hittade vi ganska många breda röda pister, med bra lutning och fantastisk preparering.

Det italienska köket och inte att förglömma - det franska!
På den italienska sidan i skidområdet stötte vi på den mysiga bergsrestaurangen "Maison Carrel". Maison Carrel bjöd på god mat och inte bara cafeteriamat, det vill säga att här finns läckra tillberedda rätter och desserter, samt stort urval av vin och andra drycker. Bestämt ett rekommenderat mål för en dagstur från La Rosiére till La Thuile, med lunch på "Maison Carrel". Man åker nästan rakt över restaurangens tak om man tar liften Argilien Express. Vi kan rekommendera det mesta på menyn, men deras Tiramisu ska nog speciellt lyftas fram.


Matdags i La Thuile på Maison Carrel

På terrassen vid Maison Carrel kan utsikten till bl.a. Rutor njutas och i det stora hela ligger restaurangen lugnt och stilla, för dem som inte drömmer om en cafeteria med pommes frites och pannbiffar.

På den franska sidan får barn och barnsliga själar inte missa en omgång pannkakor och varm choklad på restaurangen vid Le McKinley, som finns vid liften Roches Norres Express, en relativt ny 6-stolslift som går direkt upp i området från La Rosiére by. Prisnivå: en pannkaka/crêpe med tillhörande varm choklad kostar ca. 30 kronor - och så kan man själv välja om den ska ha socker, sylt eller bara nutella! Pannkakorna på Le McKinley blev inte vårt sista möte med stället. Ett par dagar senare när alla krafter hade använts ute i snön, var det tid för att låta lägenhetens spis få en kväll ledigt och det beställdes pizzor - dock inte helt från Italien, de levererades till dörren från självaste bar/restaurang McKinley, som också kunde erbjuda utkörning. Pannkakorna på Le McKinley blev inte vårt sista möte med stället. Ett par dagar senare när alla krafter hade använts ute i snön, var det tid för att låta lägenhetens spis få en kväll ledigt och det beställdes pizzor - dock inte helt från Italien, de levererades till dörren från självaste bar/restaurang McKinley, som också kunde erbjuda utkörning.


Utkörningspizza från Le McKinley

Har man lust till annat än pizza bjuder La Rosiére på massor av spännande matställen med mojlighet för att äta traditionellt, såväl som att testa urvalda franska specialiteter. Le Ancolie ligger i bydelen Les Eucherts, och bjuder på franska specialiteter, här ska/bör man dock beställa bord. Restaurangen ligger helt ytterst i bydelen, något som mest av allt påminner om en fransk privat boning på avstånd.

Mer centralt i Les Euchets hittar man La Grange, som också bjuder på et rikt urval av såväl vanliga grillrätter som franska specialiteter.

Pärlan i Tarentaise
Frågar man turistchefen kommer La Rosiére om 5 år gärna vara känt som en "Bra resort, med bra inkvarteringsställen och service" eller bara "Pärlan i Tarentaise" som det blev uttryckt. En pärla är La Rosiére på riktigt många sätt, bra restauranger, en fantastiskt vacker panoramautsikt över hela dalen och ett skidområde som löpande förbättras med nya liftar och pistförbättringar. Till vintern 2008/09 investerade man bland annat många pengar i ett större snökanonssystem i området. Även om belägenheten traditionellt är lika med stora snöfall.

Idén om att locka familjer i flera generationer ser ut att vara lyckat och om man så kan underhålla icke-skidåkare en hel vecka kommer alltid att vara utmaningen för ett skidområde. Här har man i alla fall tagit upp kampen och många platser, med pister och liftar som har förbättrats för fotgängare. Man har satt upp tider på hur långt det är till fots mellan liftar och restauranger i området och folk med snöskor som går i snön är en vanlig syn.

La Rosiére erbjuder gratis liftkort till personer över 75 år och attraktiva liftkortspaket till familjer bestående av två vuxna och två barn.

Skidresor.com var i La Rosiére med hjälp från "Les Cimes Blanches"

Nyttiga länkar:
Läs mere om skidresor i La Rosiere


Resebyråer med resor till La Rosiére:
##BUREAUER##


Möjligheter för offpist-turer med guide


La Thuile 

Publicerad av: Marianne Skov

Resebyråer till La Rosière
Fakta om La Rosière
Skidområdet: 1173-2641 m.ö.h
Staden/byn: 1850 m.ö.h

150 pister i allt
10 km grön
42 km blå
75 km röd
23 km svart

Lifter: 37 stk. / 46.000 pers/time

Släpliftar: 19
Sittliftar: 16
Kabinliftar: 1

Mer om skidresor till La Rosière

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen