☔ Rea på regnkläder - Över 200 prissänkta modeller - Spara upp till 63% här
« Till översikten

Så viktig är solkrämen på skidsemestern

När man drar söderut på solsemester så är solkräm ofta överst på packlistan, men däremot kan det vara lätt att glömma solkrämen när man väl packar till skidsemestern – men det är ett stort misstag!

Man kan lätt glömma av att man borde använda solkräm när det är snö i sikte och man åker skidor i kall vind och när det kanske till och med är molnigt – men solens strålar är starkare än man tror. Det är nämligen så att när man beger sig närmre solen så blir solens strålar kraftigare. Beger man sig bara 1600 meter över havsytan stiger mängden ultraviolett strålning med hela 20 %.

Vanligtvis säger en standardrekommendation att man i Sverige ska använda faktor 15 och mer när man är söderut, i bergen/på fjället och att man på havet bör använda faktor 30 och uppåt. Detta beror på att när man åker skidor, så kommer man ju oftast upp i flera kilometers höjd och här blir solens strålar alltså starkare och strålningen ännu farligare. Då kan det vara en bra idé att ompröva sin åsikt och ta med solkrämen med hög faktor på skidsemestern. Färsk snö reflekterar solen mer än preparerad och hoptryckt snö. Läs mer om det här nedanför. När det nu är sagt så kan man dock inte lägga allt ansvar på faktorn i solkrämen – det handlar lika mycket om att använda tillräckligt mycket. När solen kastas tillbaka reflekteras den i snön och det i förstärkt form, det kallas för albedo-värde.

Även på molniga dagar kan solkräm vara en bra idé eftersom det trots moln ändå kan komma genom en stor mängd strålning.

Ett annat tips är att låta skägget gro (om du är man), då fångar håren en del av de starka strålarna.

Solens strålar är väsentligt starkare när man befinner sig uppe i de snöklädda höjderna

Solkräm på skidsemestern är alltid en bra idé

Detta beror bland annat på omgivningarna. Snö reflekterar i genomsnitt 50 % av solen där nyfallen snö kan reflektera ända upp till 80 %. Jämförelsevis så reflekterar vatten bara ca 9 % av solstrålarna. När solen återspeglas på detta sätt så måste man vara observant på att skydda ställen som blir mer utsatta än normalt, eftersom strålarna kommer från onaturliga vinklar.

Det kan i detta tillfälle till exempel vara en bra idé att komma ihåg att smörja solkräm på ovanliga områden, som öron och under hakan. Man ska dessutom komma ihåg att skydda utsatta områden extra mycket, framförallt läppar och näsa är ofta mycket utsatta.

Ansiktet och framförallt läppar och näsa utsätts för solens strålar på skidsemestern, även när man inte tänker på det

Ett bra tips är att ta med sig solkräm på pisten och gärna ett solstift eller ett läppbalsam med solfaktor. Det är dessutom en bra idé att välja en solkräm som utvecklats till ansiktet, med både kemiska solfilter och fysiska solfilter, eftersom dessa både skyddar utanpå huden och tränger in i hudens yttersta lager för maximalt skydd. Är man av det manliga könet kan det dessutom vara en fördel att låta skägget växa eftersom det gör att du är mer skyddad mot solens strålar.

Solglasögon är ett måste

Ett par solglasögon är ett annat måste på skidsemestern! Står solen på så finns det inget bättre än att sitta ute och äta. Solen kan dock vara så stark att du måste ha solglasögon på dig.

> Se det stora sortimentet av solglasögon här

> Se det stora sortimentet av solglasögon till barn

Solglasögon