Snart blir detta Frankrikes näst största skidområde

Snart blir detta Frankrikes näst största skidområde

Vi har tidigare skrivit om planerna, men den här gången verkar de realiseras. Alpe d’Huez och Les Deux Alpes slår sig samman till ett gigantiskt skidområde.

Det är inte alltid som större är bättre. Men ofta. Och det faktum att de två områdena Alpe d’Huez och Les Deux Alpes om bara några år smälter ihop är en av det bättre nyheterna. Det har varit på ritbordet vid flera tillfällen de senaste 30 åren, men den här gången verkar orden ha tyngd. Det har avsatts 350 miljoner euro till att optimera både Alpe d'Huez och Les Deux Alpes de nästkommande åren.

18 minuter från Alpe d' Huez till Les Deux Alpes

Förbindelsen mellan de två områdena blir mellan orterna Auris (Alpe d’Huez) och Mon de Lans (Les Deux Alpes), en tur som – enligt planen – kommer att ta cirka 18 minuter. En väldigt överkomlig transporttid med tanke på hur många extra pistkilometer – och möjligheter – den nya sammanslagningen kommer att ge.

Just nu är tanken att de två områdena kopplas samman under år 2021. Fundamentet till liften kommer bestå av 18 enorma pyloner och själva banan ska inte ha några stopp på vägen. En helt fantastisk förbindelse!

Se förbindelsen mellan Alpe d'Huez och Les Deux Alpes härLäs mer om skidsemester i Alpe d’Huez här
Läs mer om skidsemester Les Deux Alpes här

Nyheter från Alpe d’Huez

Det är flera nyheter på väg i Alpe d’Huez där de är i full gång med att uppgradera liftsystemet. Den mer än 35 år gamla 20-personersgondolen Télévillage, som förbinder Huez på 1 500 meters höjd med Alpe d’Huez på 1 860 meters höjd byts ut med toppmoderna 10-personersgondoler. Från och med nästa vinter kan transporttiden bli lite snabbare, men framförallt ökas kapaciteten från de nuvarande 436 till hela 2 400 skidglada personer i timmen. ?


Vi har besökt Alpe d'Huez otaliga gånger och det är en grymt stor förbättring att flera av de gamla gondolerna och liftarna ersättas med nya toppmoderna modeller.

Men det kommer också bra nyheter denna vinter! För de två tvåstols- respektive fyrstolsliftarna, Eclose och Bergers, har ersatts av Huez Express – en tiopersonersgondol. 

Les Deux Alpes hakar på

Det är inte bara i Alpe d’Huez som de är i full gång med en uppgradering av liftsystemet. Under de kommande fem åren har de planerat förbättringar för inte mindre än 500 miljoner euro! 

Från och med denna vinter har stolliftarna Toura och Lac Noir nämligen ersatts med en ny åttastolslift som både ökar kapaciteten, men framförallt reducerar lifttiden med nästan 5 minuter, så att liftturen upp nu endast tar cirka fyra minuter. 

Under 2019 planerar de i Les Deux Alpes att byta ut fyra liftar och de förväntar dessutom att bygga ut nätverket av snökanoner så att de från och med år 2021 kan täcka hela 30 % av pisterna med konstsnö. Sist men inte minst planerar de att byta ut Jandri Express 1 och 2 – två av områdets mest använda gondolbanor – för att öka kapaciteten från de nuvarande 1 800 till imponerande 4 000 skidåkare i timmen! Första etappen förväntas klar till vintern 2020, medan andra etappen följer vintern efter.
Nederst på formularen

I Les Deux Alpes är det aldrig långt till en lift och det finns bl.a. ett stort gratis nybörjarområde längst ned i skidområdet.

Publicerad av: Jesper Varming

Resebyråer till Alpe d´Huez
Fakta om Alpe d´Huez
Skidområdet: 1250-3330 m.ö.h
Staden/byn: 1860 m.ö.h

222 pister i allt
56 km grön
46 km blå
67 km röd
53 km svart

Lifter: 81 stk. / 90.000 pers/time

Släpliftar: 44
Tåg: 5
Sittliftar: 23
Kabinliftar: 9

Mer om skidresor till Alpe d´Huez

Hitta erbjudanden på skidresor