« Till översikten

11 saker du ska uppleva på din skidsemester i Zillertal

Zillertal, även kallad världens mest aktiva dal, har mycket att erbjuda på en skidsemester. Allt från Österrikes brantaste pist till Europas största “Snow & Music Festival”

Med ett “Zillertaler Superskipass” får du tillgång till 508 preparerade pistkilometer med inte mindre än 179 liftanläggningar. Allt detta är fördelat på de tre stora skidområdena: Zillertal Arena (som förbinder Zell am Ziller, Gerlos och Königsleiten), Hochzillertal (som förbinder Kaltenbach med Hochfügen) och Penken (som förbinder Mayrhofen med Finkenberg och Vorderlanersbach). Dessutom finns glaciären i Hintertux, där man kan åka skidor hela året runt, och några mindre områden: Spieljoch i Fügen, Gerlosstein i Hainzenberg, Ahorn i Mayrhofen och Neukirchen vid Gerlospasset.

Här kommer 11 saker du bör prova på en skidsemester i Zillertal:

1. Harakiri

... påstås vara den brantaste preparerade pisten i Österrike, med ett fall på upp till 78 %. Varning, detta är bara för mycket vana skidåkare! Som det japanska namnet (Harakiri = rituellt självmord) antyder, kräver detta naturligtvis bra skidegenskaper och vassa kanter eftersom pisten ofta är mycket isig. Skulle man ramla här kommer man sannolikt först stanna åtskilliga 100 meter senare.

De erfarna skidåkarna kan försöka sig på ett 78 % fall!

2. Die Kristallhütte

... ligger i Hochzillertal skidområdet och har fått flera utmärkelser som “årets skidstuga”. Här kan man njuta utsikten från en vattensäng med fårskinn, medan man dricker ett glas champagne och lyssnar till den lokala DJ. Man kan också övernatta här, antingen i en av flera lyxsviter eller vad med att prova en natt i en igloo! Dessutom finns det ett lyxigt spa-område + mat och dryck i världsklass och allt detta i 2 147 meters höjd.

3. Hintertuxer-glaciären

... är i bra väder en stor upplevelse. Från toppen i 3250 meters höjd sträcker det sig en imponerande utsikt i 360 grader, från Tyskland till Italien. I denna höjd håller snön sig naturligtvis också bra när det börjar bli blött i de lägre liggande skidområdena.

Alltid bra snö på Hintertux! 

Läs mer: Skidturer på Hintertux-glaciären 

Skulle man behöva en paus från skidåkningen kan man komma med på en guidad tur in i en glaciärklyfta. Här kan man gå runt i gångar långt under pisterna, medan folk intet anande åker skidor 10-20 meter längre upp. Det är till och möjligt att ta en kort båttur i en av gångarna.

Har du lust att prova en lite annorlunda skidsemesterupplevelse - så ta på tur in i glaciärklyftan

4. Rodeln 

... är en rolig upplevelse för hela familjen. I Gerlosstein-området finns det en 7 kilometer lång rodelbana med belysning kvällstid. På dagen är det många barn som använder banan. På kvällen är det tradition att man först äter på “Gerlosstein Berghotel” innan man beger sig nerför de ca 700 höjdmeterna till den lilla byn Hainzenberg. Här går det ofta lite vildare för sig eftersom några kan ha druckit en snaps eller två.

7 km lång rodeltur både kväll och dag

5. Ta språnget

I Zillertal Arena Funpark kan man öva sina 360, 540 eller backflip-hopp utan att vara rädd för att skada sig. Man landar nämligen på en gigantisk luftkudde! Så skulle det bara bli en 310 eller en halv backflip, så är det ingen skada skedd.

I Zillertal Arena kan du öva dina trick utan att skada dig

6. Ta på Snowbombing i Mayrhofen

Detta är Europas största “Snow & Music Festival” med en massa livemusik och underhållning och markerar avslutningen på säsongen. Festivalen är en engelsk uppfinning, men det kommer besökare från hela Europa, för att delta i denna jättefest, där namn som Fatboy Slim, Madness, The Prodigy och många fler har spelat. För de som gärna hoppar och gör trick erbjuder Mayrhofen-skidområdet dessutom en av Europas största och bästa parker, Vans Penken Park. Ett måste för en freestylare!

7. Jagertee på Abfahrtshütte

Är man en mer lugn person så drick en “Jagertee” på “Abfahrtshütte”. Detta är en gammal lada som byggts om till en mysig bar på den svarta nedfarten från Kaltenbach-området till Aschau. Det har ännu inte byggts en lift här vilket betyder att man ska åka skidbussen tillbaka till Kaltenbach för att komma upp i skidområdet igen, därför är det för det mesta gott om plats! Både i stugan och på pisten.

Stämningen är väldigt mysig i den ombyggda ladan

Den trevliga värden, Alfred, är ungefär lika gammal som stugan och har ett skägg som gör varje tomte avundsjuk. Här bör man också smaka Alfreds legendariska hembrända “Nussschnaps” innan man fortsätter turen ner mot Aschau.

Huvudpersonen i stugan: Alfred här i sällskap med en härlig dansk tjej

8. En av de längsta nedfarterna i Österrike

Se om du kan åka en av de längsta nedfarterna, mätt på höjdmeter, i Österrike utan att pausa! Med den nyanlagda pisten till dalen i Zell am Ziller är det möjligt att åka från 2500 m.ö.h. till 580 m.ö.h. i ett åk. Alltså sisådär 1900 höjdmeter, vilket kräver sina lårmuskler!

1900 höjdmeter kräver sina lårmuskler! 

Läs mer: 7 av de längsta pisterna i Europa

9. Schnitzelhütte

Är man hungrig så titta förbi “Schnitzelhütte”. Denna stuga ligger på mångas favoritpist nr 18 (även kallad Sportbahn) i Zillertal Arena. Här får man nog dalens största schnitzlar, större än tallriken de ligger på och för många har det blivit ett mandomsprov, om man kan äta en hel XXL utan att lämna!

10. Gerlosstein

Tycker man att pisterna är lite för fulla under de hektiska sportlovsveckorna så åk till Gerlosstein. Detta lilla skidområde ligger på vägen till Gerlospasset och är trots liftar av lite äldre årgång, alltid fria från väntetid! Pisterna är naturformade och har inte rätats ut som på de flesta andra ställen och här finns naturliga halfpipes och hopp på pisten. En liten hemlighet, som de lokala dock länge har känt till och gjort nytta av!

Gerlosstein är en liten hemlighet som de lokala bevarar väl!

(11.) Till sist ett litet framtidstips:

Det lilla skidområdet Spieljoch vid Fügen har nyligen köpts av ägaren bakom Hochzillertal och planen är att förbinda de två områdena under de nästkommande åren. Detta ska enligt ryktet ske med en kabinlift mellan två bergstoppar som kommer att sväva i upp till 1000 meters höjd. Inte något för folk som är höjdrädda! 

Vi väntar spänt på "peak-to-peak"-linbanan mellan Spieljoch och Hochzillertal


Har du andra tips till semesterfirare i Zillertal? - så kommentera längre ner:


Skidsemester förslag i Zillertal

Hotel Hauserwirt Hotel Hauserwirt Bil fra 5.060:-/pers.
Gasthof Knapp Gasthof Knapp Bil fra 5.599:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning