Skidsemester i Jotunheimen (Norge)


Långt i norr gömmer sig naturpärlan Jotunheimen sig. Här är det inte antalet pister och liftar som imponerar. Det är däremot naturen på Norges tak.Här är framförallt längdskidåkning i fokus och Jotunheimen bjuder på spår i naturen som är präglade av Norges högsta fjäll, glaciärer och djupa dalar.Turer i vacker naturJotunheimen är Nordeuropas största fjällområde och det bjuder också på Nordeuropas högsta berg, Galdhøpiggen, som reser sig 2469 meter över havet.Det finns guidade turer till toppen.Sedan 1980 har Jotunheimen varit nationalpark och det finns mer än 80 fjäll över 2000 meter.Längdskidåkning för de vanaI Jotunheimen är det i synnerhet längdskidåkning från stuga till stuga som... Läs mer.


Webbkameror
Snörapporter och väder

Fakta om Jotunheimen

Mer information om Jotunheimen under bannern
Långt i norr gömmer sig naturpärlan Jotunheimen sig.

Här är det inte antalet pister och liftar som imponerar. Det är däremot naturen på Norges tak.

Här är framförallt längdskidåkning i fokus och Jotunheimen bjuder på spår i naturen som är präglade av Norges högsta fjäll, glaciärer och djupa dalar.

Turer i vacker natur

Jotunheimen är Nordeuropas största fjällområde och det bjuder också på Nordeuropas högsta berg, Galdhøpiggen, som reser sig 2469 meter över havet.
Det finns guidade turer till toppen.

Sedan 1980 har Jotunheimen varit nationalpark och det finns mer än 80 fjäll över 2000 meter.

Längdskidåkning för de vana

I Jotunheimen är det i synnerhet längdskidåkning från stuga till stuga som är populärt. Det finns massor av utmaningar för de mer vana längdskidåkarna.

Det finns totalt 18 mil spår och sju mil preparerade skidspår i området – men det är självklart alltid möjligt att sätta dina helt egna spår i den orörda snön.

Med skidåkning på Norges topp ska man dock vara beredd på ostadigt väder. I Sjodalen har det gjorts nya spår i tallskogen i dalen. Här kan man hitta mer lä på blåsiga dagar. Det finns sex mil skidspår i skogen.

Men det är också möjligt att prova randonee-skidåkning och off-pist i Jotunheimen.

Smått och gott till barnen

Om du gärna vill åka utför så ska du åka till det mindre alpin-området Lemonsjø Alpinsenter. Här finns det utförsbackar för både barn, nybörjare, vana och rutinerade skidåkare.

Det finns en barnbacke och det är särskilda dagar där de yngsta är i fokus med lek och skidinstruktion.

Det finns också en funpark, där både nybörjare och mer erfarna skidåkare kan leka av sig, dessutom finns det off-pistmöjligheter både över och under trädgränsen.

Skidåkning i sommarsolen

Även på sommaren är det möjligt att åka skidor i Jotunheimen. Galdhøppigen Sommerskisenter nära Norges högsta berg finns det två nedfarter av 1400 meter, en funpark och en ankarlift.

Är man mer till längdskidåkning kan man ta en tur i det 10 kilometer långa längdskidspåret på Sognefjellet. Här är säsongen från maj till augusti.

På sommaren är det dessutom ett mycket populärt vandringsområde.

På vintern kan man också delta i guidade turer i glaciärerna med Jotunheimen Bre- & Fjellføring eller Jotunheimen Glacier Guides.

Bilder och video från Jotunheimen


Användaromdömen om Jotunheimen

Det finns inte tillräckligt många recensioner för att visa ett tillförlitligt betyg.

Mer information om Jotunheimen under bannern

Snörapporter och väder

Torsdag
Delvist skyet
Delvist skyet
5ºC
5ºC
10,7 mm
4,9 m/s
sydvest
Fredag
Let regn
Let regn
5ºC
4ºC
1,5 mm
4,1 m/s
vest-sydvest
Lørdag
Delvist skyet
Delvist skyet
2ºC
-1ºC
0,0 mm
9,5 m/s
vest-nordvest
Søndag
Skyet
Skyet
4ºC
-1ºC
0,0 mm
4,8 m/s
syd-sydøst

Karta över Jotunheimen

Blå nålar visar hotell - lägenheter - stugor och andra boenden i Jotunheimen. Klicka på nålarna för mer info. .

Hitta erbjudanden på skidresor