Cyber Monday - Allt är nedsatt!
Samoëns – Bortglömt franskt skidområde för familjer

Samoëns – Bortglömt franskt skidområde för familjer

Sällan har vi blivit så positivt överraskade. Ingen liftkö, över 250 kilometer pist, utmärkta restauranger och något till alla åldrar och nivåer. Samoëns är både trevligt och snösäkert.

Svenskarna och danskarna har behov om att höra om något nytt” – Det var min tanke innan projektet ”Tour de France” blev planlagt. Normalt är våra läsare nämligen mest intresserade av Österrike eller Norden och när det kommer till ett fantastiskt skidland som Frankrike så är det oftast Val Thorens, Tignes, Avoriaz eller Val d’Isère som väljs.

Jag själv är ett klassiskt exempel på det och har själv spenderat många veckor i Val Thorens och Tignes. Min egen uppfattning av de franska skidområdena är att det kanske inte är så familjevänliga, men kan det verkligen stämma att det inte finns i Frankrike? Det borde gömma sig någon gömd pärla för familjer i Frankrike, det gör det! Massor!


Tour de France – Stop 1

 I samarbete med KIA körde vi 2 personer ner till Haute-Savoie i Frankrike. Vi skulle besöka 3 skidområden på 9 dagar, Därför var det bra att ha en egen bil. Första stoppet på turen var Samoëns för att sedan fortsätta till La Clusaz och sist till Morzine. Om du är intresserad av att följa turen stop för stop så finns det ett hav av bilder och videor här. Ni kan också se dagarna och vad som skedde under dem på Instagram, Se Instastory och mycket mer från Samoëns här.


Med egen bil blir man plötsligt mer flexibel och kan snabbt testa massor av utmärkta skidområden


Varför är Samoëns inte populärt bland svenskarna?

Vi checkar in på det trevliga Hotel des Glaciers i mitten av byn, efter att ha pratat med receptionisten och lite folk i baren, kan jag förstå att det inte är Sverige och Danmark som de får flest besökare från. Skidområdet är okänt för de flesta svenska och danska skidåkarna vad vi har förstått.

Byn ligger idylliskt i Giffre dalen med utsikt över massvis med snötäckta bergstoppar där vi känner oss som världens minsta människor. Naturen är makalös i sitt stora råa format och vi blir direkt hänförda av landskapet.

Detta är ett av de få skidområden i Frankrike där du faktiskt hittar massvis av historia. Byn bjuder på massor av kultur och med de 2400 invånare så hålls det lokala arvet vid liv. Med vackra kyrkor, stenhus, hotell, ruiner och etcetera är det flera estetiskt tilltalande kvaliteter i byn.

Om du inte har sett videon här över ännu och inte orkar läsa hela artikeln så kan jag fatta mig kort. Den nästa skidsemester med familjen SKA gå till Samoëns, här finns något för alla nivåer och åldrar, Det är under 1 timme från Geneve flygplats – vad väntar du på.


Foto: Samoens.com / Christian Martelet

Samoëns är charmerande med vackra kyrkor, stenhus, gamla ruiner och bra restauranger Det är trevligt att ta sig runt i byn och kolla på de fina gamla byggnaderna


Samoëns, en del av Le Grand Massif i Haute Savoie

Samoëns är en del av det enorma skidområdet Le Grand Massif, här får du över 250 kilometer pist fördelat på 5 olika byar:

 • Samoëns
 • Morillon
 • Les Carroz
 • Sixt
 • Flaine


Liftkortet gäller i alla byar/områden, med över 60 liftar och 139 pister har du tillräckligt för en hel vecka på skidor. Det är en enorm kontrast mellan de olika byarna vilket gör att det aldrig känns som att du kör samma pister igen och igen. Det ena ögonblicket kör du på en pist som går i skogen med höga träd runt dig för att senare komma till ett helt öppet landskap med vackra vyer över Mont Blanc.

Le Grand Massif har:

 • 25 gröna pister
 • 59 blåa pister 
 • 44 röda pister
 • 11 svarta pister


Det stora området Le Grand Massif bjuder på bra skidåkning både över och under trädgränsen


Frankrikes sjunde största skidområde

Själva Le Grand Massif skiljer sig som sagt mot de andra då de fem olika områden som det består av är mycket olika.

Samoëns by ligger belägen 700 meter över havet och som du kan se på liftkortet ligger Sixt, Samoëns, Morillon och Les Carroz alla på 700–1200 meter över havet. Områdena har därför ett landskap med träd runt pisterna som ger bra skidåkning och trevliga pister. Det är extremt bra när det snöar eller är dålig sikt då träden skapar djup som gör att du kan köra utan att oroa dig för när solen kikar fram.

Rör du dig istället över mot snömagneten Flaine så är det som att åka skidor i ett helt nytt land. Det är stora breda pister med vacker utsikt över dalen och en magisk utsikt mot Mont Blanc i toppen av området.

Diversiteten i Le Grand Massif gör att du kan få:

 • Breda öppna pister
 • Skidåkning mellan träd
 • Områden för barn
 • Fantastisk offpist
 • Funparks
 • Etc.


Här syns tydligt att det finns både skogspister och öppna områden


På toppen av Flaine finns en fantastisk panoramautsikt över hela Mont blanc


Ta flyget till Geneve, det blir inte lättare

Då vi var på ”Tour De France”, en större tur runt i Frankrike, så tog vi bilen och körde från Norden. De flesta turister kommer dock till Samoëns med flyg till flygplatsen i Geneve vilket vi också kommer att välja nästa gång.

Samoëns ligger bara 1 timme från flygplatsen och flygtiden från Stockholm är ca 2.5 timmar. Du kan alltså åka tidigt på morgonen och åka skidor på eftermiddagen. Från flygplatsen kan du välja att åka taxi eller hoppa på en av de små eller stora bussarna som kör till skidområdet.

De franska alperna bjuder på något av de bästa, om inte det bästa skidområden i Europa. Har du aldrig åkt skidor i Frankrike innan så kan det bara sägas att du ska hoppa på ett flygplan ner för att bli positivt överraskad.

Foto: egen tillverkning från Fatmap.com

Här ses på ett 3D kort, sett från väst, hur Samoëns är det första område man kommer till från väst. Det är därför otroligt lätt att köra till. På kortet kan du också se Mont Blanc som det högsta berget längst bak i mitten av bilden.


14 Kilometer lång nedfart

De 265 kilometer pist bjuder på något för alla nivåer varav:

 • 135 km gröna/blå pister
 • 95 km röda pister
 • 35 km svarta pister


Är ni en familj vill ni troligtvis därför uppleva något för alla i familjen. Vill ni uppleva en pist som ger er mjölksyra i benen så ska ni åka upp till toppen av Flaine och välja pisten ”Les Cascades” som slutar i Sixt, en bra och annorlunda pist.Området är otroligt allsidigt, Den ena sekunden åker du snabbt på de stora breda pister för att sen köra in bland träden


Ett av Europas mest snösäkra områden

Le Grand Massif blir kallad en snömagnet På grund av att det ligger i alpernas västliga områden. De franska alperna är de första som möter snöstormarna som kommer in från väst. När snöfallet/snöstormen kommer in från väst så ”suger”, särskilt, Flaine i La Grand Massif all snö till sina pister vilket leder till fantastisk snö i hela området. Samtidigt så är det väldigt snösäkert även i slutet på säsongen vilket gör att det finns snö så det räcker när du ska åka hit.Du ska inte vara nervös över snön i området, Flaine blir i folkmun kallat snömagnet


Offpist i toppklass

Som många andra skidområden så bjuder Samoëns och Le Grand Massif på fantastisk och lättillgänglig offpist. Som du kan se på videon i toppen så körde vi i fantastisk snö. Det vbar självklart lägligt att det kommit snö dagarna innan vi kom dit men när området är så stort så kan du ofta hitta bra snö flera dagar efter den kommit.

Vill du vara 100% säker på att få djup snö under fötterna kan jag bara rekommendera att hyra en guide. De känner bergen som deras egen bakgård och kan visa ställen som turister inte hittar.

Samoëns bjuder på skön offpist åkning och även i pisterna
Möjligheterna för offpist i Le Grand Massif är oändliga. Här pekar guiden på nästa linje som vi ska åka


Områden för barn

Precis när man kommer upp i området i Samoëns blir man mottagen av ett gigantiskt barnområde med rullband, Ankarliftar och stolliftar. Här är det backar som passar nybörjare och till de som åkt i ca 1–3 år. I området är det utsatt saker som slalombanor, funparks, med mera för barn och nybörjare.


Precis över Samoëns by ligger Samoëns 1600, en bra mötesplats som samtidigt är ett gigantiskt barnområde


Foto: Samoens.com

Här är liftar och rullband till barn så att de utan problem kan lära sig och bli bättre på skidåkning


Foto: Samoens.com

Det finns också massvis med roliga backar och funparks för de yngsta att leka i


Lokala Specialiteter och bröd i toppklass

Ett av de största plus med att åka skidor i Frankrike är den fantastiska maten. Man har verkligen lust att lägga tiden på att avnjuta en god måltid till lunch och middag. De franska områden gör väldigt mycket för att kunna erbjuda lokala varor. Du kan därför på de flesta restauranger få ett litet stycke historia med till måltiden. Det finns mycket lokala specialiteter som gör din dag lite bättre.

Några goda rätter att prova är:

 • Raclette
 • Tartiflette
 • Fondue
 • Crozets
 • Le Farcon
 • Diots
 • Tarte aux Myrtilles
 • Brioche de Saint-Genix
 • Gateau de Savoie


I Frankrike tar man god tid på sig och njuter av sin lunch som verkligen är god


Fotografen var här så ivrig på att smaka de lokala delikatesserna att bilden blev tagen halvvägs in i rätten


Är du intresserad av vad varje enkel rätt eller kaka är så kan du googla lite eller beställa det nästa gång du är på skidsemester i Frankrike. Du blir inte besviken. Kom bara ihåg att skölja ner med en Genepi.En god lunch sköljs ofta ner med en Génépi gjord på lokala varor. En liten gåva till matsmältningen


Det du ska smaka på skidsemestern i Frankrike

- 18 Michelin-restauranger du ska uppleva på skidsemester i Frankrike


Mycket mer än bara bra skidåkning

Samoëns vinner riktigt mycket på sin lokala charm som även gör det intressant för människor som inte åker skidor. Är ni flera generationer som åker skidor är det något att testa.

Det finns möjlighet att cykla på Fat bike, köra snöscooter, flyga helikopter, åka skridskor, segla SUP på floden, klättra på frusna vattenfall och mycket mer.Samoëns som ligger vid det största naturreservatet i Haute-Savoie regionen (Sixt-Fer-ä-Cheval/Passy) bjuder på fantastisk och vacker natur. Här har vi kört ut till ”Georges Des Tines”, en sevärdhet som med säkerhet är värd ett besök. Vi rekommenderar att ni fortsätter helt in i Giffre-dalen (det tar 15-20 min från Samoëns) Där ni får uppleva en enorm kalkstens-värld som bjuder på många olika former. Området är enomrt och du känner dig omringad av de enorma bergen.


Ska vi tillbaka till Samoëns och Grand Massif?

Samoëns var det första besöket på ”Tour De France” men det är bestämt inte sista gången som vi är här. Området är en orörd pärla när det kommer till familjevänliga skidområden då nivån på pisterna är för alla. Om vi kommer att bo i Samoëns eller en av de andra små byarna nästa gång kan jag inte säga men tillbaka till Le Grand Massif det ska vi!


Se alla skidresor till Samoëns här


Se flera bilder från resan här:

På väg upp till toppen av området där utsikten över de enorma bergen tar all fokus


Vi kan inte säga det tillräckligt många gånger, boka alltid en skidguide. Du får garanterat de bästa pisterna och bästa off-pisterna. De har även koll på all historia vilket gör att du snabbt lär dig om den lokala kulturen.


En annan fördel med skidguiderna är att de känner allt och alla i området! Vi hade problem med en pjäxa och blev hänvisad till en lokal expert på pjäxor som sägs vara en av de 5 bästa i Europa. Vill du också ha den bästa tänkbara service, åk förbi Sport 2000 Lionel Sports i Sixt. Service på extremt hög nivå.Efter en fantastisk dag vändes skidorna mot Samoëns. Utsikten från pisterna är fantastisk.


Vi starta dagen med en hike på 20 minuter för att köra i orörd pudersnö! Det var det värt, Se det i videon i toppen.


Det finns många små platser i Samoëns som du kan få för dig själv där de inte kommer många andra.


Molnen blåser bort och suger sig fast runt Mont Blanc som når hela 4 808 meter över havet.

Publicerad av: Claus Loft Madsen

Resebyråer till Samoëns
Fakta om Samoëns
Skidområdet: 720-2500 m.ö.h
Staden/byn: 720 m.ö.h

265 pister i allt
50 km blå
190 km röd
25 km svart

Lifter: 70 stk. / 60.000 pers/time

Släpliftar: 37
Tåg: 1
Sittliftar: 27
Kabinliftar: 5

Mer om skidresor till Samoëns

Hitta erbjudanden på skidresor