« Till översikten

På offpiste äventyr i Gasteinertal

No friends in powder - no others but friends in the powder

Skidresor.com's äventyrslystna utsände besökte Bad Gastein i våras - inte för första gången och helt säkert inte för sista gången. Den här gången hade vi frågat honom om han ville dela med sig lite av guldkornen ute i offpistens fantastiska värld i Gasteinertal-området. Efter noga övervägande öppnade han upp för godispåsen och när han först hade kommit igång kunde han berätta om allt från offpist-sträckor utan så många besökare, till ultimativa bergsidor med 1.600 fallmeter, och stora mängder orörd snö.


Foto: Foto Factory, Copyright: Gasteinertal Tourismus

- När jag blev tillfrågad om jag ville skriva lite om offpist-möjligheterna i Bad Gastein, var jag lite fundersam. Jag har under många år besökt Bad Gastein och betraktar väl efterhand byn som mitt andra hem under vinterhalvåret. Skulle en artikel - som i högre grad gick ut på offpistmöjligheter framför de mer välkända teman om byns historiska arkitektur, fantastiska spa & wellness, vilda nattliv, toppmoderna liftsystem, storslagna hotell och så vidare - inte kunna betraktas som ett stort självmål?

Varför nu inte bara hålla det hela för mig själv - sannolikheten för att kunna sätta skidorna i "untracked powder" blir större för varje turist på breda skidor, som ännu inte har hört om förträffligheten. Låt dem fortsätta med att åka till "lämmel-destinationer" längre väst på i Arlberg eller ännnu längre väst på i det klippfyllda baguettelandet.

Men ack nej ... den inre demonen som kämpar en daglig kamp för att få mig till att bli betraktad som en juste kille, fick mig övertalad till att berätta bara en liten del om hemligheterna i Gasteinertal.

No friends in powder - no others but friends in the powder

Som antydet kännetecknas offpisten i Gastein av att du i utsträckt grad kan ha den för dig själv. Här är all den off-pist som kan nås från liftarna - alltså utan att behöva gå vidare upp - inte uppkört på en halv dag. Det beror på kombinationen av att möjligheterna är nära på oändliga och att det med stor sannolikhet inte är många, so rör sig utanför de välpreparerade pisterna.
Vi lever och andas för den typen av skidåkning som kallas freeride. Syftet med freeride är att hitta bergsidor där snön ligger tjock och fin utan andra spår än dem de lokala bergsgetterna har satt.


Foto: Foto Factory, Copyright: Gasteinertal Tourismus 


Mycket varierad skidterräng

Skidåkningen i Bad Gastein föregår i fyra olika delområden. Man har oftast liftkort till hela Ski Amadé, men man har som utgångspunkt rikligt att göra i de fyra närområdena.
Varje delområde har sina styrkor och sin charm. Bor man i Gastein är det mest upplagda att rippa de två bergtopparna som kallas Stubnerkogel och Schlossalm. De är båda fina konformade berg där det är möjligt att åka skidor på samtliga sidor. Här finns många möjligheter för både öppna bergsidor till stora freeride-svängar och mer trivsam skogsskidåkning på dagar med sämre sikt. Från liften är det enkelt att ta sig till riktigt mycket och orkar gå lite finns det ännu mer.

Är man i Gastein i en period med dåligt väder - d.v.s. dålig sikt och mycket vind - kan det vara en bra idé att röra på sig till Dorfgastein. Det ligger lite lägre i terrängen och har därför oftast mer lä och dessutom föregår den mesta skidåkningen under trägränsen.
Antalet av långa offpist-turer är inte så imponerande som i Bad Gastein, men i gengäld är kvaliteten av dem ganska fantastiska. Och så är möjligheterna för svischande mellan träden helt i topp.
Dorfgastein är ett typiskt österikiskt familjeområde med precis den gemütchlichkeit vi som nordbor sätter så stort pris på i det österikiska. Att det är en utpräglad familjeskidort ger bara en extra bonus - att du i offpisten inte hittar andra än dig och dina vänner.

Finns det kaiserwetter ska Sportgastein upplevas. Det är äkta högalpin skidåkning med stora öppna slätter och möjlighet för branta couliours och klipphopp. Det är här det faller mest snö under en säsong, men är också det delområdet som är mest sårbart när det gäller vind och dålig sikt.

Det sista av de fyra delområden är Graukogel. Det är ett mycket litet område med bara 3 liftar. Området är huvudsakligen omgivet av träd och är fantastiskt när snön har landat. Här är det sällan mycket folk. så här kan du hitta puder även veckor efter senaste snöfall.

Schareck - den ultimativa offpist-tur i Gasteinertal

Ett är att bege sig runt i de olika delområdena. Något helt annat är att bege sig på turer som bara ett fåtal testar varje säsong. Varje gång vi är i Gastein försöker vi hitta nya "hang" och turer. Vi har i ett par år gått och tittat på bergstoppen Schareck som tronar sig i höjden med 3.122 meter.
Schareck är ett av de tre högsta bergen i "Goldberggruppen" - mitt i det snörika gränslandet mellan Nord- och Sydalperna. Mot söder är du på Mölltaler-glaciären i förbundslandet Kärnten, och mot norr är du i Salzburgerland med de mest fantastiska "hang" ned mot Sportgastein.
När du är i Sportgastein, reser sig Schareck sig majestätiskt över den höga terrängen och visar fram en inbjudande nordsida.

Detta är en av Österrikes oupptäckta pärlor och en offpist-utmaning av högsta karat. Eller som en av världens förande skidjurnalister, Jimmie Petterson från USA, skriver i sin bok "Skiing around the World" från 2005:
"A skier lives on dreams. One day, I will conquer Schareck or maybe I won't, but it really makes no difference. Schareck symbolizes the dream of adventure, and at the end of the story the dream will live on."

Som avslutning på en fantastisk vecka i offpisten i alla delområden, hade vi en uttalad önskan om att avsluta med en bestigning av Schareck. Timingen var perfekt - först på veckan hade snön vält ned och väderrapporten lovade högtryck med blå himmel. Vi hakade därför på en lokal guide, som skulle föra oss säkert fram genom dagen och hitta den optimala snön till oss.

Låt det vara sagt med det samma. Schareck är lika mycket en upplevelsetur som det är en skidtur. Man ska inte ta på turen för att få flest möjliga svängar på kortast möjliga tid. Det är lite av en resa att komma til Scharecks topp.

Vi möttes med vår lokala guide kl. 8 i Bad Gastein. Därifrån bar det av i minibuss mot Böckstein, där vi åkte med biltåget som tog oss till Mallnitz. Härifrån med taxi till Mölltaler-glaciären. Det är Österrikes sydligaste glaciär och berikas varje år med kopiösa mängder snö. Mölltaler-glaciären är således en av de platser i Alperna där man varje år mäter de största snöfallen.

Uppe på glaciären värmer vi upp med ett par runs i den suveräna snön. Vi är helt i extas för blir huvudrätten bara halvt så god som förrätten, vet vi inte om vi kan klara av desserten. Vi sätter oss till bords för att inta huvudrätten. Vi rör oss mot toppen i den snabba Glaciär-Jet och vandrar de allra sista höjdmeterna för att nå helt till toppen. Däruppe känner vi oss för allvar på toppen.

Foto: Foto Factory, Copyright: Gasteinertal Tourismus

Stor fallhöjd

Vi tittar ned på Sportgastein, som ligger djupt under oss och njuter synen av det som väntar oss. Här ser det ut som det alltid är bra snö och heller inga skidåkare som har repat bergsidan med sina skidor - innan oss.

Vi ler till varandra, ger high-fives och försöker på ytan låta det skina i genom att vi är "några sjuhelvetes karlar". Innerst inne är vi nog alla lite anspända och sätter stort pris på (mer än vanligt) att ha en offpist-guide som känner till området med sig. Det har fallit mycket snö och vi är i en fullständigt okänd terräng på en brant norrsida.

Vi sätter av till första drop och det visar sig snabbt att snön är precis så perfekt som den ser ut. Den ena svängen efter den andra och leendet sprider sig över lyckliga ansikten.
Med 1 600 fullständigt oberörda höjdmeter är det plats till både lek och experiment. Vår guide börjar lite försiktigt med lite old school snävare svängradie, men byter sedan till stora svängar med hög fart. Det visar sig sedan att vår guide är tidigare mångdubbel europamästare i powder-8. Inte så konstigt att han kunde åka skidor med en massa fart - det var ren lycka.

Turen ned bjuder på alla typer av terräng och lutningar - precis från mycket breda och platta "högslätter" till smala och branta couliours med bottenlös powder och saliga ansiktsuttryck som följd.
Den stora fallhöjden betydde flera sammanhängande pudersvängar än någonsin tidigare i våra liv. Vi närmade oss meningen med livet.

Men även de lyckligaste stunderna har ett slut och de annars oändliga "hang" var på väg att rinna ut. Vi landar säkert i botten vid längskidspåren i Sportgastein, och en av de bästa turerna är tyvärr på väg att ta slut.

Turen kan klaras av alla rutinerade

Möjligheterna från Schareck är så många att guiden kan sätta ihop en rutt som matchar nivån i gruppen.
Man ska inte nödvändigtvis vara världsmästare för att testa krafterna med Schareck, men det ska heller inte vara den första deciderade offpistturen man är på. Har man mod på lite extra äventyr är detta en tur vi varmt kan rekommendera.

Skidresor.com besökte Bad Gastein i samarbete med Alpeferie.dk.


The Perfect Day - Skiing Schareck in Sportgastein, March 2010


 

Skidsemester förslag i Bad Gastein

Hotel Lindenhof Hotel Lindenhof Bus fra 6.553:-/pers.
Hostel Hindenburg Hostel Hindenburg Fly fra 9.074:-/pers.
Hotel Elisabethpark Hotel Elisabethpark Bil fra 3.619:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning