Levi - Finlands största och bästa skidområde

Levi - Finlands största och bästa skidområde

Man förbinder vanligtvis inte Finland med fantastisk skidåkning, men det är helt fel! För Levi i Lappland är ett skidområde som jag gärna vill besöka igen.

Jag försökte att researcha så mycket jag kunde innan avresan till Levi. För ärligt talat så var min kännedom om skidåkning och skidsemester i Finland mycket begränsad. Som så många andra så kände jag bara till skidområdet Levi på grund av FIS World Cup, som har avhållits här i november varje år sedan 2004. Ett arrangemang som gynnat orten mycket, vilket även kan ses då många av liftarna/gondolerna är prydda med ansikten av tidigare World Cup-vinnare. Varje år får vinnaren förresten en ren som premie, vilket en en bra symbol för den fantastiska naturen som vi rör oss runt i.


Levi - 170 km nord om Polcirkeln

Levi i Lappland är ett av de mest nordliga skidområden som finns - och helt klart det bästa skidområdet i Finland. Som ett stort plus, så ligger det bara 15 minuter från Kittilä flygplats, så det känns nästan som att du landar i skidområdet. Samtidigt så tar det bara 1 timme och 20 minuter att flyga från Helsingfors, så det är inte så svårt att ta sig dit.

Här är några snabba fakta, för att ge dig en idé om området:

Logi och restauranger

- 750.000 skidgäster om året

- 25.000 bäddar (och de har behov för fler)

- 60 restauranger


Skidområdet:

- 43 pister

- 26 liftar och 2 gondoler

- 10 barnpister

- 3 rullband för barn

- 230 km längdspår

- 20 km vinterhiking-rutter

- 886 km snöskoterspår


Roliga fakta:

- 2.053 bastur

- 17 pooler

- 24 igloos

- 16 superfina “Norrskens”-stugor

- 111 dagar om året som man kan se norrsken

- 75 cm är det genomsnittliga snödjupet

-  480 slädhundar (Huskies)

- 12.000 renar i området

- Världens renaste luft (Det stämmer faktiskt!)


Fakta om Levi, som är markerat med ett hjärta på kartan


Riktigt bra och barnvänliga pister

Fjället fungerar riktigt bra, på det sättet att man får en bra kombination av gondoler, stolliftar och släpliftar. Samtidigt är det ett 360 graders skidområde, vilket betyder att du kan åka skidor hela vägen runt fjället. Området utnyttjas till fullo, så att du har pister hela vägen runt och inte bara på exempelvis nord- eller sydsidan.

Det betyder att du i princip kan starta med att åka mot väst, och sedan bara fortsätta tills du kommer tillbaka till startpunkten igen, vilket gör att du inte kommer att åka i samma pist om och om igen. Det betyder även att området hänger ihop på ett genialiskt sätt, som gör att du alltid bara kan åka upp till toppen, och därifrån åka ned till var du startade, vilket du inte kan uppleva på så många andra skidområden, där du oftast ska ned i en dal, och sen över i en annan för att komma tillbaka hem igen.


Vid de bästa och mest barnvänliga pisterna finns det även stolliftar


Det är 43 pister som varierar från lättare blå till krävande svarta. När det är sagt, så är det inte svåra pister. Du kan absolut bli utmanad här, men jag skulle kategorisera området som ett fantastiskt familje-skidområde, då det här finns något för alla nivåer.


Ett av de populära barnskidområdena ligger vid den stora pisten på sydsidan (bilden ovanför denna) så att barnen kan åka här, medan de vuxna åker i den stora pisten, så att man hela tiden är nära varandra


Om man har barn med på resan, så kan de spendera åtskilliga timmar i de stora funparks som finns för alla från nybörjare till professionella, medan de vuxna kan ge sig i kast med World Cup-sträckan, eller avnjuta ett glas på en av alprestaurangerna.


Du får knivskarpa pister! Även mot slutet av dagen, då det aldrig blir tungt eller uppåkt


Något av det mest fantastiska med skidåkningen i Levi måste vara den otroligt vackra panoramautsikten, som du upplever medan du susar nedför pisterna. Landskapet är mycket flackt, därför känner du dig som att du är på världens topp, och du kan se så långt ögat kan nå.

När man kombinerar den fantastiska utsikten med snö av toppkvalitet, så är man garanterad en bra skiddag. De låga temperaturerna ser nämligen till så att snön inte blir slaskig, tung och uppåkt, utan du får skarpa pister hela dagen - och här vill jag nämna att jag testade området i slutet av april.


- Video: Se ett av barnområdena här:


- Video: Du trodde att jag överdrev, men parken är faktisk ganska proffsig!Du kan åka till Levi utan att stå på skidor

Självklart så ska du testa av skidområdet när du är där. MEN, det som Levi kan kontra många andra skidområden, är att de erbjuder hundratals av roliga attraktioner/upplevelser/utflykter.

Häng med, för nu går det fort: norrskenstur, rensafari, hundspannsåkning, huskypark, isfiske, rodel, hiking, hästridning, köra gokart på en frusen sjö, se jultomtens by, övernatta på ishotell, spela laser tag, escape room, skejta i en inomhus skatepark, badland, prova en av 2.053 bastur, köra snöskoter, längdskidåkning, spela badminton, volleyboll, basket, klättra, gå i biografen, övernatta i igloo, isdykning i en av de 718 sjöarna, eller något helt, helt annat!


Det finns massor av aktiviteter, men det mest populära är nog en norrskenstur, som de flesta kommer för att se


Du kan helt enkelt göra allt. Vilket ger möjligheter för att kombinera skidsemestern med en massa annat kul. Jag mötte flera familjer som till exempel åkte skidor fram till cirka kl. 14, varefter de tog på en guidad snöskotertur eller gjorde någon annan rolig aktivitet. Enligt mig en möjlighet för att få lite extra krydda och få en lite annorlunda skidsemester.


En ridtur i Lappland kanske kan ge Herr och Fru Svensson en utmaning, på ett bra sätt


Personligen så prövade jag själv:


- Guidad snöskotertur

Det finns 886 km snöskoterspår i och omkring Levi, vilket öppnar upp för för några fantastiska turer runt omkring i området. Snöskoter är en del av vardagen när man bor så långt nordpå, därför så drönar alla runt på dem. Det ger dig möjlighet till att uppleva Lappland från en helt annan sida, än den man ser från skidområdet och när man kör runt på vägarna, då man kan komma helt ut i den vilda naturen med snöskoter.


Snöskoterturer är otroligt underhållande, oavsett om man är 6 eller 70 år


På vår guidade tur som varade i 2-3 timmar, så var det möjlighet för att gasa på ordentligt, och snöskoter är något som alla bara måste prova på. Vi avslutade turen i en tipi med lite lokalt kaffe och finska rövarhistorier. Hela turen höll en mycket hög kvalitet, och vi blev bemötta av en hög gästfrihet.


Du ser området på ett helt annat sätt när du bara fräser iväg mitt ut i ingenting


- Huskypark och hundspannsåkning

Föreställ dig 50 fluffiga och mysiga huskies på samma ställe! Det upplevde jag i Levi Husky Park, där de flesta av de “filmhundar” (primärt Siberian Huskies) som används världen, bor.

Om du är en djurälskare så MÅSTE du bara besöka den här parken. Du kommer att möta otaliga små söta hundar, rävar och renar, och så kan du avsluta besöket med att köra hundspann. Det går mycket fortare än du någonsin kan föreställa dig, och det är en upplevelse som du inte kommer att glömma på mycket länge.Det är full fart på när du blåser iväg över de frusna sjöarnaI huskyparken kan du även uppleva andra vackra djur, som denna mix av räv och Sibirisk Husky


- Längdskidåkning

Jag skulle inte kalla mig själv för längskidåkningstypen, men det fångade omedelbart mitt intresse! Det startar massor av olika spår omkring Levi, och det finns 230 kilometer som du kan utforska. Det fantastiska med längdskidåkning i Lappland är att du kommer att kunna få uppleva ett helt öppet landskap, så det är garanti för sagolika naturupplevelser.


Längdskidåkningen i Levi, Lappland är fantastisk


- Bastur/badland

Du kan inte besöka Finland utan att bada bastu. Man säger att det finns en bastu för var 2:e finländare. Jag skulle bli mycket förvånad om du bokat en stuga, och det skulle visa sig att den inte har egen bastu. Jag hade min egen privata bastu på mitt hotellrum, samtidigt som jag provade en på det lokala badlandet. Där satt jag med några lokala arbetare, och vi kan väl säga som så att de kastade något mera vatten på stenarna, än det jag är van vid.


Du hittar en bastu i varje hotellrum i Levi


Ishotell

Det här är möjligtvis världens coolaste ställe! I samarbete med HBO så byggde man för säsongen 2018/2019 ett ishotell med Game of Thrones tema! Man bygger upp det helt från grunden varje år (med olika tema varje år) med 400.000 kg is, vilket tar 6 veckor, och man börjar bygga i slutet av oktober, när snön börjar att falla.

Hotellet/restaurangen har över 83.000 besökare om året - och det med god grund.


Detta stället är en MUST-VISIT! Allt är gjort efter scener från Game of ThronesIsskulpturerna har helt otroliga detaljerDet finns tom en biograf där du kan titta på Game of Thrones


Om du är i området så bara måste du uppleva alla de fantastiska isskulpturerna och rummen. Om du är riktigt cool, så tar du en övernattning på ishotellet vilket kostar ca. 300 € per natt. Det ingår frukost, och du får även ett diplom, och skulle du känna dig lite romantisk efter ett par drinkar i isbaren med din partner, så finns det även en möjlighet för att gifta sig i iskapellet. Och ja, det är svinkallt!


Till och med glasen i baren är gjorda av isWinter is coming


En modern skidort

Levi som skidort är mycket up-to-date. Det finns allt sånt som du brukar hitta på de stora skidområdena. Bra utbud av skidbutiker, ett mysigt torg, 60 restauranger, och många barer. Det är därför en härlig och livlig stämning i byn, med en kombination av alla åldrar. Finnarna vet nämligen också hur man släpper loss på afterskin.


Även om det är ett familjeområde, så finns det goda möjligheter för afterski


I hela området är det 25.000 bäddar fördelat på hotell, stugor och lägenheter, men det saknas faktiskt fler bäddar på grund av områdets stora popularitet.

Bussförbindelserna är riktigt bra, så även om du hamnat på sydsidan av berget, så kan du lätt och smidigt ta bussen tillbaka till ditt boende.


Levi är en modern och mysig byDet är härligt liv och stämning i byn under dagen samt på de många restaurangerna på kvällen


Ska du till Levi på din nästa skidsemester?

Ja, utan tvekan! Jag har besökt otaliga skidområden, men detta är verkligen ett ställe som skiljer ut sig från mängden. För det första blev jag överraskad av den helt sagolika utsikten som man upplever under skidåkningen. Något som många av oss känner igen från skidsemestrarna i Sverige och Norge. Levi har dock en otrolig bredd, då det som sagt verkligen har något för alla åldrar och nivåer. Jag hade inte tvekat att åka till Levi med hela familjen.

Detta även på grund av att jag kan kombinera min “vanliga” skidsemester med upplevelser som jag inte kan få någon annanstans. Att dra iväg i 22 km/h efter 10 vilda huskies eller att köra mitt ute i ödemarken på en snöskoter . det är bara upplevelser som man inte glömmer i första taget, och det behöver heller inte kosta skjortan!

En rolig fakta - riktigt många kinesiska par (som önskar sig en pojke) åker hit, i förhoppning om att se norrsken. Myten säger nämligen att om man “myser” under norrsken et på himlen, så får man en pojke.


Det är speciellt dessa “norrskens-stugor” som är otroligt populära, då man “nästan” ligger under öppen himmel, och kan se norrskenet


Levi är en romantiskt plats


Skidresor.com var inviterade av Visit Finland, Snescooterrejser.dk och Skitour.dk


Läs mer här om skidsemester i Levi

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Fakta om Levi
Skidområdet: 200-550 m.ö.h
Staden/byn: 200 m.ö.h

44 pister i allt
1 stk.
18 stk.
22 stk.
3 stk.

Lifter: 27 stk. / 27.600 pers/time

Släpliftar: 14
Sittliftar: 1
Kabinliftar: 2

Mer om skidresor till Levi

Hitta erbjudanden på skidresor