Serfaus-Fiss-Ladis – ett oupptäckt hörn av Alperna

Serfaus-Fiss-Ladis – ett oupptäckt hörn av Alperna

Det stora österrikiska skidområdet har under många år legat lite utanför svenskarnas och andra skandinavers radar, men varför? Skidresors utsände har varit där och han kan inte förstå varför inte fler

Size matters

Serfaus-Fiss-Ladis är stort. Som i VÄLDIGT stort. 1 600 höjdmeter från toppen till botten, 68 liftar, 214 pistkilometer. Siffrorna borde ge ett hum om orten, men där skidområdet verkligen skiljer sig från de många andra bra österrikiska skidområdena är med dess omfång. Här är det nämligen inte tal om 214 pistkilometer som bara är anlagda parallellt med varandra på samma berg. Området ger väldigt bra möjligheter att ta med sig familjen eller vännerna på heldagsskidturer utan att behöva sätta sig i bilen. 

214 kilometer pister fördelade på ett gigantiskt stort område!

Bor man exempelvis i Ladis eller Fiss i nordöst är turen till Masnerkopf i sydväst en grymt bra tur genom det fantastiska landskapet via många grymt bra och varierade pister som hela familjen kan vara med på. Värt att nämna är också att området med sina 2 000 årliga soltimmar är det soligaste området i hela Tyrolen.

We are family

… så lyder skidområdets motto, och det stämmer superbra överens med hur jag upplever skidområdet. För även om det är ett enormt stort område så har det gjorts extraordinärt mycket för att göra det till ett ställe där alla kan vara med. Området kan skryta med att ha totalt 125 000 kvadratmeter barnskidland fördelat ut över området, som konstant är utrustade med skidlärare som kan leka med barnen och lära dem som ännu inte kan så bra på det, att åka skidor. Man kan också åka pulka eller bara tumla runt och ha roligt i snön. 

Här finns det plats för alla åldrar, även för de som knappt kan gå än!

Till den del av familjen som inte just hör till i barnområdet, men som heller inte kan eller vill ägna tiden åt utförsåkning finns det mer än 100 kilometer längdskidsspår och lika många kilometer vintervandringsleder uppe i terrängen. Härifrån kan man njuta av de helt fantastiska utsikterna som området, som ligger inklämt mellan två majestätiska underbergskedjor, Ötztal-alperna och Samnaun-alperna erbjuder. Kombinera detta med de tidigare nämnda soltimmarna och så kan du själv föreställa dig det.

Många fina vintervandringsleder till de som gärna vill njuta utsikten utan att ha skidor på fötterna.

Feel free

När allt detta nu är sagt, så skulle man ju kunna tro att Serfaus-Fiss-Ladis nästan skulle kunna bli lite långtråkigt för de mest erfarna skidåkarna. Tror man detta, så tar man verkligen helt fel.

Till ungdomarna med lite för stora färgglada kläder och skidor som är uppböjda i båda ändarna erbjuder området 9 (korrekt: 9!) funslopes och funparks, som har allt från små hopp och boxes till jättestora kickers, rails och flera airbags till att öva sina trix på. Till de som föredrar bredare skidor och orörd pudersnö finns det också massor av stora öppna bergssidor och markerad offpist-terräng som gör detta till ett bra område för de som precis har börjat experimentera med offpist och för de som är lite mer rutinerade. Vorarlberg-regionen i norr får mer snö men Serfaus-Fiss-Ladis vinner, som tidigare nämnt, på soltimmarna.

Sammanlagt 9 funparks i området – Kasta dig ute i det!

Men där orden ”feel free” kommer allra mest till sin rätt är när man upplever samspelet mellan liftsystemet och pisterna. Skidresors utsände var iväg vecka 7 och det var väldigt lite köer, inga flaskhalsar och ganska tunnbefolkade pister under hela veckan och det var inte för att det inte var tillräckligt med turister, för de tre vackra byarna var fulla av människor. Men skidområdet är så gigantiskt stort att det är en så stor areal att fördela ut alla människorna på – så vi klagar INTE! Den glada utsände har sällan känt sig så obegränsad av liftköer och folk som han kände sig i Serfaus-Fiss-Ladis.

"Feel free" på de många pisterna som inte är överbefolkade!

Tre historiska byar

Den bästa anledningen till att åka till Serfaus-Fiss-Ladis är det geniala, moderna, trevliga och enorma skidområdet, men något man inte får glömma bort att lägga märke till när man är här är de gamla mysiga byarna som ligger upphöjda över dalen på den soliga södervända bergsplatån. De små byarna låg här redan långt innan det började blomstra upp ett skidområde runt dem och detta betyder att de gamla stallen, landsortskyrkorna och torgen med brunnar finns kvar än idag. Det finns massor av bra matställen i alla de tre byarna och kvällsåkningen är också toppen! 

De gamla mysiga byarna som ligger upphöjda över dalen på den soliga bergsplatån.

Var är alla skandinaver?

Bra fråga. Skidresors utsände var här under julen 2013, där han bara träffade på ett danskt par på en hel vecka, han har sedan dess tyckt att det var så konstigt. När han kom dit igen vecka 7, 2017 såg situationen lite mer annorlunda ut. Flera gånger (inte många) kunde man känna igen skandinaviska språk eller den skandinaviska accenten som så tydligt skiner igenom, när till exempel svenskar försöker småprata med damen i kassan på bageriet när de är nere och hämtar frukostfrallorna. 

Det är inte många svenskar och andra skandinaver som man stöter på här, varken vid jul eller vecka 7.

Jämfört med nästan alla stora områden i Österrike var det dock exceptionellt få från de skandinaviska länderna i området, vilket betyder att man fortfarande kan kalla Serfaus-Fiss-Ladis för en (av skandinaver) semi-okänd pärla. 

Vi här på Skidresor har bara ett råd till dig som läser denna artikel: beställ nästa års skidsemester till Serfaus-Fiss-Ladis med det samma!

Publicerad av: Rasmus Bragh Schulz

Resebyråer till Serfaus-Fiss-Ladis
Fakta om Serfaus-Fiss-Ladis
Skidområdet: 1200-2820 m.ö.h
Staden/byn: 1427 m.ö.h

214 pister i allt
47 km blå
123 km röd
44 km svart

Lifter: 68 stk. / 90.000 pers/time

Släpliftar: 11
Tåg: 1
Sittliftar: 16
Kabinliftar: 11

Mer om skidresor till Serfaus-Fiss-Ladis

Hitta erbjudanden på skidresor

Gå til toppen