Wagrain – En av svenskarnas favoriter

Wagrain – En av svenskarnas favoriter

Wagrain är känt och mycket välbesökt av många svenskar, framför allt under högsäsongen. Vi packade bilen för att ta reda på om det var värt att semestra i området.

Skidområdet i Wagrain är riktigt bra till barnfamiljer och nybörjare. Det finns många pister, framför allt röda och blå. De enstaka svarta pisterna är överkomliga, även för de flesta barn, eftersom de är relativt korta och oftast mycket breda. Ska man utmanas i terrängen skulle jag rekommendera att man drar sig mot Flachau, gärna med ett besök i den lilla ”grytan” vid Mulde (Lift: Top Liner-Mulde). Här finns det en bra svart pist och solsken. ?

Området hänger bra ihop, de före detta flaskhalsarna i liftsystemet är nästan borta, dock kan man önska att Zauchenseee, Kleinarl och Flachauwinkl integreras bättre, så att man slipper skidbussen. Det finns bra restauranger - prova gärna Hans i Hålet (Hachau Alm).

Gemytlighet hos Hans i Hålet

skidområdet finns det nu även en del ”funareas”. Begreppet ”funareas” täcker snowparks med hopp, rails och funslopes - banor med diverse hinder (tunnlar, hopp, gupp mm). Se video av funslopen på Sonntagskogel 2015/2016 härunder.


Generellt är de flesta liftarna i Wagrain moderna kabinliftar eller sittliftar med värme i sätena. Den mest speciella liften i området är G-Link-banan. Den förbinder Grafenberg och Griessenkareck och gör att du inte behöver åka med skidbussarna. G-Link-liften är lite atypisk eftersom den inte ger några höjdmeter. Man tar sig till mellanstationen och därifrån är det förbindelse över staden till mellanstationen på det andra berget. Smart, framförallt om det är dåligt med snö i dalen. Eftersom Wagrain ligger lite lågt och en av de risker man ska överväga innan man bokar är att det kan vara dåligt med snö i dalen på grund av lågt liggande område. Detta gäller naturligtvis i synnerhet om man ska iväg tidigt eller sent på säsongen. Turligt nog har man valt att placera nybörjarliftar och barnområden uppe i terrängen, så att de minsta också har tillgång till bra snö.

På toppen av Grafenberg börjar dagens skidskola

Toppen av Grafenberg är en utmärkt startpunkt för dagen. Det är här barnen kan lämnas på skidskolan och det är här nybörjarliftarna finns. Dessutom är det en bra utgångspunkt för turer till Alpendorf eller Flachau. Under vårt besök var det också här man kunde få Drive-In-massage.

Massage drive in på Grafenberg ?

Barnens Wagrain

Wagrain är mycket barnvänligt, framförallt på grund av den välbesökta skidskolan, där det är möjligt at få undervisning av skandinaviska skidlärare oavsett vilken nivå man är på. Skidskolorna ger möjlighet för många olika paket, allt från privattimmar till heldagsundervisning inklusive lunch. Vi valde att anmäla barnen på en veckas skidskola med 2x2 timmars undervisning på dagen, med en lunchrast i mitten. Det fungerade bra och vi njöt av att få äta lunch med barnen i pausen.


Lunchrast i skidskolan.

Skidskolorna är vana vid många barn och det ger möjlighet för att skapa grupper där många barn är på samma nivå, vilket ger möjlighet för rolig och snabb inlärning. Det ger också möjlighet för att byta grupp mitt i veckan om ett eller flera barn har kommit före (eller efter). Använd denna flexibilitet om ni vill ha mest möjligt ut av skidskolan. Vi använde Rot-Weiss-Rot och var nöjda. Skidskolan börjar med att dela in de många barnen i olika grupper, efter en kort tur i slalombanan, det är effektivt eftersom barnen utvärderas utifrån vad de i själva verket kan och inte utifrån vad föräldrarna säger ?

Det åks tätt i skidskolan.

Skidskoleveckan avslutade med en fin slalomtävling där alla barnen fick medaljer och ett diplom - en bra avslutning på veckan.

Men ska vi då åka hit?

Ja, det ska ni, om ni har barn och prioriterar en semester på barnens villkor. Det finns många bra familjehotell, som ger plats till barn och lek. Våra barn njöt samvaron med många andra skandinaviska barn på hotellet och i skidskolan. När det är sagt, skulle jag åka någon annanstans utan barn.  

Hitta mere information om Wagrain, pistkarta, snöstatistik, här.

Publicerad av: Mikkel Skov

Fakta om Wagrain
Skidområdet: 650-2188 m.ö.h
Staden/byn: 900 m.ö.h

860 pister i allt
280 km blå
483 km röd
97 km svart

Lifter: 270 stk. / 375.000 pers/time

Släpliftar: 69
Sittliftar: 98
Kabinliftar: 47

Mer om skidresor till Wagrain

Hitta erbjudanden på skidresor