18 Michelin-restauranger du kan uppleva under skidsemestern i Frankrike

18 Michelin-restauranger du kan uppleva under skidsemestern i Frankrike

Skidsemestern ska självklart handla om skidåkning, men när man ska välja destination så är det även andra saker som kan spela in, en av dem är matställen.

Frankrike bjuder på några av världens bästa skidområden, med många höjdmeter, bra snö och fantastisk mat. Det sistnämnda ska man verkligen inte glömma, när skidsemestern bär av till Frankrike.

Varje år utges Michelin guiden, som delar ut en, två eller tre stjärnor till världens bästa restauranger. I 2019 blev 7.507 restauranger de lyckliga mottagarna av en eller flera stjärnor, och enbart i Frankrike ligger det nu hela 623 Michelin-restauranger. För att jämföra, så finns det just nu endast 22 svenska restauranger med Michelinstjärnor.

Det är endast de bästa restaurangerna som kommer med i Michelin-guiden, och antalet stjärnor betyder:


* En stjärna: Exceptionellt bra restaurang i sin kategori

** Två stjärnor: Restaurangen är värd en omväg

*** Tre stjärnor: Restaurangen är värd en resa i sig


På Michelin-restaurangerna är du garanterad att kockarna ger 100%


Michelin-restauranger under skidsemestern

Om man nu sitter och tänker att ett Michelin-besök låter lite för mycket i förhållande till årets skidresebudget, så ska man inte vara så säker på det.

Förutom att Frankrike har ett brett utbud av Michelin-restauranger, så kan det även vara ekonomiska fördelar med att besöka de franska matställena, istället för de svenska. Det är nämligen oftast väsentligt billigare att äta på en Michelin-restaurang utomlands.

Om du är frestad att prova på Michelin-världen, så får du här en översikt av de Michelin-restauranger som ligger i, eller mindre än en timme bort, från de största skidsportsområdena i Frankrike. Så är det enkelt och smidigt att kombinera fantastisk skidåkning med en gudomlig middag.


Michelin-restauranger i De tre Dalarna

De Tre Dalarna är världens största sammanhängande skidsportsområde. Dalarna rymmer en rad kända och mindre kända skidorter, som Val Thorens, Méribel och Courchevel, för att nämna några få. Utöver att vara världens största, så har De Tre Dalarna även flera gånger korats till världens bästa skidsportsområde.


Förutom skidåkning, så är området känt för ett livligt byliv och massor av bra restauranger. Det ryktas att det skulle finnas så många som 26 stycken Michelin-restauranger i De Tre Dalarna. Ryktet är - nästan - sant. I området finns det 26 restauranger som rekommenderas av Michelin, men “bara” 10 av dem har en eller flera stjärnor.


I fantastiska Courchevel, i De Tre Dalarna, har de rekordet med hela 6 Michelin-restauranger (och skidåkningen är också superbra)* Les Explorateurs, Val Thorens

Les Explorateurs är innehavaren av en Michelinstjärna, och ligger på toppen av Val Thorens direkt ut till pisten. Restaurangen är en del av det 5-stjärniga Hotel Le Pashmina. Restaurangen har en avslappnad atmosfär, och menyn fokuserar på det enkla och inspirerande, med avstamp från det franska köket.

Prisnivån på Les Explorateurs är 89-150 €


* L’Ekrin by Laurent Azoulay, Méribel

Denna 1-stjärniga Michelin-restaurang kan man finna i Méribel. L’Ekrin by Laurent Azoulay ligger i förbindelse med Le Kaila, ett 5-stjärnigt hotell med äkta chalet-stämning. På L’Ekrin by Laurent Azoulay har de lagt vikt på att servera traditionella regionala maträtter, gjorda på lokala råvaror, i en intim och mysig atmosfär.

Ett besök här startar på 95 €, men kan komma helt upp till 305 €.


* Le Farçon, La Tania

La Tania är en mindre by nära Courchevel. Här hittar man en mer avslappnad miljö än i Courchevel, vilket avspeglas i Le Farçon, som är i besittning av en Michelinstjärna. Om man letar efter riktig valuta för pengarna, så är Le Farçon det helt rätta valet. Här är stämningen jordnära, menyn är utvecklad från lokala råvaror, och priserna är mycket blygsamma.

Ett besök här kostar 42-130 €.* Baumanière 1850, Courchevel

Om man letar efter en kombination av mysa framför den öppna spisen, och en oförglömlig måltid, så är Baumanière 1850 det rätta stället. Restaurangen har en Michelinstjärna, och ligger på Le Strato Hotel i hjärtat av Courchevel. Menyn är medelhavsinspirerad, och anpassad till de franska bergen.

 Prisnivån på Baumanière 1850 ligger på 130-220 €.* Le Sarkara, Courchevel

Le Sarkara är inget mindre än världens första gourmet dessert-restaurang, som dessutom även fått en Michelinstjärna. Restaurangen är endast öppen till lunch, och kan hittas på Le K2 Palace, där man kan avnjuta sin dessert medan man har en panoramautsikt över Courchevel.

Priserna rangerar från 78 till 150 €.** Le Chabichou, Courchevel

Moderna tekniker och högklassiga ingredienser skapar tillsammans klassisk fransk mat, som är värdig två Michelinstjärnor. Le Chabichou är elegant, men med träpaneler på väggarna och i taket, så rymmer den även riktig skidsemesterstämning. Priserna ligger på mellan 90 och 330 €.

 

 

** Le Montgomerie, Courchevel

Ännu en restaurang som har lyckats att norpa åt sig två Michelinstjärnor är den mer kreativa Le Montgomerie. Liksom Le Sarkara är Le Montgomerie lokaliserat på Le K2 Palace. Det är en robust och varm atmosfär som präglar restaurangen, där det serveras mat utifrån säsongsbestämda råvaror. Maten kan njutas med en panoramautsikt över de omkringliggande bergstopparna.

Prisnivån här ligger på mellan 190 och 315 €.

 

 

** Le Kintessence, Courchevel

Le Kintessence har liksom Le Montgomerie lyckats tillskansa sig två Michelinstjärnor, och de ligger även i samma prisklass mellan 190 och 315 €. Den stora skillnaden är dock att Le Kintessence erbjuder en mycket mer exklusiv atmosfär och diskret betjäning. Här fokuseras det på råvaror av högsta kvalitet, harmoniska recept samt estetisk presentation på tallriken.

 

 

*** Le 1947, Couchevel

Le 1947 är den enda restaurangen i Courchevel som har lyckats uppnå hela tre Michelinstjärnor. Här kan man förvänta sig en kreativ och lekfull tolkning av säsongens råvaror. Det läggs stor vikt på finess och estetik, men det är alltid en röd tråd genom alla rätterna. Le 1947 ligger i förbindelse med det luxuösa Maison Cheval Blanc, och priserna är därefter, då man får betala mellan 270 och 395 €.

 

*** René et Maxime Meilleur, Saint-Martin-De-Belleville

Innan vi helt lämnar De Tre Dalarna, så måste vi nämna den 3-stjärniga Michelin-restaurangen René et Maxime Meilleur. Ett familjeäventyr mellan en far och son, som har blivit en legend bland matentusiaster. Maten har hämtat inspiration av dalen och naturen omkring restaurangen, och man kan avnjuta en 3-stjärnig måltid i en autentisk och mysig atmosfär, till förnuftiga priser.

Prisnivån ligger på mellan 169 och 335 €, men kom ihåg att den har hela tre stjärnor! Vi har besökt denna restaurang vid ett flertal tillfällen, och det är alltid en enormt fantastisk upplevelse! De gör kombinationer och matkonst, som man aldrig hade kunnat drömma om i sin vildaste fantasi!

 

 

Les Deux Alpes har massor av fina butiker och restauranger

  

Michelin-restauranger i Les Deux Alpes med omnejd

Les Deux Alpes ligger granne med det mer kända Alpe d’Huez, med sina 21 hårnålskurvor. Byn ligger på 1.350 meters höjd, och med en möjlighet för att kunna komma upp på 3.600 meters höjd så kan Les Deux Alpes erbjuda både 200 kilometer pist och glaciärskidåkning. Les Deux Alpes har en prägel av österrikisk byggstil, och byn genomsyras av trivsel och komfort. De små gatorna bjuder på butiker och restauranger, med allt som hjärtat kan begära, och gömmer även på en Michelinstjärna. Tittar man även lite utanför byn, så hittar man även ytterligare en Michelinstjärna, samt hela 6 Michelin-rekommendationer.

 

 

* Le P’tit Polyte, Les Deux Alpes

Längst bak i byn, tätt på stationen där Venosc-kabinen kommer upp, ligger den charmerande Le P’tit Polyte. Restaurangen fick sin Michelinstjärna redan 2012. Hos Le P’tit Polyte serveras modern fransk cuisine, som vill ta med gästerna på ett äventyr - till formidabla priser.

En kväll på denna Michelin-pärla ligger på mellan 69 och 108 €.

 

 

** Maison Aribert, Uriage-Les-Bains

Om man är upplagd för en liten utflykt efter en bra skiddag, så ligger Maison Aribert bara en knapp timmes biltur från Les Deux Alpes, men kan i gengäld bjuda på hela två Michelinstjärnor. Maison Aribert är en del av ett litet hotell skapat omkring kärleken till bergen. Det är även från bergen, som inspirationen och ingredienserna till de kreativa menyerna, kommer ifrån. En liten utflykt till Maison Aribert går på mellan 79 och 195 €, vilket är ett ganska förnuftigt pris för en 2-stjärnig måltid.

 


 

Tignes och Val d'Isère hänger ihop, och här finns det magisk skidåkning och hela 10 Michelin-rekommendationer


Michelin-restauranger i Tignes & Val d'Isère

Inte långt från Les Deux Alpes hittar man Tignes och Val d'Isère. Områdena på hela två glaciärer och 300 pistkilometer, med utmaningar för alla. Tignes är en typisk fransk skidort, och uppdelad i två delar - Le Lac och Val Claret. Val d'Isère bjuder däremot på en mer exklusiv chalet-stämning, med trähus och små mysiga gator. De två skidorterna bjuder inte endast på skidåkning i världsklass, utan även mat på Michelin-nivå. Det finns 10 Michelin-rekommendationer och hela tre restauranger som uppnått en eller flera Michelinstjärnor.

 

 

* URSUS, Val Claret, Tignes

Mitt i Val Claret så kan man uppleva en restaurang utöver det vanliga. Kökschefen Clément Bouvier fann inspiration under en skogstur, och beslutade att han ville ta med skogen till gästerna på URSUS. Det har han gjort, och som gäst på URSUS sitter man bland 380 träd, där man kan avnjuta en måltid baserad på lokala produkter från Savoie, en upplevelse värd en Michelin-stjärna. Om man vill ta en unik tur till skogen, så kostar det mellan 98 och 138 €.

 

 

* La Table de l’Ours, Val d’Isère

I hjärtat av Val d'Isère ligger La Table de l’Ours, på lyxhotellet Le Barmes de l’Ours. Restaurangen har belönats med en Michelinstjärna, och inviterar innanför till en exklusiv atmosfär i mysiga omgivelser, med panelklädda väggar och öppen spis. Det serveras modern fransk mat med tillpassade viner, till förnuftiga priser. Prisnivån ligger på 95-160 €.

 

 

** L’Atelier d’Edmond, Le Fornet

Ett stenkast från Val d'Isère ligger den lilla byn Le Fornet. Byn är liten och autentisk, och det samma gäller L’Atelier d’Edmond, och maten som serveras. Det är lagt vikt vid nostalgi och det lokala, där man genom menyn får lov att uppleva Savoie-historia med en modern twist. Det är därför inte utan grund, att L’Atelier d’Edmond har erövrat hela två Michelinstjärnor. En två-stjärnig middag kostar mellan 55 och 185 €.

 

 

Chamonix är en mycket autentisk by som gömmer på hela 21 Michelin-rekommendationer

 

 Michelin-restauranger i Chamonix med omnejd

Chamonix är en gammal klassiker för de flesta skid- och bergentusiaster. Området gränsar både upp till Schweiz och Italien, och har Europas högsta berg, Mont Blanc, på bakgården. Atmosfären i byn är autentisk och avslappnad, med trevliga uteserveringar och delikatessbutiker vägg i vägg. Området gömmer på hela 21 Michelin-rekommendationer, varav tre är mycket lättillgängliga.

 

 

* Le Sérac, Saint-Gervais-Les-Bains

Le Sérac innehar en Michelinstjärna, och ligger knappt en halvtimmes körtur väck från Chamonix. Till gengäld serverar restaurangen modern fransk och europeisk mat tillagad på säsongens råvaror, och till helt oslagbara priser för en Michelin-restaurang. Man kan avnjuta en lunch eller middag för endast 35-65 €.

 

 

** Albert 1er, Chamonix

Mitt i Chamonix ligger det 5-stjärniga lyxhotellet Hameau Albert 1er, som även inrymmer den 2-stjärniga Michelin-restaurangen, med nästan samma namn. Albert 1er har genom fem generationer lagt vikt på att laga gourmetmat, med respekt för säsongerna och råvarornas smaker. Restaurangen bjuder även på en vinkällare, med inte mindre än 19.000 flaskor. Det går inte att anmärka på priserna, som ligger på mellan 73 och 176 €, man ska då komma ihåg att detta är en restaurang med hela två Michelinstjärnor.

 

 

** Le 1920, Megève

45 minuter från Chamonix finns ännu en två-stjärnig Michelin-restaurang. Le 1920 ligger som en del av Four Seasons hotell Megève, och är fyllt med 100 år gamla familjetraditioner. Maten är traditionellt fransk och kan avnjutas både i den exklusiva restaurangen, eller på terrassen utanför, med utsikt över Megèves-bergen. Det serveras både à la carte och menyer. Det finns två olika menyer efter årstiderna, och priserna ligger på 155-220 €.

 

 

Det finns även massor av bra restauranger som inte har en Michelinstjärna

 

 Michelin-rekommendationer utan stjärnor

Om man inte har lust till att äta på restaurangerna med stjärnor, så finns även massor av andra bra förslag på matställen med förnuftiga priser. Michelin-guiden innehåller inte enbart de stjärnbeströdda restaurangerna, de har även utnämningen “Bib Gourmand” för restauranger som serverar riktigt god mat till ett bra pris.

Vi har redan nämnt några av rekommendationerna, för områdena ovan. Allt som allt finns dt 109 “Bib Gourmand” restauranger bara i Auvergne-Rhône-Alpes regionen, som även rymmer huvuddelen av de populäraste skiddestinationerna i Frankrike.

Det behöver alltså inte vara så dyrt, att uppleva fantastiska Michelin-måltider under skidsemestern i Frankrike.

Läs även:

Detta ska du smaka på skidsemestern i Frankrike


Publicerad av: Sofie Ærthøj

Resebyråer till Courchevel
Fakta om Courchevel
Skidområdet: 1300-2700 m.ö.h
Staden/byn: 1550 m.ö.h

600 pister i allt
200 km blå
250 km röd
150 km svart

Lifter: 195 stk. / 230.000 pers/time

Släpliftar: 86
Tåg: 1
Sittliftar: 66
Kabinliftar: 37

Mer om skidresor till Courchevel

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen