« Till översikten

Därför ska du ha semester i Saalbach

I hjärtat av Alperna hittar du Saalbach - och vi har bett en äkta Saalbach-expert om att göra oss klokare på de bästa och mest upplevelsevärdiga sakerna som finns på den populära skidorten.

Svenskarna älskar skidsemestrar och inte minst skidsemester i Österrike! Stora kända orter såväl som små lokala destinationer. Saalbach är en favoritdestination för många skandinaver eftersom området bjuder på skidåkning för alla skidentusiaster - både på 270 km välpreparerade pister, funparker, ett smakprov på off-pistskidåkning samt den stämningsfyllda kvällsbelysta pisten. Men det är absolut värt att även lägga märke till deras toppklassiga afterski och partyatmosfär, mysiga restauranger och bra barnområden. 

Om du ska besöka Saalbach för första gången eller har varit där förut, kan du helt säkert bli inspirerad av en äkta Saalbach-expert, som vet vad hon pratar om när hon guidar oss igenom de bästa och mest upplevelsevärdiga sakerna i Saalbach. Lina, som här ger oss ett par bra tips om Saalbach, var första gången i området år 2002, varpå hon säsongs-arbetade här 2007/08. Efter att ha undersökt och upptäckt hela området under den säsongen, blev hon förälskad i området och därför riktar hon skidspetsarna mot området om och om igen!


Vår Saalbach-expert Lina

Pisterna

Området bjuder på pister i alla svårighetsgrader men överlag är det stora breda pister, där du cruisar nedför. Grannområdena är sammankopplade både transport och liftmässigt - Lina rekommenderar att åka dalen runt och besöka de närliggande områdena.

Till skidsäsongen 19/20 har liftkortet utökats till ett Ski Alpin Card, som ger åtgång till Saalbach, Fieberbrunn, Leogang, Hinterglemm, Zell am See, Kaprun och Kitzsteinhorn - Med den nya utökningen får du då tilgang till hela 408 kilometer pist. 


Ski Alpin Card
”Jag gillar att bege mig mot Hinterglemm och kan utan problem ägna en hel dag i området därborta!” 
- Lina

Hinterglemm har en populär kvällsbelyst backe som är lite mer en 1 km lång. Den skulle vara en hit för barnfamiljer som vill förbränna lite extra energi på kvällstid och utnyttja liftkortet fullt ut. Om man tar Bernkogelbahn-liften upp nerifrån staden kommer man upp till pist nummer 46. Det är helt klart en av mina favorit-pister! Det är en helt vanlig blå pist, men om man är en av de första på berget är turen klart min favorit och klart underskattad. Pisten är populär och är en av de som leder ända ner i botten och används av många. Det är en stor bred pist, som är superbra de första åken innan den värms upp av solen och uppkörd med pucklar.


Den breda blå pisten


Här är favoritpisten avmarkerad

Offpistmöjligheterna

Saalbach har inte ett extraordinärt bra off-pistområde, alltså den slags som flera har börjat sukta efter. Det beror på de familjevänliga breda pisterna som minskar möjligheterna lite. Men snöar det ordentligt finns det ändå potential för några feta åk mellan pisterna. Däremot gör Fiberbrunn dig inte besviken!

Saalbach har nyligen blivit sammankopplad med Fiberbrunn, där offpist-möjligheterna är väsentligt bättre. Fiberbrunns motto är ”Easy up – Wild down” och det är inte för skojs skull som Freeride World Touren bl.a. ska köras i detta område i vinter där världseliten samlas på de helt stora off-pistskidåken.


Off-pist under liften

Matställen på berget och i staden

Saalbach erbjuder god mat i mysiga omgivningar på berget och i dalen, både inom- och utomhus. 

"Jag är ett stort fan av Thurnealm, här gör de stadens bästa tyroler gröstl."
- Lina

På berget finns det många bra matställen, bland annat kan jag nämna Thurneralm, här gör det stadens bästa tyroler gröstl. Dessutom har de en riktigt mysig utomhus-bar och liggstolar i solen. Ett fantastiskt ställe att avsluta skiddagen, eftersom man sedan kan åka direkt ner till staden och inte ska ta fler liftar. Som en bonus har de i stort sett alltid bra erbjudanden på fatöl eller snaps.

Om du är iväg som barnfamilj är det en trollerishow en gång i veckan på Hotell Peter, det brukar vara roligt för barnen.


Avundsjuka är något fult

Kaféer i staden

Saalbach är en ski-in-destination, så pisterna slutar vid stadens huvudstråk. Det åker inga bilar på huvudgatan vilket betyder att det alltid är liv på gatan med skidåkare som är färdiga med dagens skidåkning eller som har lunchrast i staden.

”Det som för mig kännetecknar Saalbach är den speciella stämningen både i staden och i terrängen. Huvudgatan bjuder på många små kaféer och restauranger. Jag kan rekommendera att hitta en plats i solen vid ”Eva”, som är ett mysigt kafé inte långt från Bernkogel-liften. Här är det alltid en brasa utanför och riktigt mysig stämning.”
- Lina

Afterski

Traditionen trogen ska dagen sannolikt avslutas med en öl, som nog blir till fler öl när du först blir meddragen i den äkta österrikiska afterski-stämningen. När man är i Saalbach är det ett måste att besöka Hinterhag Alm! Hinterhag ligger på toppen av barnbacken och har öppet hela dagen. På eftermiddagen omvandlas stället till en jättestor fest med liveband och alla de kända låtarna skrålas det med på! Varje dag kl. 17 är det 'herzen tanz', där ställets ägare, Evi, kastar ut klistermärken och diverse reklamprylar till gästerna. Helt klart en fest man ska uppleva på sin semester! Jag rekommenderar att ni kommer i god tid.

Placeringen av Hinterhag Alm


Efter Hinterhag är det perfekt att fortsätta festen i slutet av barnbacken. Här ligger Bauers, som har både inomhus- och utomhusbar. Det är alltid superbra stämning både inne och ute. Bauer har ibland livemusik vid utomhusbaren, som bestämt också lockar till sig folk. När party inte är tillräckligt så finns det som tur är även korvar! Bredvid baren har de Würsthimmel, där man kan få lite föda i magen. 

"Ett annat riktigt mysigt ställe jag vill rekommendera är Turmfalke, som ligger på toppen av barnbavken på samma väg som Hinterhag"
- Lina

Turmfalke ligger i förlängningen av hotell Astergut. Det är en typisk österrikisk paraplybar, men med en stor läcker terrass med utsikt till barnbacken. Ägarna är super-schyssta och det är alltid en mysig stämning. Det är inte lika galet som Hinterhag och ett ställe där man kan ta med barnen. 

?
Något de flesta gillar att se

Barnområden i Saalbach

Saalbach har, som de flesta österrikiska destinationer, både baby- och barnbackar. Saalbachs barnbacke slutar i staden vilket gör att den är lättillgänglig. I slutet av barnbacken ligger Bauers Schialm, där det är möjligt att träffas och äta lunch med barnen efter en förmiddag på skidskolan. Det finns flera bra pister uppe i terrängen som är bra pister för barn, men stadens barnbacke är ett riktigt bra samlingsställe.

På toppen av barnbacken på kvällen

Linas favoritställe

När man är i Saalbach tycker jag att man ska gå upp tidigt en dag och åka mot Leogang. Där finns riktigt många bra pister, både på väg till Leogang och i området därborta. Här ska man uppleva att få lunch hos ”kycklingmannen”. Det är ett ställe som ligger upp i terrängen i Leogang där det serveras grillkycklingar och spareribs. När jag började åka till Saalbach, var det typ ett litet ”skjul” där det var begränsning på kycklingarna. De senaste åren har det expanderat och gjorts till en riktig fin stor restaurang med utsikt över pisterna. Här kan man utan tvekan spendera några timmar i solen, men kom i god tid för det är konkurrens om de bra platserna. Helt klart värt ett besök!

Saalbach Hinterglemm Leogang bjuder på flera olika attraktioner och sysselsättningar. Det finns bland annat en vandringsled över trädtopparna i 40 meters höjd, närmare bestämt ”Baumzipfelweg”. Turen är ca 1 km lång, men höjdrädslan sätts på prov när man ska passera en 200 meter lång hängbro, dock med en mycket vacker utsikt. Det beskrivs som ett enastående projekt i Europa. 

Japp, det är oändligt många saker att åka till Saalbach efter. Det är en stad i utveckling, som hela tiden prioriterar att optimera området. De förutser att få ännu en hektisk säsong och har denna vinter investerat i 2 nya liftar på berget. Det vill säga mer liftkapacitet, som fraktar flera människor snabbare uppför berget. Ganska exakt stiger antalet från 2048 till 3200 personer i timmen, alltså mindre väntetid i liftkön och mer tid till skojigheter och utmaningar.

Trevlig resa till Saalbach

Skidsemester förslag i Saalbach

Hotel & Appartements T... Hotel & Appartements T... Bil fra 4.939:-/pers.
Gästehaus Wechselberg... Gästehaus Wechselberg... Bus fra 6.553:-/pers.
Hotel Alpinresort Spor... Hotel Alpinresort Spor... Fly fra 11.258:-/pers.
Berger's Sporthotel Berger's Sporthotel Bil fra 8.239:-/pers.
Nollställ   Utökad sökning